Banking & Economy Awareness Live Disqus Quiz (December 29th, 2016)

Hello Folks

Winner cupWinner cup                            Welcome to Daily Disqus Quiz.
We all know the importance of  Economy & Banking Awareness Section in exams and we prepare for it very hard to score more in less time. Reply the questions below and share your info’s after the quiz ends.

We want your full participation.

mot1

#Desists yourself from needless chit chat, anyone found doing so will be blocked. 

Learn Together. Rise Together.
All the best.

time to updateRules:
#No Chit Chat.
#Share your info after the quiz ends.
#Reply your answers below the questions.

  • Akhila.

    Ruchi plzz start

  • Ruchi :)

    Welcome Everyone :)

  • Ruchi :)

    1. NPCI stands for:
    a) National Commission for Payment Information
    b) National Payment Corporation of India
    c) National Payment Commission of India
    d) None of The Abov

    • swt

      bb

    • *****Athena*****

      bb

      • *****Athena*****

        National payments corporation of india

    • priyanka

      b.

    • snehajoshi25

      bbb

    • Akhila.

      bbbb

    • Ramu

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- National Payment Corporation of India

  • Ruchi :)

    2. Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
    a) Amanath Co-operative Bank Ltd
    b) Anyonya Co-operative Bank
    c) Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
    d) Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
    e) None of these

    • *****Athena*****

      bbb

    • Ramu

      bbb

    • Akhila.

      bbb

    • snehajoshi25

      dk

    • priyanka

      d.

    • armaan

      bbbb

    • Ruchi :)

      Ans- b) Anyonya Co-operative Bank

  • Ruchi :)

    3. Fiscal Policy deals with the ______and ______decisions of the
    government:
    a) Incomes and Expenditures
    b) Taxation and Expenditures
    c) Trading and Expenditures
    d) None of These

    • Akhila.

      aaaaaaaaaaa

    • swt

      b?

    • priyanka

      a,

    • *****Athena*****

      aaa

    • snehajoshi25

      bb

    • Ramu

      bbbb

    • Ruchi :)

      Ans-b) Taxation and Expenditures

  • Ruchi :)

    4. In most modern economies, the government deals with fiscal policy while
    the ________is responsible for monetary policy:
    a) Government
    b) SEBI
    c) Central Bank
    d) None of These

    • swt

      cc

    • Akhila.

      cccc

    • Ramu

      ccc

    • priyanka

      c.

    • *****Athena*****

      cc

    • snehajoshi25

      c,

    • K.K

      Cccc

    • Anushree Ganguly

      ccccc

    • Ruchi :)

      Ans-c) Central Bank

  • Ruchi :)

    5. Co-operative Banks in India are registered under__________.
    i) Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
    ii) Banking Regulation Act, 1949.
    iii) Companies Act, 1956.
    a) Only i)
    b) i) and ii)
    c) ii) and iii)
    d) i), ii) and iii)
    e) None of these

    • swt

      22

    • Anushree Ganguly

      aaaa

    • K.K

      Aaaaaaa

    • Anushree Ganguly

      Good evening mam

      • Ruchi :)

        Good Evening

    • snehajoshi25

      bb

    • Ramu

      aaa

      • Ruchi :)

        Welcome to Banking Mantras :)

    • Ruchi :)

      Ans- a) Only i)

  • Ruchi :)

    6. Fiscal Policy is composed of several parts which includes:
    a) Tax Policy and Expenditure Policy
    b) Investment or Disinvestment Strategies
    c) Debt or Surplus Management
    d) All of the Above
    e) None of These

    • Anushree Ganguly

      aaaa

    • swt

      dd

    • K.K

      Aaaaaa

    • Akhila.

      ddddd

    • snehajoshi25

      all

    • priyanka

      d.

    • Ramu

      ddddd

    • Ruchi :)

      Ans-d) All of the Above

    • I + M + POSSIBLE

      Ddd

  • Ruchi :)

    7. Co-Operative Development Bank was set up by__________.
    a) NABARD
    b) RBI
    c) SBI
    d) Central Government
    e) State Government

    • I + M + POSSIBLE

      Àa?

    • Akhila.

      ee?

    • Ruchi :)

      Ans- a) NABARD

    • snehajoshi25

      a.

  • snehajoshi25

    • Ruchi :)

      f5

      • snehajoshi25

        ok

  • K.K

    Next?

    • Ruchi :)

      f5.

  • Ruchi :)

    8. Which among the following is incorrect:
    a) The Gross Fiscal Deficit (GFD) of government is the excess of its total expenditure, current
    and capital including loans net of recovery, over revenue receipts (including external grants) and
    non – debt capital receipts
    b) The Net Fiscal Deficit is the Gross Fiscal Deficit reduced by net lending by government
    c) The Gross primary deficit is the GFD less interest payments
    d) Primary Revenue Deficit is the revenue deficit less interest payments
    e) All of the Above
    f) None of These

    • Anushree Ganguly

      eeeee

      • Ruchi :)

        Sure?

