Time and Work Concepts & Short Tricks – IBPS Clerk, IPPB, NIACL AO, RBI Assistant 2016

Dear Aspirants,
                 Problems on Time and Work are a common feature in most of the standard BANKING exams like, IBPS Clerk,IBPS PO, SBI PO, RRB PO & Clerk,RBI Grade B and Assistant, NIACL Ao and Other Exams. If you are well versed with the basics and have practiced these problems during your preparation, they give you an easy opportunity to score and also save time. Here, I will try and give you the basic funda with the help of examples. Let us start with a very basic problem.

Time and Work Concepts:

time-and-work-concepts

THE STANDARD APPROACH

Problem 1: A takes 5 days to complete a piece of work and B takes 15 days to complete a piece of work. In how many days can A and B complete the work if they work together?

Standard Solution: Let us consider Work to be 1 unit. So if W = 1 Unit and A takes 5 days to complete the work then in 1 day A completes 1/5th  of the work. Similarly B completes 1/15th of the work.If they work together, in one day A and B can complete (1/5 + 1/15 = 4/15) of the work. So to complete 1 unit of work they will take 15/4 days.

THE LCM APPROACH 

New method: Let us assume W = 15 units, which is the LCM of 5 and 15.

Given that total time taken for A to complete 15 units of work = 5 days

–> A’s 1 day work = 15/5 = 3 unitsGiven that total time taken for B to complete 15 units of work = 15 days

–> B’s 1 day work = 15/15 = 1 unit

–>(A + B)’s 1 day work = 3 + 1 = 4 units–>15 units of work can be done in 15/4 days.

Many solve Time and Work problems by assuming work as 1 unit (first method) but I feel it is faster to solve the problems by assuming work to be of multiple units (second method). This would be more evident when we solve problems which are little more complex than the above one.

Problem 2: X can do a work in 15 days. After working for 3 days he is joined by Y. If they complete the remaining work in 3 more days, in how many days can Y alone complete the work?

Solution: Assume W = 15 units.

(Note: You can assume work to be any number of units but it is better to take the LCM of all the numbers involved in the problem so that you can avoid fractions)X can do 15 units of work in 15 days

–>X can do 1 unit of work in 1 day

(Note: If I had assumed work as 13 units for example then X’s 1 day work would be 13/15, which is a fraction and hence I avoided it by taking work as 15 units which is easily divisible by 15 and 3)Since X worked for 6 days, total work done by X = 6 days × 1 unit/day = 6 units.Units of work remaining = 15 – 6 = 9 units.All the remaining units of work have been completed by Y in 3 days

–>Y’s 1 day work = 9/3 = 3 units.If Y can complete 3 units of work per day then it would take 5 days to complete 15 units of work. So Y takes 5 days to complete the work.

Problem 3: A, B and C can do a piece of work in 15 days. After all the three worked for 2 days, A left. B and C worked for 10 more days and B left. C worked for another 40 days and completed the work. In how many days can A alone complete the work if C can complete it in 75 days?

Solution: Assume the total work to be 600 units. (LCM of all the numbers)Then C’s 1 day work = 8 units.–>(A + B + C)’s 1 day work = 40 units.

A, B, C work together in the first 2 days–>Work done in the first 2 days = 40 × 2 = 80 unitsC alone works during the last 40 days–>Work done in the last 40 days = 40 × 8 = 320 unitsRemaining work = 600 – (320 + 80) = 200 unitsThis work is done by B and C in 10 days.–>(B + C)’s 1 day work = 20 units–>A’s 1 day work = (A + B + C)’s 1 day work – (B + C)’s 1 day work = 40 units – 20 units = 20 units–>A can do the work of 600 units in 30 days.

Problem 4: Gerrard can dig a well in 5 hours. He invites Lampard and Rooney who can dig 3/4th as fast as he can to join him. He also invites Walcott and Fabregas who can dig only 1/5th as fast as he can (Inefficient gunners you see ) to join him. If the five person team digs the same well and they start together, how long will it take for them to finish the job?

Solution:  Let the work be 100 units.Gerrard’s 1 hour work = 100/5 = 20 unitsLampard and Rooney’s 1 day work = 3/4 × 20 = 15 units.Fabregas and Walcott’s 1 day work = 1/5 × 20 = 4 units.Þ In one day all five of them can do = 20 + 15 + 15 + 4 + 4 = 58 units of work. Hence they can complete the work in 100/58 days.

THE MANDAYS APPROACH

I hope you got the knack of it. Let us now see how to solve the second kind of problems in Time and Work – the MANDAYS problems.

In these kinds of problems we need to remember that the number of men multiplied by the number of days that they take to complete the work will give the number of mandays required to complete the work. The number of mandays required to complete a piece of work will remain constant. We will try and understand this concept by applying it to the next three problems.

A Very simple problem to start with:

Problem 5: If 10 men take 15 days to complete a work. In how many days will 25 men complete the work?

Solution: Given that 10 men take 15 days to complete the work. So the number of mandays required to complete the work = 10 × 15 mandays. So assume W = 150 mandays.

Now the work has to be done by 25 men and since W = 150 mandays, the number of days to complete the work would be 150/25 = 6 days.

Problem 6: A piece of work can be done by 8 boys in 4 days working 6 hours a day. How many boys are needed to complete another work which is three times the first one in 24 days working 8 hours a day?

Solution: Assume the first piece of work to be 8 × 4 × 6 = 192 boy-day-hours.The second piece of work = 3 (The first piece of work) = 3 × 192 = 576 boy-day-hours. So W = 576 boy-day-hours.If this work has to be completed in 24 days by working 8 hours a day the number of boys required would be 576/(24 × 8)  = 3 boys.

