IBPS PO Mains SPECIAL : Short Note on Repo Rate, Reverse Repo Rate, MSF and Garnishee Order

Dear Banking Exam Aspirants,
                               IBPS Mains is coming soon and Banking Awareness will play a major role in scoring marks in the exam. Thus in this post we are sharing short note on Repo Rate, Reverse Repo Rate, MSF and Garnishee Order.  So, go through it and revise the same so that you can secure more in the Mains. This post has been prepared by one of our ardent readers Kunaldeep (KD) who has already cleared SBI PO 2016 Exam and waiting for his joining. All the best.

Repo Rate:

repo-and-reverse-repo-rate

It is the rate at which bank borrows addition money required for it’s business for short term period(more than 2 days and upto 90 days) like in providing loans to their customers. It is also called as repurchase rate. Repo Rate is a short-term measure and it refers to short-term loans and used for controlling the amount of money in the market. security is required for taking this money from RBI.

In Hindi: 

Agar banks for kuch paise chahiye to security de kar rbi se paise le leti hai bank short term(within 90 days) ke liye, Iska interest rate isliye important hai kyuki wo paisa bank lend karti hai jisse unka profit hota hai.,chahe wo koi bhi loan de.

Current Repo Rate :-  6.25%

Reverse Repo Rate:

It  is nothing but opposite of Repo Rate i.e. when banks have extra money in their system what they are gonna do with that money ? just like we do keep in our savings account with any bank, Banks also have their account with RBI. Extra money deposited there entitled them of getting some interest known as Reverse Repo rate. It is usually 100 basis point (1%) lower than repo rate, as we know lending rate is higher than borrowing rate. An increase in the reverse repo rate will decrease the money supply and vice-versa, other things remaining constant.

In Hindi:

Ye  Repo ka ulta hai, matlb kisi bank ke paas extra paisa hai aur unke kaam ka nahi hai to wo RBI ke paas rakh deti hai. uspe rbi jo interest deti hai wahi hai reverse repo rate. Isliye iska rate humesh Repo rate se kam hota hai. It is just like hum savings account jo khulwate hai bank me…jo extra paisa hum rakhte hai.

Current Reverse Repo Rate :-  5.75%

Marginal Standing Facility (MSF) Rate:

economic-survey-2012-13-upsc-slide-29-638

Just like banks have to maintain SLR on their NDTL and any shortfall of that fund is being taken from Call money mkt. But just think what if any bank is not able to arrange funds from call money market due to any reason ? Here comes the role of MSF(marginal standing facility). It is an emergency window opened for banks to borrow for their overnight funds. MSF is a very short term borrowing scheme for scheduled commercial banks.Under MSF, banks can borrow funds overnight up to 1% (100 basis points) of their net demand and time liabilities (NDTL)

In Hindi:

Jo banks SLR maintain karti hai uske liye kuch funds short pad jaye to banks call money market se le leti hai but  agar call money market me bhi paisa available na ho ya kisi se na mil paye to wo bank kya karegi ? kaha se paise layegi ? uske liye RBI ek window open karti hai usko kehte hai MSF(marginal standing facility). Isliye kabhi bhi dekhta iska rate aur call money ka rate almost same hoga. call money jaise overnight money hota hai usi tarah ye bhi overnight hota hai.

Current Marginal Standing Facility :- 6.75%

Garnishee Order

Maan lo main eek retailer hu aur Sakura ek wholeseller. But obvious hai mujhe goods credit pe milega wholeseller se. Maine usko koi bhi security nahi diya hai .Mere good faith me usne goods bhej diya. Ab suppose for any reason i refused to pay the money to Sakura, jiska reason kuch bhi ho sakta hai, Ab Sakura kya kar sakti hai ?

Sakura Court jaegi waha ye matter daalegi. Court ek order degi jisko bolte hai Garnishee order. wo order lekar sakura jaha mera current account hai business ka us bank me jaegi. Suppose mera due 5000 ka hai aur mere account me 10000  hai,to bank 5000 freeze kar degi tab tak jab tak court se final order na aa jaye ki actually fault kiska hai.

Cheers,
Kunaldeep (KD)!

  • Juhi Sharma

    thanks ..:)

  • Winkey :))) Vinky

    Thanks KD!!!

    • Juhi Sharma

      quiz?

      • Winkey :))) Vinky

        upar dekh:P

        • Juhi Sharma

          :)

  • Winkey :))) Vinky

    Banking Awareness Quiz– 8th Nov 2016
    Anyone Please compile it!!