        • Anushree Ganguly

          I think it is correct…

        • I + M + POSSIBLE

          Mostly all of the above hi hota h tukka

          • Ruchi :)

            Mahan hastiyo… questn to dhyan se read kro ;/

        • Parvesh Singla (P.S.)

          mra rbi ho gea :))

          • I + M + POSSIBLE

            Bhai pre hi hua h

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Jo padhke na gea ho uske liye bhut hai :)

          • Ruchi :)

            Wah PS… Mubarakho :)

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Thnx :))

          • snehajoshi25

            congrts

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Thnx :)

          • I + M + POSSIBLE

            Overconfidence Mt hona bro

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Kabhi hua nahi hokr dekh kete hain but :p

          • Akhila.

            congrats :)

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Thnx :)

          • I + M + POSSIBLE

            Sbi clerk se le kr sare pre nikle h mains reh rha h

          • Parvesh Singla (P.S.)

            Koi na bro jald niklega stick to basics

    • K.K

      Eeeee

      • Ruchi :)

        Incorrect?

        • K.K

          Ohh i read correct..wait

    • snehajoshi25

      none?

    • Ramu

      f) none

    • Ruchi :)

      Ans- f) None of These

      • I + M + POSSIBLE

        Options hi itne bde the ki pdhne ka mn hi nhi hua

        • Ruchi :)

          yahi galti hoti hai

  • Ruchi :)

    9. Co-Operative Bank in India has a________.
    a) Four tier system
    b) Two tier system
    c) Three tier system
    d) Five tier system
    e) Six tier system

    • priyanka

      c.

    • Anushree Ganguly

      ccccc

    • I + M + POSSIBLE

      Ccc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Three tier system

    • snehajoshi25

      cc

  • Ruchi :)

    10. If budget constraint stands in present value terms, then fiscal policy may be
    considered as____:
    a) Stagnant
    b) Sustainable
    c) Escaped
    d) None of These

    • Akhila.

      bbb

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • priyanka

      a,

      • priyanka

        yes…b

    • snehajoshi25

      aa

    • I + M + POSSIBLE

      Aaa?

    • Ruchi :)

      Ans- b) Sustainable

  • Ruchi :)

    11. Which of the following statements is TRUE about National Federation of State Co-Operative Banks?
    a) Provides research and consultancy inputs to the member banks
    b) Promotes and protects the interests of the member banks
    c) Provides a common forum to the member banks
    d) All of the above
    e) None of these

    • Anushree Ganguly

      ddddddd

    • Akhila.

      ddddd…tukka

    • priyanka

      d.

    • I + M + POSSIBLE

      Ddd

    • Ruchi :)

      Ans- d) All of the above

  • Ruchi :)

    12. The State Co-Operative Bank, being the Apex Bank at the State level______.
    a) Provides the link between the RBI and the money market on one hand, and the entire co-operative credit structure on the other
    b) Acts as the custodian of the surplus resources and the reserves of the Central Co-operative Banks and supplements them by attracting sizeable deposits and by obtaining loans from RBI.
    c) Operates as balancing centre for the movement of the resources in the entire state
    d) All of the Above
    e) None of these

    • I + M + POSSIBLE

      Dddd

    • Anushree Ganguly

      ddddd

    • priyanka

      d/

    • Ruchi :)

      Ans- d) All of the Above

    • snehajoshi25

      dd

  • Ruchi :)

    13. What is the purpose of KYC in banking?
    a) It is used for customer identification
    b) It is used for increasing the CRR of banks
    c) It is used against money laundering
    d) It is used by the central bank to control liquidity
    e) Both (A) and (C)

    • I + M + POSSIBLE

      Eeee

    • priyanka

      e/

    • snehajoshi25

      e
      ac

    • Anushree Ganguly

      eeeeeee

    • Abhishek Pavan

      555555

    • Ruchi :)

      Ans- e) Both (A) and (C)

  • Abhishek Pavan

    #Doubt ?Participatory notes are issued by ?

    • Ruchi :)

      Participatory Notes commonly known as P-Notes or PNs are instruments issued by registered foreign institutional investors (FII) to overseas investors, who wish to invest in the Indian stock markets without registering themselves with the market regulator, the Securities and Exchange Board of India – SEBI.

      • I + M + POSSIBLE

        Wikipedia

        • Ruchi :)

          He was not able to google so I did

  • Anushree Ganguly

    Kanwar lake is situated where?

    • Ruchi :)

      No static for the hour please

      • Anushree Ganguly

        Sorry mam

    • Akhila.

      bihar

  • Abhishek Pavan

    @Ruchilonare:disqus Will you compile this quiz ?

    • Ruchi :)

      No, sorry

  • Ruchi :)

    14. Fiscal Sustainability is essential to:
    a) Motivate both public and private sector to grow
    b) Allows governments to be autonomous to witness excellent economic growth in the long run.
    c) Consider both revenue collections and potential variation in expenditure patterns so that
    demand may be fulfilled in the long run.
    d) All of the Above
    e) None of These

    • Anushree Ganguly

      ddddd

    • I + M + POSSIBLE

      Ddd tukka

    • priyanka

      d.