Problem 7: X can do a piece of work in 20 days working 7 hours a day. The work is started by X and on the second day one man whose capacity to do the work is twice that of X, joined. On the third day another man whose capacity is thrice that of X, joined and the process continues till the work is completed. In how many days will the work be completed, if everyone works for four hours a day?

Solution: Since X takes 20 days working 7 hours a day to complete the work, the number of day-hours required to complete this work would be 140 day-hours. Like in the two problems above, this is going to be constant throughout. So, W = 140 day-hours.Amount of work done in the 1st day by X = 1day × 4 hours = 4 day-hours2nd day, X does again 4 day-hours of work. The second person is twice as efficient as X so he will do 8 day-hours of work. Total work done on second day = 8 + 4 = 12 day-hours. Amount of work completed after two days = 12 + 4 = 16 day-hours.3rd day, X does 4 day-hours of work. Second Person does 8 day-hours of work. Third person who is thrice as efficient as X does 12 day-hours of work. Total work done on 3rd day = 4 + 8 + 12 = 24 day-hoursAmount of work completed after 3 days = 16 + 24 = 40 day-hoursSimilarly on 4th day the amount of work done would be 4 + 8 + 12 + 16 = 40 day-hoursWork done on the 5th day = 4 + 8 + 12 + 16 + 20 = 60 day-hoursTotal work done after 5 days = 4 + 12 + 24 + 40 + 60 = 140 day-hours = W.So it takes 5 days to complete the work.

Remember that whenever there is money involved in a problem, the money earned should be shared by people doing the work together in the ratio of total work done by each of them.

Again I will explain this with the help of an example:

Problem 8: X can do a piece of work in 20 days and Y can do the same work in 30 days. They finished the work with the help of Z in 8 days. If they earned a total of Rs. 5550, then what is the share of Z?

Solution: Let work W = 120 units. (LCM of 20, 30 and 8)X’s 1 day work = 6 unitsY’s 1 day work = 4 units(X + Y + Z)’s 1 day work = 15 units.

So Z’s 1 day work = 15 – (6 + 4) = 5 unitsIn 8 days Z would have completed 5 units/day × 8 days = 40 units of workSince Z does 40/120 = 1/3rd of the work, he will receive 1/3rd of the money, which is 1/3 x 5550 = Rs. 1850.

 

Pipes and Cisterns

Problem 9: There are three hoses, A, B and C, attached to a reservoir. A and B can fill the reservoir alone in 20 and 30 mins, respectively whereas C can empty the reservoir alone in 45 mins. The three hoses are kept opened alone for one minute each in the the order A, B and C. The same order is followed subsequently. In how many minutes will the reservoir be full?

 

Solution: These kinds of problems can be solved in the same way as we solve problems where one or more men are involved. A, B and C are equivalent to three people trying to complete a piece of work.

The amount of work to be done would be the capacity of the reservoir. Lets assume capacity of the reservoir = W = 180 (LCM of 20, 30, 45) litres.

A can fill the reservoir in 20 mins Þ In 1 min A can fill 180/20 = 9 L. B can fill 180/60 = 6 L in a minute.

In one minute C can empty 180/45 = 4 L from the reservoir.

1st Minute => A is opened => fills 9 L

2nd Minute => B is opened =>fills another 6 L

3rd Minute => C is opened => empties 4 L

Hence every 3 minutes => (9 + 6 – 4 =) 11 litres are filled into the reservoir.

So in 45 minutes (11 × 15 =) 165 litres are filled.

In the 46th minute A is opened and it fills 9 litres. In the 47th minute B is opened and it fills 6 litres.

Hence the reservoir will be full in 47 minutes.

Problem 10: There is an empty reservoir whose capacity is 30 litres. There is an inlet pipe which fills at 5 L/min and there is an outlet pipe which empties at 4 L/min. Both the pipes function alternately for 1 minute. Assuming that the inlet pipe is the first one to function, how much time will it take for the reservoir to be filled up to its capacity?

Solution:  The work to be done = Capacity of reservoir = W = 30 litres

1st Minute => inlet pipe opened => 5l filled

2nd minute => inlet pipe closed; outlet pipe opened => 4l emptied

In 2 minutes (5 litres -4 litres =) 1l is filled into the reservoir.

It takes 2 minutes to fill 1l => it takes 50 minutes to fill 25 litres into the tank.

In the 51st minute inlet pipe is opened and the tank is filled.

Problem 11: Sohan can work for three hours non-stop but then needs to rest for half an hour. His wife can work for two hours but rests for 15 min after that, while his son can work for 1 hour before resting for half an hour. If a work takes 50 man-hours to get completed, then approximately how long will it take for the three to complete the same? Assume all of them all equally skilled in their work.

(a) 15                 (b) 17              (c) 20          (d) 24

 

Solution: W = 50 man-hours

Since all of them are equally skilled; in 1 hour they can do 3 man-hours of work if no one is resting.

     It will take them 50/3 = 16.6 hours to complete the work if they work continuously.

But, since they take breaks the actual amount of time would > 17 hours.

Option (a) and (b) are ruled out.

Now let us calculate the amount of work done in 20 hours.

Sohan does 3 man-hours in every 3.5 hours (because he takes rest for half an hour on the 4th hour)

In 20 hours (3.5 × 5 + 2.5) Sohan completes => 3 × 5 + 2.5 = 17.5 man-hours —- (1)

His wife completes 2 man-hours every 2.25 hours (because she rests on the 3rd hour)

In 20 hours (2.25 × 8 + 2) she completes => 2 × 8 + 2 = 18 man-hours. —- (2)

Child completes 1 man-hours every 1.5 hour.

In 20 hours (1.5 × 13 + 0.5) he completes 1 × 13 + 0.5 = 13.5 man-hours of work. —— (3)

Adding 1, 2 & 3

In approximately 20 hours 49 man-hours will be completed; so the work can be completed in 20th hour.