    1.Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s
    a) Financial position
    b) Industrial position
    c) International economic activities
    d) Domestic economic activities

    • Juhi Sharma

      a…

    • Winkey :))) Vinky

      Answer d) Domestic economic activities

  • ibps target

    thank u kunal and bm

  • Winkey :))) Vinky

    2. Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s the money value of all
    a) Intermediate goods and services
    b) Final goods and services
    c) Both A & B
    d) None

    • BIGHNESWAR

      cc

    • Juhi Sharma

      cccc

    • Winkey :))) Vinky

      Answer b) Final goods and services

  • Winkey :))) Vinky

    3. Gross National Product = Gross Domestic Product (GDP) +
    a) Net National Product
    b) Per Capita Income
    c) Disposable income
    d) Net Factor Income From Abroad

    Anyone Compiling?

    • BIGHNESWAR

      how to do???

    • BIGHNESWAR

      bbb

    • Juhi Sharma

      bbb

    • Winkey :))) Vinky

      Answer d) Net Factor Income From Abroad

    • s@chin!!!

      yes

  • Winkey :))) Vinky

    4. When a bank provide a loan for purchase of white goods, it is categorized as……
    a) Bridge loan
    b) Consumer Durable loan
    c) White good loan
    d) Working capital
    e) None of these

    • Juhi Sharma

      koi attend nhi kr rha..hum do hi h..:/

      • Winkey :))) Vinky

        haan to 2 hi sahi !!

      • Winkey :))) Vinky

        tujhe khud padhna hai ya dusro ko padhana hai?

        • Juhi Sharma

          ok dear..:)

    • BIGHNESWAR

      bbbbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Consumer Durable loan

    • Juhi Sharma

      bb

  • Winkey :))) Vinky

    5. Which of the following is known as narrow money?
    a) M3
    b) M4
    c) M1
    d) M5
    e) None of the above

    • BIGHNESWAR

      m1 pakka 100% accuracy

    • Juhi Sharma

      aaa

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: c) M1

  • Winkey :))) Vinky

    6. What is the notified amount for the auction of 364-day treasury bill?
    a) 300 crores
    b) 400 crores
    c) 100 crores
    d) 500 crores
    e) None of the above

    • BIGHNESWAR

      300

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: d) 500 crores

  • Winkey :))) Vinky

    7. Which among the following is an unsecured promissory notes?
    a) Commercial papers
    b) Certificate of deposits
    c) Loan
    d) All of these
    e) None of the above

    • BIGHNESWAR

      aa

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Commercial papers

    • Juhi Sharma

      aa

  • Winkey :))) Vinky

    8. One can enjoy the “overdraft facility” in:
    a) Fixed Deposit Account
    b) Current Account
    c) Saving Account
    d) Recurring Account
    e) None of the above

    • BIGHNESWAR

      bb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans- B – Current Account

    • Juhi Sharma

      bb

  • Winkey :))) Vinky

    9. Indian Financial Network [INFINET] is the :-
    a) communication backbone for the Indian Banking and Financial sector
    b) association of the employers of the banking and financial sector
    c) closed user group network of SBI and its subsidiaries
    d) all of the above
    e) None of the above

    • BIGHNESWAR

      mam guess hai d

    • Juhi Sharma

      dd

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) association of the employers of the banking and financial sector

    • Prakhar Gupta

      A hai iska answer vicks..

    • Rohit Singh

      A hai answer

      • Winkey :))) Vinky

        google it !!

        • Rohit Singh

          Ha check kr lia A hi hai

  • Winkey :))) Vinky

    10. CRAR stands for:
    a) Capital to Risk (weighted) Assets Ratio
    b) Credit Risk Account Ratio
    c) Commercial Risk (weighted) Assets Ratio
    d) Cross Research And Recession
    e) None of these

    • BIGHNESWAR

      aa

    • Prasanna ~ Vizag

      i have laptop now.. i shall do compilation :)
      plz carry on with the quiz :)

      • Winkey :))) Vinky

        grt !!

    • Juhi Sharma

      aa

    • Jaspreet Aneja

      bbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Capital to Risk (weighted) Assets Ratio

  • Winkey :))) Vinky

    11. In CAMELS, E stands for what?
    a) Equity
    b) Earnings
    c) Equal
    d) Eligibility
    e) None of these

    • BIGHNESWAR

      bb

      • Winkey :))) Vinky

        Fullform?

        • BIGHNESWAR

          i was typing only

    • Point Blank

      22

    • Juhi Sharma

      bb

    • BIGHNESWAR

      C – Capital Adequecy Ratio A – Asset quality. M – Management and effectiveness. E – Earnings and profitability. L – Liquidity S- System and controls.

