- Home
- IBPS EXAMS
- IBPS RRB
- Quantitative Aptitude Quiz - Set 6

**Q1. Two trains are running on parallel tracks in same direction. Both of them have a length of 450 meters. The train that is running behind can cover 18 km less than the other train in 30 minutes. In how much time would the faster train had completely crosses the slower train? **

a. 30 seconds

b. 1 minutes

c. 90 seconds

d. 2 minutes

e. Cannot be determined **Q2.'A' can do a piece of work in 3 days while 'B' can do it in 5 days. They worked together for 1 day and got tired and asked C to complete the work, 'C' completed the rest of work in 1 day. If they got 45 Rs. for the whole work then how much did C get? **

a. Rs. 7

b. Rs. 14

c. Rs. 21

d. Rs. 28

e. None of thesec **Q3. In a class of 60 students, half of them have a height of 160 cm and one third have a height of 162 cm. What should be the height of remaining students so that average height of class is 161.2 cm? **

a. 162.9 cm

b. 163 cm

c. 163.1 cm

d. 163.2 cm

e. Cannot be determined **Q4. After a discount of 40% on marked price of a shirt, it is found that the marked price of a wallet is same as selling price of shirt. The wallet is sold at a profit of 20%. Find the cost price of wallet if marked price of shirt is Rs. 2000. **

a. Rs. 800

b. Rs. 1000

c. Rs. 1200

d. Rs. 1280

e. Rs. 1500 **Q5. Present age of James is twice of what the age of Mark was 3 years back. After 2 years from the present, the ratio of ages of Mark and James will be 3 : 4. By how many years James is elder to Mark at present? **

a. 0

b. 1

c. 2

d. 4

e. 6 **Directions (Q6-10): What is the next number in the given number series?****Q6. 27, 1358, 3086, 5283, 8027**

(1) 11401

(2) 11402

(3) 11403

(4) 11404

(5) 11405**Q7. 17, 68, 238, 867, 3672, ?**

(1) 18611

(2) 18612

(3) 18613

(4) 18614

(5) 18615**Q8. 64, 96, 288, 1296, 7776, ?**

(1) 58310

(2) 58320

(3) 58330

(4) 58340

(5) 58350**Q9. 42, 50, 132, 468, 2000, ?**

(1) 10200

(2) 10300

(3) 10400

(4) 10500

(5) 10600**Q10. 96, 128, 371, 1395, 4520, ?**

(1) 12292

(2) 12294

(3) 12296

(4) 12298

(5) 12300**Solution1: c. 90 seconds The train that is running behind can cover 18 km less than the other train in 30 minutes. = Faster train can cover 18 km more than slower train in 30 minutes; or we can say that faster train can cover 36 km more than slower train in 1 hour. Trains are moving in same direction. Relative speed of faster train with respect to slower train = Speed of faster train — Speed of slower train = 36 km/hr = 36 x (5/18) m/sec = 10 m/sec When faster train crosses slower train, total distance travelled will be sum of lengths of trains. We know, Time taken = Distance / Speed Time taken by faster train to completely cross the slower train = (450 + 450)/10 = 90 seconds Solution2: c. Rs. 21 A's 1 day work = 1/3 B's 1 day work = 1/5 A and B 1 day's work = 1/3 + 1/5 = 8/15 Remaining work done by C = 1 — 8/15 = 7/15 So, A's share : B's share : C's Share = 1/3 : 1/5 : 7/15 = 5 : 3 : 7 C's wage = 45 x [7/(5 + 3 + 7)] = Rs. 21 Solution3: d. 163.2 cm Half of students, i.e., 60/2 = 30 have a height of 160 cm. One third of students, i.e., 60/3 = 20 have a height of 162 cm. Remaining students = 60 — 30 — 20 = 10 Let height of remaining students be T cm. Average height = 161.2 cm 161.2 = ((30 >4 160) + (20 x 162) + 10T)/60 9672 = 4800 + 3240 + 10T >T= 163.2 Height of remaining students is 163.2 cm. Solution4: b. Rs. 1000 Marked price of shirt = Rs. 2000 Discount on shirt = 40% We know, Selling Price = Marked Price x (1 — ((Discount Percentage)/100)) > Marked price of Wallet = Selling price of shirt = 2000 x (1 — 40/100) = 2000 x 0.6 = 1200 The wallet is sold at a profit of 20%. We are not given that there is any discount on wallet. So, we assume that discount is 0, and hence selling price and marked price will be same. Selling price of Wallet = Rs. 1200 We know, Selling Price = Cost Price x (1 + (Profit Percentage)/100) Cost price of wallet = Rs. 1200/(1 + (20/100)) = Rs. 1200/1.2 = Rs. 1000 Solution5: d. 4 Let the present age of Mark be N years. Age of James is twice of what the age of Mark was 3 years back. Present age of James = 2(N — 3) years = (2N — 6) years Years by which James is elder to Mark = (2N — 6 — N) years = (N — 6) years After 2 years, the ratio of ages of Mark and James will be 3:4. (N + 2)/(2N — 6 + 2) = 3/4 4N + 8 = 6N — 12 N = 20/2 = 10 Years by which James is elder to Mark = (N — 6) years = 4 yearsSolutions6. 2; +11^3, + 12^3, + 13^3, + 14^3...Solutions7. 5; ×1 + 51, ×2 + 102, ×3 + 153 ...Solutions8. 2; ×1.5, ×3, ×4.5, ×6 ...Solutions9. 1; + 8 ×1, + 16 × 2, + 24 × 3 ...Solutions10. 3; + 2^5, + 3^5, + 4^5 ... **

Log in to Comment