ALL THE BEST

Amit Srivastava!

  • Be Kind :)))

    thanku

  • Akaashi ☺☺

    thanks

  • Kavita Pandey

    thanks

  • Aquarius Richa

    thnkuuu :)

  • yogesh :))

    thaywad guru ji:))

  • $@^!! “;’/,.***

    thanku

  • P₹@$#@πt

    what is the difference between LITTLE /A LITTLE /THE LITTLE ??

  • Aquarius Richa

    Children’s Special Bank Accounts :-

    1.“ Pehli Udaan” Saving Account — SBI
    2.“Pehla kadam Saving Account”–SBI
    3.. “Smart Star” Saving Account– ICICI Bank
    4.. “Future Star” Saving Account-Axis Bank
    5.. “Zing Saving Account”–ING Vysya Bank
    6..“My First Yes Account”–Yes Bank
    7.“Kids Advantage Account”–HDFC Bank
    8. “My Junior Account”–KotakMahindra Bank
    9. “Power Kidz Account ”–IDBI
    10.“Young Champ” Saving Account–Federal Bank

    • P₹@$#@πt

      u shahjaadi richu ?

      • Aquarius Richa

        noi me aquarius richa :)

  • “MISSION”

    Devastating –

    • Be Kind :)))

      causing severe shock, distress, or grief.”the news came as a devastating blow”

    • “MISSION”

      Crushing, annihilating, withering

    • “MISSION”

      Vardana is devastating cyclone.

  • “MISSION”

    Deluge –

    • “MISSION”

      Downpour, waterspout, torrent, inundated, pelter, Flood,
      soaker
      In Chennai state all the area deluge by cyclone this effect transport and regular life style.

  • A G (THE great )

    )A, B, C, D, E and F are members of a family consisting of three generations. The family consists of two pairs of couples. The family consists of only three females. The oldest member in the family is a female but the youngest one is a male. No two persons are of the same age.
    (ii)One day they visited a restaurant and sat around a table facing towards the centre. D sat opposite the person who occupies the third place when their ages are considered in descending order.
    (iii)A is grandfather of F and sat on the immediate right of D, who is the father of C but not the husband of E. Persons of the same generation set opposite each other. B sat on the immediate right of a female. F is not the youngest.

    • P₹@$#@πt

      sir is type ki puzzle exam mai aayi thi kya is baar ? mai pre mai hi fail tha to pta hi nhi please bataaiye aage waale exam mai help milegi

      • Godzilla return

        ni aayi rrb po m

    • ALISA(Ubiquitous::)

      BFADCE-CW
      A(GF)-E(GM)-D(S)-B(D’Sw)-F(d ki dau..)-c (d ki son)
      E>A/D/F>A/D/F>B>A/D/F>C

      • shamiya

        But how can we assume that E is the Gm..???

        • ALISA(Ubiquitous::)

          A gr..fath..e wife nahi b ki..mean a ki wife

    • A G (THE great )

      ADCEBF
      E>A>B>D>F>C

      • shamiya

        How E is Gm?

  • Anushree Ganguly

    The current affairs quiz will be again held at 4 p.m today, right by ruchi mam?

    • ALISA(Ubiquitous::)

      may be

  • A G (THE great )

    A quantity of 8 litres is drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine the cask hold originally?

    • ALISA(Ubiquitous::)

      Ye nahi ate paras bhaiya:(

    • Godzilla return

      2/3=1-8/c
      8/c=1/3
      c=24

      • ALISA(Ubiquitous::)

        2/3?

        • Godzilla return

          16/81 =2^4/3^4

          • ALISA(Ubiquitous::)

            81?..will u pls tell what the ques..all about?

          • Godzilla return

            wine left/total=c(1-q/c)^4/c
            q=quantity drawn c= capacity
            16/16+65=(1-q/c)^4

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ok this is the formula then_/_got:))

          • Godzilla return

            ys mam this _/_

    • A G (THE great )

      formula = (1- quantity taken out/initial quantity)^n
      16/81=(1-8/x)^4
      2/3=1- 8/x
      x=24

  • ALISA(Ubiquitous::)

    Problem 2: X
    can do a work in 15 days. After working for 3 days he is joined by Y.
    If they complete the remaining work in 3 more days, in how many days can
    Y alone complete the work?
    ye nahi samjhi:((

    • Godzilla return

      total erk=15
      x one day=1
      3 days=3unit
      rem=12
      that would cmpltd by x+y in 3 days so =12/3= 4 days
      x=1 or x+y=4 so y=3
      y=15/3=5

      • ALISA(Ubiquitous::)

        _/_samjhi

        • Godzilla return

          _/_

      • Godzilla return

        12/3 =4 unit* typo mistake

        • ALISA(Ubiquitous::)

          i got…here x join by y after 3 days so x+y=12/3

          • Godzilla return

            ys

    • A G (THE great )

      12 days?

      • ALISA(Ubiquitous::)

        5..

        • A G (THE great )

          wait

    • 1930’s Kid

      3/15 + 3/15 + 3/y = 1
      1/5 + 1/5 + 3/y = 1
      3/y = 1- 2/5
      3/y == 3/5
      Y == 5

      • ALISA(Ubiquitous::)

        u use alternative day method rgt?

        • 1930’s Kid

          No
          X works for 6 days
          Y works for 3 days
          So
          6/15 + 3/y = 1
          y = 5

    • TRUMP

      total work =1/15
      after 3 dys =1/5
      remaining =4/5
      total work done by X and Y=15/4
      X=15
      y=15/3=5days.

  • MISSI

    4 ,baje kiski quiz h ?