    • Juhi Sharma

      capital,asset quality,mgmt,earning,liquidity and for s it is financial s/m

    • Winkey :))) Vinky

      Ans- B- Earnings

  • Winkey :))) Vinky

    12. As we know that CARE is a well-known rating company but how many officers of CARE are located in India?
    a) Seven
    b) Six
    c) Five
    d) Nine
    e) None of these

    • BIGHNESWAR

      no idea

    • Point Blank

      11?

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Seven

  • Winkey :))) Vinky

    13. A rate of exchange established between any two currencies on the basis of the respective quotation of each currency in terms of a third currency is known as:
    a) Cross rate
    b) Merchant rate
    c) Wash rate
    d) Composite rate
    e) None of the above

    • @!<@$h $!nh@

      bb

    • Károly Takács

      aaaa

    • Juhi Sharma

      bbb

    • Point Blank

      22

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Cross rate

      • Juhi Sharma

        :/

  • Winkey :))) Vinky

    14. Some banks are financing big projects like construction of roads, bridges etc. Financing such projects means banks are helping exactly in:
    a) Infrastructural Development
    b) Project Management
    c) Developing core sector Industry
    d) Financial Inclusion
    e) All of the above

    • @!<@$h $!nh@

      aa

    • Károly Takács

      aaaaaa

    • Juhi Sharma

      aaa

    • gaurav

      Aaa

    • BIGHNESWAR

      aaa

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Infrastructural Development

  • Winkey :))) Vinky

    15. Infusion of liquidity, by RBI, is done through _____ from / to banks under a _____ transaction.
    a) borrowing, repo
    b) borrowing, reverse repo
    c) lending, repo
    d) lending, reverse repo
    e) None of the above

    • Point Blank

      222

    • @!<@$h $!nh@

      cc

    • Juhi Sharma

      ccc

    • Károly Takács

      ccc

    • BIGHNESWAR

      22

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: c) lending, repo

  • Winkey :))) Vinky

    16. The SARFAESI Act 2002 empowers Banks / Financial Institutions to recover their non-performing assets (bad loans) without the intervention of the Court. In “SARFAESI” second “S” stands for ____.
    a) Securitisation
    b) Security
    c) Statutory
    d) Share
    e) Saving

    • @!<@$h $!nh@

      aa

      • Winkey :))) Vinky

        2nd S pucha hai 1st nhi

        • @!<@$h $!nh@

          Ohhh

    • Point Blank

      22

    • @!<@$h $!nh@

      Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest

    • Juhi Sharma

      BB

    • BIGHNESWAR

      aa

    • Winkey :))) Vinky

      Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002
      Ans- B – Security

    • gaurav

      Bbb

  • Winkey :))) Vinky

    17.Banking Companies are prohibited under Sec 8 of banking Regulation Act to sell and purchase securities. Yet Banks are selling securities (of the customer) which are under pledge as permitted by:
    a) Indian Contract Act
    b) SARFAESI Act
    c) Government Notification
    d) Banking Regulation Act
    e) None of these

    • Riya

      dd

    • Point Blank

      44

    • Juhi Sharma

      44

    • gaurav

      Ddd

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: d) Banking Regulation Act

  • Winkey :))) Vinky

    18. Mortgage is a:
    a) Security on movable property for a loan
    b) Security on immovable property for a loan
    c) Concession on immovable property
    d) Facility on immovable property
    e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

    • @!<@$h $!nh@

      bb

    • Point Blank

      22

    • BIGHNESWAR

      bbb

    • Juhi Sharma

      bbb

    • gaurav

      Bbbbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Security on immovable property for a loan

    • Riya

      bb

  • Winkey :))) Vinky

    19. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?
    a) Safe custody
    b) Safe deposit
    c) Locker
    d) Valid safe deposit
    e) None of the above

    • Point Blank

      11?

    • Ravikiran

      bb

    • gaurav

      Bb

    • JAzz

      aa

    • BIGHNESWAR

      a/b

    • Riya

      bbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: a) Safe custody

    • Juhi Sharma

      bbb…

  • Winkey :))) Vinky

    20. Which type of machine is used by Business Correspondents?
    a) Micro ATMs
    b) POS
    c) Biometric Card Reader
    d) Solar empowered
    e) Water resistant

    • Point Blank

      22

    • Ravikiran

      ccc

    • @!<@$h $!nh@

      bbb

    • Juhi Sharma

      bb

    • JAzz

      bb

    • gaurav

      Bbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: c) Biometric Card Reader

    • Winkey :))) Vinky

      POS is not a machine :/

  • gomathy priya

    thank u bm for this post

  • Winkey :))) Vinky

    21. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
    a) private, public
    b) public, private
    c) either a or b
    d) cooperative, NBFC
    e) None of the above

    • JAzz

      cc

    • Point Blank

      33

    • Ravikiran

      aa

    • @!<@$h $!nh@

      aa

    • Juhi Sharma

      aaa

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) public, private

    • Juhi Sharma

      bbbb

  • Winkey :))) Vinky

    22. The Bank for International Settlements (BIS) is the world’s oldest international financial organization established on 17 May 1930. The mission of the BIS is to serve central banks in their pursuit of monetary and financial stability, to foster international cooperation in those areas and to act as a bank for central banks. The head office of BIS is located in ___.
    a) Hong Kong
    b) Switzerland
    c) China
    d) Mexico
    e) Australia

    • Point Blank

      22

    • JAzz

      bb

      • JAzz

        aa

    • Garima

      bb

    • Ravikiran

      bbb

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • Juhi Sharma

      bb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans- B

  • Winkey :))) Vinky

    23. Which of the following institution is responsible for finalizing the interest rates and credit policy of the Euro zone?
    a) Bundesbank
    b) European Central Bank
    c) Federal Reserve
    d) Bank of England

    • @!<@$h $!nh@

      2222

    • JAzz

      cc

    • Point Blank

      222

    • Ravikiran

      bbbb
      belgium brussels hq

      • Ravikiran

        sorry wrong

      • Ravikiran

        frankfurt germany

    • Juhi Sharma

      22

    • Garima

      Bb

    • Winkey :))) Vinky

      Answer b) European Central Bank

    • gaurav

      BBB,

  • Winkey :))) Vinky

    24. What is the criteria for charging of service tax on companies?
    a) All services not covered under the negative list is liable for payment of service tax
    b) The Customs and Central Excise department notifies the services which are liable for payment
    c) The Income Tax department announces the services which are liable
    d) The list of services liable is mentioned in the Annual Budget

    • @!<@$h $!nh@

      22

      • Ravikiran

        sorry hq
        frankfurt germany

        • @!<@$h $!nh@

          okkk/..

    • Point Blank

      44?

    • Juhi Sharma

      cc?

    • Garima

      bb?

    • Ravikiran

      ccc

    • Winkey :))) Vinky

      Answer a) All services not covered under the negative list is liable for payment of service tax

      • @!<@$h $!nh@

        jioooooooo

        • Winkey :))) Vinky

          Reliance nhi use kr rhi me :/

          • @!<@$h $!nh@

            To fir?? 😛

          • Winkey :))) Vinky

            BSNL Dabba 😀

          • @!<@$h $!nh@

            aise mat bolo, mera broadband gajab kaa chalta hai 😛

          • Winkey :))) Vinky

            me b wai use kr rhi hu 😛

    • @!<@$h $!nh@

      koi aa bhi bol do ;p

  • Winkey :))) Vinky

    25. The full form of the organization known as FEDAI is—
    a) Foreign Exchange Dealers Agency of India
    b) Full Exchange Deal and Industries
    c) Foreign Exchange Dealers’ Association of India
    d) Foreign Exchange Draft Associated Instructions

    • @!<@$h $!nh@

      33?

    • Juhi Sharma

      cc

    • NS……..

      cc

    • Point Blank

      33

    • Garima

      Cc

    • Ravikiran

      ccccc

    • rk

      cccccc

    • gaurav

      Cccc

    • Winkey :))) Vinky

      Answer c) Foreign Exchange Dealers’ Association of India

  • Winkey :))) Vinky

    26. Which of the following banks are permitted to undertake business of the central and state governments in India?
    a) Public sector banks only
    b) All commercial banks
    c) Only public and private sector banks
    d) Public, private sector and foreign banks

    • Point Blank

      44

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • rk

      aaa

    • rk

      :/

    • Juhi Sharma

      ??

    • gaurav

      DDD,..

    • Winkey :))) Vinky

      Answer c) Only public and private sector banks

  • Winkey :))) Vinky

    27. Why are anti money laundering laws important for the economy?
    a) To control flow of illegal money to stop anti national and criminal activities
    b) To prohibit trade in unaccounted money
    c) To stop benami activity
    d) To check money lending activity

    • gaurav

      Aa,

    • @!<@$h $!nh@

      1111

    • Point Blank

      11

    • Juhi Sharma

      111

    • rk

      aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    • Garima

      aa

    • JAzz

      aa

    • Winkey :))) Vinky

      Answer a) To control flow of illegal money to stop anti national and criminal activities