    • Anushree Ganguly

      current affairs ka, ruchi mam will host

      • MISSI

        Thanks*

  • ALISA(Ubiquitous::)

    @yogeshkakar:disqus ???????????????

  • Anushree Ganguly

    Ruchi mam?

    • Ruchi :)

      Yes

      • Anushree Ganguly

        mam, you will host the quiz now?

        • Ruchi :)

          yup

  • ALISA(Ubiquitous::)

    not getting:((

    Problem 3: A,
    B and C can do a piece of work in 15 days. After all the three worked
    for 2 days, A left. B and C worked for 10 more days and B left. C worked
    for another 40 days and completed the work. In how many days can A
    alone complete the work if C can complete it in 75 days?

    Solution: Assume
    the total work to be 600 units. (LCM of all the numbers)Then C’s 1 day
    work = 8 units.–>(A + B + C)’s 1 day work = 40 units.

    • ALISA(Ubiquitous::)

      c 40 units but date nt mention here

      • Godzilla return

        date?

        • ALISA(Ubiquitous::)

          what date?

          • Godzilla return

            u said date nt mention

          • Godzilla return

            what’s ur doubt

          • ALISA(Ubiquitous::)

            day sorry

          • ALISA(Ubiquitous::)

            600 kaise?

          • Godzilla return

            four numbers are there 15,40,75, 10 so lcm
            sbka sath sbka vikas

        • ALISA(Ubiquitous::)

          c ki 1 day 8 unit kaise?

          • Godzilla return

            600/75=8

    • Jatin

      A+B+C=15 DAY
      C=75 DAY
      TOTAL WORK =75
      EFFICIENCY RATIO =A+B+C:C
      =5:1
      10+(B+1)10+40=75
      B ‘S EFFICIENCY=1.5
      A=2.5
      TIME A WILL TAKE ALONE=75/2.5=30 DAY

  • Ruchi :)

    The first BRICS Trade Fair and Exhibition has started in which city of India?
    [A]Kochi [B]New Delhi [C]Bhopal [D]Indore

    • Anushree Ganguly

      bbbbbb

    • ALISA(Ubiquitous::)

      ndd

    • Ruchi :)

      ND

    • shamiya

      Nd

  • Ruchi :)

    The 2nd Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-2016 will be held in which city of India?
    [A]Ahmedabad [B]Mumbai [C]Pune [D]New Delhi

    • Anushree Ganguly

      dddd

    • Rosy

      ND

    • Ruchi :)

      Ans- ND

  • Ruchi :)

    The book “The Story of a New Name” has been authored by whom?
    [A]Nayanjot Lahiri [B]Uma Mahadevan [C]Elena Ferrante [D]Jennifer Das

    • ALISA(Ubiquitous::)

      aa..new link main karo mam

    • Ruchi :)

      Ans- Elena

    • Anushree Ganguly

      ccc?

  • MISSI

    Mam which month quiz?

    • Ruchi :)

      Oct

  • Ruchi :)

    The first-ever World Tsunami Awareness Day (WTAD) will be observed on which day?
    [A]October 15 [B]October 21 [C]November 12 [D]November 5

    • Rosy

      ddd

      • Rosy

        live2 tell

    • MISSI

      Nov 5
      Theme

    • Ruchi :)

      Nov 5

    • ALISA(Ubiquitous::)

      ddq ki new link nahi ati kya?

      • Ruchi :)

        nhi

  • P₹@$#@πt

    they got everything ready / for the visitors / long before/ they reached there .

  • Ruchi :)
    • ALISA(Ubiquitous::)

      thank u mujhe qa puchni yaha:))

      • Ruchi :)

        ok

      • Godzilla return

        pucho

        • ALISA(Ubiquitous::)

          apko ga nahi karti to ruko main upper ke sare doubts puchungi

          • Godzilla return

            ok mujhe maths jyda psnd h 😛

  • P₹@$#@πt

    kisi ko last 6 months ki gktodaay ki 75 rs waali pdf chahiye ?

    • ALISA(Ubiquitous::)

      topic-wise hai?

      • P₹@$#@πt

        hmmm current affairs day wise and quiz bhi hai

        • ALISA(Ubiquitous::)

          sept..se dedo

  • ALISA(Ubiquitous::)

    4.05 p.m @yogeshkakar:disqus kaha ho??:((((((((((((((((((

    • P₹@$#@πt

      ho skta hai bank gye ho bhai

      • ALISA(Ubiquitous::)

        ajj 4 baje probability class thi:((

    • yogesh :))

      sorry mam yahi hu aa gya me

      • ALISA(Ubiquitous::)

        9 mins late?:)))))))))))))))))))))..ok start the class

        • yogesh :))

          start ok mam :) wait :) first start with simple than level increase

          • ALISA(Ubiquitous::)

            han bilkul ati nahi

          • yogesh :))

            ok ji wait :) typ e kar raha hu

          • Godzilla return

            ok sir

          • yogesh :))

            sir ?

          • Godzilla return

            _/_

          • yogesh :))

            :( no sir brothers from differnt mothers

          • ALISA(Ubiquitous::)

            app time and work last main samjhana..upper ke all ques..:))

          • Godzilla return

            ok mam

    • #karthi :-)

      @yogeshkakar:disqus @disqus_JqXsnXr0Zs:disqus friends, help me pls i feel very weak in quants nomally i score only 10-15 mks im not able to do any word problems except some avg, probility questions pls help me what kind of strategy/steps to follow for improving the scores? please help me! Advance thanks!

      • yogesh :))

        yr simple h
        phle to daily ka ek chapter utaoo and usse related sum karo but basic jarur kar lena hai :)) baki yaha 6 bje quant quiz hoti h so paricipate

        • #karthi :-)

          vry sry bro pls in english!