  • Winkey :))) Vinky

    28. Which of the following accounts for the maximum share in India’s foreign exchange reserves?
    a) Gold reserves
    b) NRI deposits
    c) Special depository receipts
    d) Foreign currency assets

    • Ravikiran

      aaa

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • gaurav

      DDD

    • Juhi Sharma

      ddd

    • Point Blank

      44

    • Winkey :))) Vinky

      Answer d) Foreign currency assets

  • Winkey :))) Vinky

    29. BSBDA stands for:
    a) Bank Savings and Basic Dearness Allowance
    b) Basic Savings Bank Deposit Account
    c) Banking of Specific Board Departmental Association
    d) None of These

    • Ravikiran

      bbb

    • JAzz

      bb

    • Point Blank

      2222

    • lets start

      bb

    • Juhi Sharma

      bbb

    • rk

      bb…no frill,,,jan dhan

    • @!<@$h $!nh@

      2222

    • gaurav

      Bbbb

    • Rosy

      bbb

    • Garima

      Bbb

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Basic Savings Bank Deposit Account

  • Winkey :))) Vinky

    30. When a person publicly announces that he can not repay loans, it is called _______ in banking language:
    a) Poor Credit worthiness
    b) Bankruptcy
    c) Willful Defaulter
    d) None of These

    • gaurav

      Cccc

    • Ravikiran

      ccc

    • Juhi Sharma

      ccc

    • rk

      b…

    • Garima

      ccc

    • JAzz

      cc

    • Rosy

      c?

      • Rosy

        bb

        • Ravikiran

          madam afternoon yuo did ca quiz ?

          • Rosy

            yes

          • Ravikiran

            ok

    • NS……..

      33-diwaliya

    • Point Blank

      33

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Bankruptcy

  • Rosy

    ??

  • Winkey :))) Vinky

    31. AMFI stands for:
    a) Association of Monetary Finance Index
    b) Association of Mutual Funds in India
    c) All Mutual Funds Institute of India
    d) None of These

    • Point Blank

      22

    • rk

      bbbbbbbbbbbb

    • Rosy

      bb

    • JAzz

      bb

    • gaurav

      Bbbb

    • Juhi Sharma

      222

    • NS……..

      bb

    • Ravikiran

      bbb

    • pankaj

      b.

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Association of Mutual Funds in India

  • Winkey :))) Vinky

    32. Unrestricted exchange of goods and services is called:
    a) Open Trade
    b) Independent Trade
    c) Free Trade
    d) None of These

    • rk

      aaa

    • Ravikiran

      ccc

    • Rosy

      cc

    • gaurav

      Cccc,..

    • Juhi Sharma

      ccc

    • JAzz

      aa

    • Garima

      a/b

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: c) Free Trade

  • Abhishek
    • gomathy priya

      gud eve sir. Sir i missed sbi by 1.5 marks. Will Sbi reveal waiting list?

    • BIGHNESWAR

      Sir the number provided is been switch off

  • Winkey :))) Vinky

    Last One !!!
    33. In a company, the use of sensitive corporate information by the company people to make gains or cover loss known as:
    a) Technical Trading
    b) Insider Trading
    c) Future Trading
    d) None of These

    • Juhi Sharma

      bbb

    • NS……..

      b.b

    • Point Blank

      222

    • gaurav

      ??

    • Rosy

      b.

    • Winkey :))) Vinky

      Ans: b) Insider Trading

  • lets start

    odisha cut off-130.50

  • Winkey :))) Vinky

    Thanks Everyone :)
    Enjoy the evening and then get back to study 😛
    Prasanna Please post the compiled quiz !!

    • Rosy

      thanks winkey

    • Ravikiran

      Thank you :)

    • Juhi Sharma

      tq dr

    • gaurav

      Thanks … Mam

    • rk

      winkee thax…..snow fall todi na ho rha jo enjoy krenge 😛

      • Winkey :))) Vinky

        evening ko chai pike.. thoda walk thoda muziccccccccc 😛

        • rk

          hahahhaha 😛

    • “MISSION”

      thanx

    • Garima

      Thnq..u toooo enjoyyy :p

    • NS……..

      thnks u deserve merit

      • Winkey :))) Vinky

        clrk b nhi mil rha.. merit ki baat kr rhe 😀

        • NS……..

          milega mujhe pata hain dekh lena …………

          • Winkey :))) Vinky

            yooo!!

    • @!<@$h $!nh@

      Thnx DON

    • Point Blank

      thank you

  • gomathy priya

    anyone pls explain garnishee order in eng?

  • Rosy

    @prasanna

    • Prasanna ~ Vizag

      hi :)

      • Rosy

        hello :))

        • Prasanna ~ Vizag

          sure hold on a min :)

          • Rosy

            wow ty:)

          • Prasanna ~ Vizag

            Kolkata Mint: Established – No mint mark.
            Mumbai Mint: Established – . Diamond Shape
            Hyderabad Mint: Established. Split Diamond (triangle)
            Noida Mint: rounded dot.

          • Rosy

            not this one yar

          • Prasanna ~ Vizag

            okk.. again hold on a min 😀

          • Rosy

            ji 😛

        • Winkey :))) Vinky

          nakmukka nakmukka
          meko bas yahi ata 😛
          please avoid regional languages dear!!

          • Rosy

            i just aksd ur compiled one day before yestday one :)

          • Winkey :))) Vinky

            ok .. yesterday no one did compilatn :/

          • Rosy

            hmm on that day i usd mobile frgt to aks misd ://

          • Rosy

            this nakmukka means ? 😛

          • Winkey :))) Vinky

            i dnt knw 😛 a song is thr with this

          • Rosy

            hahahahaha

    • Prasanna ~ Vizag

      The committee that is associated with EFT system of RBI – Shere Committee

      The first committee (year 1985) that gave its recommendations relating to mechanization of banking system – Rangarajan Committee

      The committee that gave its recommendation for drawing a perspective plan of computerization for the period 1990-94 – Rangarajan Committee

      The committee that recommended the introduction of electronic clearing services – Saraf Committee

      The committee that suggested the cheque truncation system for interbank transactions – Saraf Committee

      1998 Committee on Technology upgradation in Banking Sector is known as – Vasudevan Committee

      (^_^)

  • Prasanna ~ Vizag

    Banking Awareness Quiz– 8th Nov 2016
    Cheers to Winkey ..!! (^_^)

    1.Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s
    a) Financial position
    b) Industrial position
    c) International economic activities
    d) Domestic economic activities

    Answer d) Domestic economic activities

    2. Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s the money value of all
    a) Intermediate goods and services
    b) Final goods and services
    c) Both A & B
    d) None

    Answer b) Final goods and services

    3. Gross National Product = Gross Domestic Product (GDP) +
    a) Net National Product
    b) Per Capita Income
    c) Disposable income
    d) Net Factor Income From Abroad

    Answer d) Net Factor Income From Abroad

    4. When a bank provide a loan for purchase of white goods, it is categorized as……
    a) Bridge loan
    b) Consumer Durable loan
    c) White good loan
    d) Working capital
    e) None of these

    Ans: b) Consumer Durable loan

    5. Which of the following is known as narrow money?
    a) M3
    b) M4
    c) M1
    d) M5
    e) None of the above

    Ans: c) M1

    6. What is the notified amount for the auction of 364-day treasury bill?
    a) 300 crores
    b) 400 crores
    c) 100 crores
    d) 500 crores
    e) None of the above

    Ans: d) 500 crores

    7. Which among the following is an unsecured promissory notes?
    a) Commercial papers
    b) Certificate of deposits
    c) Loan
    d) All of these
    e) None of the above

    Ans: a) Commercial papers

    8. One can enjoy the “overdraft facility” in:
    a) Fixed Deposit Account
    b) Current Account
    c) Saving Account
    d) Recurring Account
    e) None of the above

    Ans- B – Current Account

    9. Indian Financial Network [INFINET] is the :-
    a) communication backbone for the Indian Banking and Financial sector
    b) association of the employers of the banking and financial sector
    c) closed user group network of SBI and its subsidiaries
    d) all of the above
    e) None of the above

    Ans: b) association of the employers of the banking and financial sector

    10. CRAR stands for:
    a) Capital to Risk (weighted) Assets Ratio
    b) Credit Risk Account Ratio
    c) Commercial Risk (weighted) Assets Ratio
    d) Cross Research And Recession
    e) None of these

    11. In CAMELS, E stands for what?
    a) Equity
    b) Earnings
    c) Equal
    d) Eligibility
    e) None of these

    Ans- B- Earnings

    12. As we know that CARE is a well-known rating company but how many officers of CARE are located in India?
    a) Seven
    b) Six
    c) Five
    d) Nine
    e) None of these

    Ans: a) Seven

    13. A rate of exchange established between any two currencies on the basis of the respective quotation of each currency in terms of a third currency is known as:
    a) Cross rate
    b) Merchant rate
    c) Wash rate
    d) Composite rate
    e) None of the above

    Ans: a) Cross rate

    14. Some banks are financing big projects like construction of roads, bridges etc. Financing such projects means banks are helping exactly in:
    a) Infrastructural Development
    b) Project Management
    c) Developing core sector Industry
    d) Financial Inclusion
    e) All of the above