          • yogesh :))

            make ur plan in which topic ur weak clear basic and start practice bro

          • yogesh :))

            br0 start with basic andthen do practice with tricks–actually when u 100% commend on basic u dont need tricks

      • ALISA(Ubiquitous::)

        do participate in quiz..i too weak

  • SiMy

    Thanks BM :)

    Time and Work … My field of expertise :p

    #joke

    • ALISA(Ubiquitous::)

      3rd one samjhana jara

      • Godzilla return

        same question post krta hu mere notes se inhone bs naam change kia h

        • ALISA(Ubiquitous::)

          ok:))

          • Godzilla return

            check kr lo

      • SiMy

        lcm = 75
        c= 1
        a+b+c = 5
        so a+b =4
        2 days work = 10 unit
        Remaining = 65 unit
        c worked for 40 days = 40 unit
        Remaining 25 unit done by b+c in 10 days
        b+c * 10 = 25
        b+c = 5/2
        so a = 5-5/2 = 5/2
        Time take alone by A = 75 /5 * 2 = 30 Days

        • ALISA(Ubiquitous::)

          Thank u:))

    • Godzilla return

      _/_ inspiration

    • yogesh :))

      __/__ di :) muje b samjana

  • Godzilla return

    Aashna, Risitha ,Vineet can do a work in 15 days. After all
    three worked for 2days , Aashna left , Risitha and Vineet worked for 10 more days and then Risitha left .. Vineet worked for another 40 days and completed the work .. In how many days Aashna alone complete the work if Vineet alone complete it in 75 days

    Vineet alone complete work in 75 days and three of them could complete in 15 days so let total work=150 units (lcm of 15 and 75)
    so Vineet’s one day work=150/75=2 unit
    Vineet+Aashna+Rishita’s one day work=150/15=10 units
    they worked together for 2 days
    so work done in 2 days=10*2=20 units
    so remaining work=150-20=130 units
    now Aashna left
    and vineet and Risitha work for 10 days …
    and Then ‘Vineet alone 40 days
    so in those 40 days work done by Vineet=40*2=80 units
    so work done by Vineet and risitha in those 10 days =130-80=50 units
    so work done by vineeet and risitha in 1 day =5 units
    so work done by risitha in 1 day=5-2=3 units
    so work done in one day by aashna =total work in one day-((work done by risitha and vineet in one day))
    =10-(5)=5 units
    so days taken by Ashna =150/5=30 days

    • A G (THE great )

      well explained :)

    • ALISA(Ubiquitous::)

      150 how?

      • A G (THE great )

        lcm 15 a+b+c
        75 –c

        • ALISA(Ubiquitous::)

          75 hua 150 how?

          • Godzilla return

            75 kmultiple h 300 b le lo ans aa jayega

  • yogesh :))

    probality formula= number of favrable case /total no of equally likely cases
    in probability
    example= a throw of a coin..find the proballity of getting head
    head = 1 favurable case
    2 head , tail= total no of favroable caes
    1/2 ans
    26 red 26 black
    13- spade, clubs ,heart,diamond ye pata he hoga apko
    4 ace king..queens..jacks

  • A G (THE great )

    A and B can complete a piece of work in 80 days and 120 days respectively. They started working together but A left after 20 days. After another 12 days C joined B and they completed the work in 28 more days. In how many days can C alone complete the work?

    • TRUMP

      ?. around 90 days ?

      • A G (THE great )

        noo

        • TRUMP

          wait then

          • TRUMP

            112

    • ALISA(Ubiquitous::)

      120/28?

    • Godzilla return

      total wrk 1680 km b le skte ho
      a=21
      b14
      a+b*20=25*20=700
      another 12 days b wrk=12*14=168
      rem=812 unit in 28 days=812=28=29
      b+c=29…b=14 c=15
      c=1680/15=112

      • ALISA(Ubiquitous::)

        lcm 240 hua..1680?

        • Godzilla return

          28 80 or 120 ka lcm liya h

          • Godzilla return

            kam b ho skta h mai bda hi le leta hu multiply krke

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ohh ok:))

      • yogesh :))

        sir:))

    • Shikha :-)

      112?

    • SiMy

      tw =240
      a =3
      b = 2
      5*20 = 100 unit
      12*2 =24
      remaining = 116
      2+c )* 28 = 116
      c= 15/7
      C takes alone = 240 / 15 *7= 112 days

      • TRUMP

        yes same method.

      • yogesh :))

        wow di:)

  • yogesh :))

    q- unbaised die is tossed.find the probabilty of geeting mulyiple 0f 3

    • ALISA(Ubiquitous::)

      3/9?1/3?

      • yogesh :))

        yes :) simple 1st step ho gya now second

        • ALISA(Ubiquitous::)

          :))ok

          • yogesh :))

            :) solve karo

          • ALISA(Ubiquitous::)

            2nd?

  • yogesh :))

    a bag contains 6 white 4 black balls.two balls are drawn at random find the probabbilty that they are of the same colur

    • ALISA(Ubiquitous::)

      6c2*4c2/10c2?

      • yogesh :))

        add hoga kuki either or ka case banega 6c2+4c2

        • ALISA(Ubiquitous::)

          * kaha then?

          • yogesh :))

            jb 2 red and 2 black ball ka pucha ho tab multiply ….jaha either or ka case na bane waha multply

    • TRUMP

      6c2+4c2/10c2

  • yogesh :))

    two dies are thrown .what is the probabailty that the sum on two face is 4 or 6

    • ALISA(Ubiquitous::)

      8c4+12c6/18c2?

      • yogesh :))

        ye kya kiya h apne

        • ALISA(Ubiquitous::)

          :Phehe..

          • yogesh :))

            try again

          • ALISA(Ubiquitous::)

            2 dice mean no…of events=12 na?