    Ans: a) Infrastructural Development

    15. Infusion of liquidity, by RBI, is done through _____ from / to banks under a _____ transaction.
    a) borrowing, repo
    b) borrowing, reverse repo
    c) lending, repo
    d) lending, reverse repo
    e) None of the above

    Ans: c) lending, repo

    16. The SARFAESI Act 2002 empowers Banks / Financial Institutions to recover their non-performing assets (bad loans) without the intervention of the Court. In “SARFAESI” second “S” stands for ____.
    a) Securitisation
    b) Security
    c) Statutory
    d) Share
    e) Saving

    Ans – B
    SARFAESI Act – Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002

    17.Banking Companies are prohibited under Sec 8 of banking Regulation Act to sell and purchase securities. Yet Banks are selling securities (of the customer) which are under pledge as permitted by:
    a) Indian Contract Act
    b) SARFAESI Act
    c) Government Notification
    d) Banking Regulation Act
    e) None of these

    Ans: d) Banking Regulation Act

    18. Mortgage is a:
    a) Security on movable property for a loan
    b) Security on immovable property for a loan
    c) Concession on immovable property
    d) Facility on immovable property
    e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

    Ans: b) Security on immovable property for a loan

    19. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?
    a) Safe custody
    b) Safe deposit
    c) Locker
    d) Valid safe deposit
    e) None of the above

    Ans: a) Safe custody

    20. Which type of machine is used by Business Correspondents?
    a) Micro ATMs
    b) POS
    c) Biometric Card Reader
    d) Solar empowered
    e) Water resistant

    Ans: c) Biometric Card Reader

    21. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
    a) private, public
    b) public, private
    c) either a or b
    d) cooperative, NBFC
    e) None of the above

    Ans: b) public, private

    22. The Bank for International Settlements (BIS) is the world’s oldest international financial organization established on 17 May 1930. The mission of the BIS is to serve central banks in their pursuit of monetary and financial stability, to foster international cooperation in those areas and to act as a bank for central banks. The head office of BIS is located in ___.
    a) Hong Kong
    b) Switzerland
    c) China
    d) Mexico
    e) Australia

    Ans- B

    23. Which of the following institution is responsible for finalizing the interest rates and credit policy of the Euro zone?
    a) Bundesbank
    b) European Central Bank
    c) Federal Reserve
    d) Bank of England

    Answer b) European Central Bank

    24. What is the criteria for charging of service tax on companies?
    a) All services not covered under the negative list is liable for payment of service tax
    b) The Customs and Central Excise department notifies the services which are liable for payment
    c) The Income Tax department announces the services which are liable
    d) The list of services liable is mentioned in the Annual Budge

    Answer a) All services not covered under the negative list is liable for payment of service tax

    25. The full form of the organization known as FEDAI is—
    a) Foreign Exchange Dealers Agency of India
    b) Full Exchange Deal and Industries
    c) Foreign Exchange Dealers’ Association of India
    d) Foreign Exchange Draft Associated Instructions

    Ans – C – Foreign Exchange Dealers Association Of India
    An association of banks specializing in the foreign exchange activities in India. The Foreign Exchange Dealers Association of India, which was created in 1958, regulates the governing rules and determines the commissions and charges associated with the interbank foreign exchange business.

    26. Which of the following banks are permitted to undertake business of the central and state governments in India?
    a) Public sector banks only
    b) All commercial banks
    c) Only public and private sector banks
    d) Public, private sector and foreign banks

    Answer c) Only public and private sector banks

    27. Why are anti money laundering laws important for the economy?
    a) To control flow of illegal money to stop anti national and criminal activities
    b) To prohibit trade in unaccounted money
    c) To stop benami activity
    d) To check money lending activity

    Answer a) To control flow of illegal money to stop anti national and criminal activities

    28. Which of the following accounts for the maximum share in India’s foreign exchange reserves?
    a) Gold reserves
    b) NRI deposits
    c) Special depository receipts
    d) Foreign currency assets

    Answer d) Foreign currency assets

    29. BSBDA stands for:
    a) Bank Savings and Basic Dearness Allowance
    b) Basic Savings Bank Deposit Account
    c) Banking of Specific Board Departmental Association
    d) None of These

    Ans: b) Basic Savings Bank Deposit Account

    30. When a person publicly announces that he can not repay loans, it is called _______ in banking language:
    a) Poor Credit worthiness
    b) Bankruptcy
    c) Willful Defaulter
    d) None of These