          • yogesh :))

            no 36 =6*6
            abhi batya h ki jaha posssibilty ho waha add hota h nai to mulply

      • yogesh :))

        face mean sum 4 0r 6

        • ALISA(Ubiquitous::)

          2*2 4*1-
          3*2,2*3,1*6

          • yogesh :))

            no– (1,3)–1,5) aise

          • ALISA(Ubiquitous::)

            sum=4 0r 6?

          • yogesh :))

            yes

    • Godzilla return

      4=1+3.2+2,3+1=3
      6=1+5,2+4,3+3,4+2,5+1=5

      8/36??

      • yogesh :))

        tu to na galat kar yr wrong h

        • Godzilla return

          hehehehe mjhe ni aati

          • yogesh :))

            me tujse sikh raha hu yar:)

      • yogesh :))

        bhai correct h sorry

        • Godzilla return

          ha whi to 😛

          • yogesh :))

            wahi to kya multiply nai likha tabhi mistake

        • ALISA(Ubiquitous::)

          😛

          • yogesh :))

            stament change ho gyi thi :))

    • TRUMP

      8/36

    • ALISA(Ubiquitous::)

      10/36?

      • yogesh :))

        8 /36

        • ALISA(Ubiquitous::)

          6-2=4,5-1=4?

          • yogesh :))

            simple case banne h = 13 – 24 22 42 15 -42-51-33-=8/36

    • Shikha :-)

      8/36

    • yogesh :))

      8/36 he h ans

  • yogesh :))

    two dies are thrown .what is the probabailty that the sum on two face is mutiply of 4 or 6

    • TRUMP

      same 8/36?

      • yogesh :))

        same kaise 31 nai ayega

    • Godzilla return

      4=1*4,2*2,4*1
      6=1*6,2*3,3*2,6*1

      7/36

      • Godzilla return

        sry

    • ALISA(Ubiquitous::)

      7/36

    • yogesh :))

      7/36

      • ALISA(Ubiquitous::)

        yo

    • yogesh :))

      wait? es questoiion ke liye

      • Godzilla return

        ha maine glt kia

        • yogesh :))

          yes maine nai kiya note book pe

    • yogesh :))

      14-22-24-26-33-35–42-44–51-53-62-66=12/36

  • yogesh :))

    two dies are thrown .what is the probabailty that the sum on two face is divisible of 4 or 6

    • ALISA(Ubiquitous::)

      9/36

      • yogesh :))

        nai

        • ALISA(Ubiquitous::)

          sum =12 4 and 6 ek ek bar divisible then

          • yogesh :))

            4 nd 6 se divide ho jaye uske liye

          • ALISA(Ubiquitous::)

            na nahi samjhi kuch

          • yogesh :))

            uper dhekho

    • ALISA(Ubiquitous::)

      1/18?

    • Godzilla return

      4=1+3,2+2,3+1,2+6,6+2
      6=1+5,5+1,3+3,2+4,4+2,6+6

      11/36

      • ALISA(Ubiquitous::)

        2+6 kyun..6+6 kyun

        • Godzilla return

          12 b to 6 se divisible h

          • ALISA(Ubiquitous::)

            8 nahi but

          • Godzilla return

            wo add krna bhul gya copy ni h

      • Godzilla return

        sry 4+4 6+6 ye add krna bhul gya

    • TRUMP

      14/36

    • yogesh :))

      7/18

      • ALISA(Ubiquitous::)

        mean 14/36 how but?

        • yogesh :))

          =14

          • ALISA(Ubiquitous::)

            nahi i mean ques..kya puch rahi??

          • yogesh :))

            varible kon kon h jo divide honge pura type kiya tha delet hogya

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ohh except 3,5,7,9..10 bhi to divisible

          • yogesh :))

            total chek karo dono dice ka

          • ALISA(Ubiquitous::)

            kaise?

          • Godzilla return

            15 ni hoge

        • Godzilla return

          4=1+3,2+2,3+1,2+6,6+2,4+4,6+6,5+3,3+5
          6=1+5,5+1,3+3,2+4,4+2,6+6
          15/36

          • yogesh :))

            nai bhai 66 do bar h dhekho

          • Godzilla return

            wo to 4 k liye h na

    • TRUMP

      (1,3) (1,5) (2,2) (2,4) (2,6) (3,1) (3,3) (3,5) (4,2) (4,4) (5,1) (5,3) (6,2) (6,6)
      yeh aayege ufff

      • ALISA(Ubiquitous::)

        4 6 8 12 all divi..12

        • TRUMP

          ?.

        • yogesh :))

          yes mam

          • ALISA(Ubiquitous::)

            10 too

          • yogesh :))

            ni

  • Son of Asha :))

    multiple ka bhi 14/36 ayega ..

    • TRUMP

      yes

    • yogesh :))

      12 case bhai 10- 10 nai hoga add

      • Son of Asha :))

        14 cases

        • yogesh :))

          14-22-24-26-33-35–42-44–51-53-62-66=12/36

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ye kya hai?

          • yogesh :))

            divisble ka ans 12 /36 h

        • yogesh :))

          46-55 nai banega bhai -mulpl batna h 4 8 12 aise:P

          • Son of Asha :))

            upar deko aise 14 cases

          • yogesh :))

            divisible ka h

          • Son of Asha :))

            multiple

          • yogesh :))

            haha thik h bhai 14 /36 ans h

          • Son of Asha :))

            ??? galat h ya shi ?? buk me kya diya??

          • yogesh :))

            khud se banya h yar

          • Son of Asha :))

            kiska shi fir ??

          • yogesh :))

            bhai dono ka ans yahi ayega 14/36 sorry 2 case liye nai

  • Godzilla return

    multiple
    4=1+3, 3+1,2+2, 3+5,5+3, 4+4, 6+2,2+6,6+6=9
    6=1+5,5+1,2+4,4+2,3+3,6+6=6
    15/36 shi ni h ky ye ?

    • TRUMP

      haha bhi kyu confuse kar rah 6 do br add karke

      • yogesh :))

        :0

      • Godzilla return

        heheheh are puch rha hu doubt clear kr rha hu or ka case h
        6/36 +6+36 dono case alag h na fr b ek bar kroge

        • Godzilla return

          9/36+6/36 ****

          • yogesh :))

            repeat nai hoga yr

          • Godzilla return

            ok sir doubt clear

          • yogesh :))

            doubt me hame dal raha h

          • Godzilla return

            hehehe sry

          • yogesh :))

            thoda der aur rukhta me b 15 man leta

        • TRUMP

          hmm yha hmm possibility ke baat kar rahe toh (6,6) mean ik possibility

    • Son of Asha :))

      dusra 6+6 nhi hoga cz common

    • yogesh :))

      66 2 br h yr

    • ALISA(Ubiquitous::)

      main nahi samjhi kuc..ques..pucha ki 2 dice ki no..sum mean=12
      then ye 12 ..4,6 se kitne bar divisible hai?

      • yogesh :))

        do dice 36 h

        • ALISA(Ubiquitous::)

          ok above 4 divisible by 36=4,6 ,9then
          ..6=6,9,12

          • yogesh :))

            yr ye lottery wala no nai h = simple 2 dice ke 2 case banege phle dice me 1 to dusre me 3
            phle 3 aya to dusre me 1 –dono dice ko ekte leke chalege

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ok:))

  • yogesh :))

    @disqus_JqXsnXr0Zs:disqus 1,3) (1,5) (2,2) (2,4) (2,6) (3,1) (3,3) (3,5) (4,2) (4,4) (5,1) (5,3) (6,2) (6,6)
    31=4
    51=6 aise

    • yogesh :))

      aise dhekho divisible

    • ALISA(Ubiquitous::)

      3+1=4
      5+1=6…
      mean 31/4= 51/6?

      • yogesh :))

        yr dono ka total 3+1=4 4/4 divide ho raha h na 4 se kon kon sa divide hota h wo batna h

        • ALISA(Ubiquitous::)

          ohh ok now got

          • yogesh :))

            good :)

          • ALISA(Ubiquitous::)

            aur karoge ya over?

      • yogesh :))

        aya kya samjme mam

  • yogesh :))

    divisble and muliple ka ans same h

    • Godzilla return

      ha question hi same h 😛

      • yogesh :))

        hehehe

  • yogesh :))

    chalo last and 3 level

    • ALISA(Ubiquitous::)

      ok:))

  • yogesh :))

    two cards are drawn drawn at random from a pack of 52 cards .what is the probability that either are black or both are green

    • ALISA(Ubiquitous::)

      ?/52c2

    • Godzilla return

      green ?

      • TRUMP

        haha

      • yogesh :))

        two

      • ALISA(Ubiquitous::)

        red:P

      • yogesh :))

        queen

    • yogesh :))

      soory sorry hwhe queen h wo

    • TRUMP

      sir green card toh pehle baar suna mane 😀

      • yogesh :))

        bhi joker green hota g 😉 queen h ye

    • ALISA(Ubiquitous::)

      26c1+26c1/52c2

      • yogesh :))

        no

        • ALISA(Ubiquitous::)

          ye nahi hoga mujhse waiting for sol…

          • yogesh :))

            given simple h basic nai pada na dyan se jo daala tha

          • ALISA(Ubiquitous::)

            kab dala tha?..phirse dedo pls

          • yogesh :))

            first me dala tha na cards konse kitne h wahi h

    • Godzilla return

      26c2+4c2/52c2

      • yogesh :))

        noo

      • Godzilla return

        ya 26c2+2c2/52c2

    • TRUMP

      335/1326

      • yogesh :))

        330/1326

        • TRUMP

          ok

    • Godzilla return

      ya 26c2+2c2/52c2,

    • yogesh :))

      26c2+4c2+2c2( repeate queen)/52c2

      • Godzilla return

        26c2+4c2-2c2/52c2

        • yogesh :))

          ha bhai minus typo

  • A G (THE great )

    The average age of all the 100 employees in an office is 29 years, where 2/5 employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 5 : 7. The average age of female employees is:

    • yogesh :))

      2900=60x*5+40*7x

    • yogesh :))

      60x*5+7*40x=2900

      • A G (THE great )

        now crct nd try to solve whole que till u reach the final ans.. i m nt sharing bcz i don’t know the ans i m sharing que bcz i want to my all frds also do practice :)

        • yogesh :))

          thanku brother :)) my ans corrected or not

          • A G (THE great )

            yes it is crct :)

          • yogesh :))

            thanku bro:) doing great job

    • DETERMINED GAL :)

      35 yrs?

    • TRUMP

      42.3 ?