    Ans: b) Bankruptcy

    31. AMFI stands for:
    a) Association of Monetary Finance Index
    b) Association of Mutual Funds in India
    c) All Mutual Funds Institute of India
    d) None of These

    Ans: b) Association of Mutual Funds in India

    32. Unrestricted exchange of goods and services is called:
    a) Open Trade
    b) Independent Trade
    c) Free Trade
    d) None of These

    Ans: c) Free Trade

    33. In a company, the use of sensitive corporate information by the company people to make gains or cover loss known as:
    a) Technical Trading
    b) Insider Trading
    c) Future Trading
    d) None of These

    Ans – B

    • @!<@$h $!nh@

      Thnx bhai…

      • K.K

        Tune fr ni dia link

        • rk

          dia hai bhai…..piche pd gya uske tu 😛

          • K.K

            Kaha
            Kb
            Kaise
            Kis trh

          • rk

            sushma swaraj wale quiz k page pr dia hai ..:P

          • @!<@$h $!nh@

            hahaaaaa

        • @!<@$h $!nh@

          dia to bhai, check kro chat page pe

    • Ravikiran

      Thank you :))

    • NS……..

      thnks ji

    • Garima

      Thnq :)

    • Winkey :))) Vinky

      thx :)

      • rk

        tm sbko compiler bana dogi ek din 😛

        • Winkey :))) Vinky

          😀 😀

        • @!<@$h $!nh@

          sahi bole 😛

    • gaurav

      Thanks

    • Available

      Thnxxx..

  • @!<@$h $!nh@

    Comp quiz???

  • Rosy

    Who won the 2016 Bitburger Open Grand Prix Gold in Men’s Singles category?
    a) Hans-Kristian Vittinghus
    b) Hsu Jen-hao
    c) Ihsan Maulana Mustofa
    d) Rajiv Ouseph
    e) Shi Yuqi

    • @!<@$h $!nh@

      ???

    • Rosy

      e) Shi Yuqi

      • @!<@$h $!nh@

        quiz over???

        • Rosy

          han ji:P

          • @!<@$h $!nh@

            Okay, thnx for d quiz 😛

          • Rosy

            hehe

          • rk

            pkz compile it 😛

          • Rosy

            han :/ 😛

    • rk

      burger shi hai 😛

  • gomathy priya

    anyone pls explain garnishee order in eng??

    • Rosy

      dnt knw dr

      • gomathy priya

        ok

    • lets start

      suppose u r a buyer i m a whole seller…u buyed goods amount of 5000 and promised to pay me back i hv faith on u and i give u goods…but due to some reason u refused to pay money…so i ll go to court taking this matter now the court will issue an order known as GARNISHEE ORDER…in which in ur current acount if there is 1000 amount …5000 amount will be freeze ,eans took by bank they will not pay me directly or u cant withdraw it…after case will solv according to decision they will give me 5000

      • gomathy priya

        ty so much

      • Kd

        Very well explained (Y)

      • Rainy Day☔️

        Thank you :))

  • Rosy

    @prasanna

    • Prasanna ~ Vizag

      hiee :)

      • Rosy

        haha help chey :/ IBPS clerk ki

        • Prasanna ~ Vizag

          sure ..am very happy to help . cheppu ela cheyamantav..

          • Rosy

            shh dnt use regional language / eng?

          • Prasanna ~ Vizag

            oops.. alrit.. tell me how i can help u :)

          • Rosy

            eng ki

          • Prasanna ~ Vizag

            i follow BSC magzine every month and paramount english pdf file and sometimes hindu (editorial) page vocabs and studyiq youtube channel ..

          • Rosy

            yes i also subscribed to bsc magazine :)

          • Rosy

            hey frgt 2 aks sbi marks?

  • K.K

    Next quiz kb hogi?

    • Rosy

      6pm

      • Prasanna ~ Vizag

        u will do?

        • Rosy

          no dharm sir quant

      • K.K

        Subjct?

        • Rosy

          quant

  • Rosy

    @prasanna

    • Prasanna ~ Vizag

      hahah hiee :) :)

      • Rosy

        lolll:P sbi marks adiga?

        • Prasanna ~ Vizag

          ohh.. didnt see with all the tabs 😛 132.25

          • Rosy

            wow super

  • Richa

    Thanks BM n KD Sir..!!

  • MiSTi(SBI JA)

    Thanks a lot KD sir….

  • MiSTi(SBI JA)

    Hello justin…

  • MiSTi(SBI JA)

    Not yet…only SMS..

    • Prakhar Gupta

      Just the congratulations message or anything else?

  • Garima

    Thnqqq KD Sir :))

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.