      • TRUMP

        35

    • DETERMINED GAL :)

      40 ladies
      60 men
      (5x*60+40*7x)/100=29
      x=5
      avg age of ladies =(40*7*5/40)=35

    • A G (THE great )

      35 yrs
      go with yogesh i did the same

      • yogesh :))

        thanku bhai :))

  • Godzilla return

    yogesh or h ky

    • yogesh :))

      bus bhai ji :) ab tum practice karna ghar :))

  • yogesh :))

    acha dosto thanku practicipate ke liye i hope tume sab samj aya hoga

    • TRUMP

      thnx yogesh

      • yogesh :))

        thanku and welcome bhai

    • ALISA(Ubiquitous::)

      thoda baki but main ajj video dekhungi

      • yogesh :))

        good:)) practice jrur karna bus

    • ALISA(Ubiquitous::)

      thank u_/_

      • yogesh :))

        welcome

  • Godzilla return

    mera doubt b solve kr do plz
    #PndC #PROBABILITY
    Q1. in how many differents ways can the letters of the word ‘PROBABILITY’ be arranged in a way that
    A) if arrange in any way ?
    B) if all vowels come together?
    c)if starts with P and ends with Y ?
    D)if rearrange in any way ?
    btw these are questions not options 😛
    Q2.find possible arrangements ? out of 6 men and 5 women a committee of five members is to be formed in such a way that
    A) at least 1 member is woman?
    B) at least 2 members are women?
    C) there is no woman?
    D) there are 2 men?
    E)any person can be included ?
    Q3 there are 6 green balls 5 red balls and 7 blue balls in a bag. 4 balls are simultaneously drawn at random. what is the probability that
    A)no ball is green ?
    B) all balls are blue?
    C) at least 1 ball is green ?
    D) two balls are red ?
    E) all balls are same in colours?

    • yogesh :))

      hahahaha:

    • TRUMP

      koi ik poocho bhai 😛

      • Godzilla return

        sare ek sath puch liye pura chapter smjha do 😛

        • yogesh :))

          :))

        • hapusingh

          aise type ke to ab sirf prleims me hi ate hai

  • A G (THE great )

    In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all the 200 questions and secures 200 marks, the no of questions he attempts correctly is :

    • TRUMP

      80

    • Godzilla return

      80

    • Godzilla return

      200/4=50 question
      150/5=30
      total 80

      • yogesh :))

        thanku yr yahi method try kar raha tha me

    • ALISA(Ubiquitous::)

      50*4=200..usne koi wrong nahi kiya:P

      • yogesh :))

        mam samj ayi kya probility

        • ALISA(Ubiquitous::)

          50%

          • yogesh :))

            chalo kuch to aayi :) aj mistakes bhut hui typing tabhi nai aya baki b :)

          • ALISA(Ubiquitous::)
          • yogesh :))

            ok ji kar do delete

          • ALISA(Ubiquitous::)

            Ok

          • yogesh :))

            okkkkkkkk

          • ALISA(Ubiquitous::)

            Godzilla ke material hai to dedo

          • yogesh :))

            https://disqus.comm/home/channel/selfstudygruop/
            remove extra m and last me quant ke topic me mil ga apko

          • yogesh :))

            nai mila material muje chck on lofoya

    • A G (THE great )

      x=crct
      4x-(200-x) =200

  • yogesh :))

    :)

  • Godzilla return

    mere scl m padhna ta

  • ALISA(Ubiquitous::)

    sahi main:))

  • Godzilla return

    next ques?

  • A G (THE great )

    What will be the ratio of petrol and kerosene in the final solution formed by mixing petrol and kerosene that are present in three vessels in the ratio 4:1, 5:2 and 6:1 respectively?

    • Godzilla return

      4/5+5/7+6/7 : 115+2/7+1/7

      • Godzilla return

        4/5+5/7+6/7 : 1/5+2/7+1/7

        • A G (THE great )

          yes

    • A G (THE great )

      Mixture in each cask = x units
      In the 1st cask,
      Petrol = 4x/5 and Kerosene = x/5
      In the 2nd cask,
      Petrol = 5x/7 and Kerosene = 2x/7
      In the 3rd cask,
      Petrol = 6x/7 and Kerosene = x/7
      So, the ratio of petrol and kerosene in the final solution
      = [(4x/5) + (5x/7) + (6x/7)] : [(x/5) + (2x/7) + (x/7)]
      =83:22

  • A G (THE great )

    that’s all for now :)

    • Godzilla return

      thnx baki chale gye

      • ALISA(Ubiquitous::)

        na i m unarticulate:P

        • Godzilla return

          😛

        • Godzilla return

          post 2-3 question

          • ALISA(Ubiquitous::)

            upper ke sab post karu?

          • Godzilla return

            ha jo b doubt ho

          • ALISA(Ubiquitous::)

            ruko my net slow…

          • ALISA(Ubiquitous::)

            main ja rahi net slow badme puch lungi u ko:))

          • Godzilla return

            ok m b ja rha hu night m baat krte h byeee

    • ALISA(Ubiquitous::)

      thanks :))..u paras bhaiya nahi sorru wo to capital letter use karte hai:P

      • A G (THE great )

        2nd pro smjh aai ?

        • ALISA(Ubiquitous::)

          yes add ratio

          • A G (THE great )

            gud

          • A G (THE great )

            i m asking for time nd work problem u asked na u r nt getting

          • ALISA(Ubiquitous::)

            Ohh yes

  • ALISA(Ubiquitous::)

    Problem 4: Gerrard
    can dig a well in 5 hours. He invites Lampard and Rooney who can dig
    3/4th as fast as he can to join him. He also invites Walcott and
    Fabregas who can dig only 1/5th as fast as he can (Inefficient gunners
    you see ) to join him. If the five person team digs the same well and
    they start together, how long will it take for them to finish the job?

    • angry bird/mishty

      5/2 days

    • angry bird/mishty

      Suppose G efficiency = 4
      L+R = 3
      W+ F = 1
      So all together
      (4+3+1)*D = 4*5
      D = 5/2

      • ALISA(Ubiquitous::)

        Tks:))

  • Jason

    _____/___superb:)) thank youu amittt sirr:)

  • Lucy Gray Evanescent

    Simply Superb….Thank you so much BM..!!

  • Mistic

    hi to every one i am new to this site one referred to me

  • Tamatar

    problem 3rd koi solution k sath samjha sakta h??nahi samjh aaya mujhe

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.