    • Ruchi :)

      Ans- d) All of the Above

  • Ruchi :)

    15. Which of the following is not a member of the World Bank Group?
    a) International Bank of Reconstruction and Development
    b) International Development Association
    c) Bank of International Settlement
    d) International Finance Corporation
    e) None of these

    • Rosy

      cc

    • swt

      ida

    • I have to shine

      ee

      • I have to shine

        sry cc

    • I + M + POSSIBLE

      Ccccc

    • priyanka

      c.

    • Anushree Ganguly

      eeeee

    • Ruchi :)

      Ans- c) Bank of International Settlement

  • Ruchi :)

    16. DTC stands for:
    a) Direct Tax Code
    b) Direct Tax Control
    c) Direct Tax Centre
    d) None of These

    • Anushree Ganguly

      aaaaa

    • swt

      bb

    • priyanka

      b.

    • snehajoshi25

      b?

    • Rosy

      bb

    • I + M + POSSIBLE

      Delhi transport corporation

    • I + M + POSSIBLE

      Aaaa

    • Ruchi :)

      Ans- A
      The Direct Taxes Code (DTC) is an attempt by the Government of India (GOI) to simplify the direct tax laws in India. DTC will revise, consolidate and simplify the structure of direct tax laws in India into a single legislation.

  • Ruchi :)

    17. Pledge means?
    a) advance against goods
    b) open working capital limits
    c) bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise
    d) all of the above
    e) none of these

    • swt

      cc

    • Anushree Ganguly

      ddd

    • **Fledge**

      cc

    • gomathy priya

      cccc

    • Rosy

      cc

    • priyanka

      c,

    • I + M + POSSIBLE

      Dddd tukka

    • snehajoshi25

      cc

    • Ruchi :)

      Ans- c) bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise

  • Ruchi :)

    18. Inflation refers to a fall in the value of money. Which of the following is the key measure of inflation in india?
    a) Consumer price in index
    b) Wholesale price index
    c) Personal consumption expenditures price index
    d) GDP Deflator
    e) All of the above

    • Anushree Ganguly

      eeee

      • priyanka

        Consumer price in index…….for developed countries

        • Anushree Ganguly

          okay

    • swt

      bb

    • **Fledge**

      bb

    • priyanka

      b.

    • I + M + POSSIBLE

      Bbb

    • snehajoshi25

      b.

    • Ruchi :)

      Ans- b) Wholesale price index

      • rana

        isnt it consumer mam after urjit patel mentiones about it

        • Ruchi :)

          No I think WPI is correct. If you knw abt it in detail please tell

          • Ruchi :)

            At the end of the quiz only

          • rana

            The Wholesale Price Index (WPI) was main index for measurement of inflation in India till April 2014 when RBI adopted new Consumer Price Index (CPI) (combined) as the key measure of inflation

          • rana

            mam is anwser wholesale price index or consumer ?

    • rana

      aa

      • Ruchi :)

        Welcome to Banking Mantras :)

    • Akhila.

      bbbbb

  • Ruchi :)

    19. Inventor of ATM was:
    a) Ian Luther Steward
    b) David Block
    c) John Adrian Shepherd Barron (A Britisher)
    d) None of These

    • **Fledge**

      cc

    • Anushree Ganguly

      aaaaa

    • priyanka

      a,

    • Akhila.

      cccc

    • I + M + POSSIBLE

      Ccc

    • Ruchi :)

      Ans-c) John Adrian Shepherd Barron (A Britisher)

  • Ruchi :)

    20. Inventor John Shepherd Barron installed the worlds’s first automatic cash
    dispenser at a ______near London:
    a) London Bank Branch
    b) Barclays Bank Branch
    c) Royal Grand Federal Bank Branch
    d) None of These

    • snehajoshi25

      a?

    • **Fledge**

      b?

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • Akhila.

      bb/cc

    • I + M + POSSIBLE

      Ccccc

    • priyanka

      a,,

    • Ruchi :)

      Ans- b) Barclays Bank Branch

  • Ruchi :)

    21. ATM machine was invented in the year _____:
    a) 1967
    b) 1968
    c) 1969
    d) None of These

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • Indrajeet

      B HSBC

      • Ruchi :)

        ??? read the questn first

    • I + M + POSSIBLE

      Ccc

    • priyanka

      b.

    • Target ippb

      1967

    • Ruchi :)

      Ans- a) 1967

      • I + M + POSSIBLE

        Kk

  • Ruchi :)

    22. _____was the first bank to Introduce the ATM concept in India:
    a) HSBC
    b) SBI
    c) Standard Chartered Bank
    d) None of These

    • Indrajeet

      Aaa

    • Anushree Ganguly

      aaaa

    • **Fledge**

      aa

    • I + M + POSSIBLE

      Aaa

    • shamiya

      Aaa

    • Akhila.

      aaaaa

    • priyanka

      a,

    • Target ippb

      aaa

    • Anushree Ganguly

      mam full form of HSBC bank?

      • I have to shine

        hongkong and shanghai banking corp

        • Anushree Ganguly

          thanks..

      • priyanka

        hongkong Shanghai Banking Corporation

        • Anushree Ganguly

          thanks

        • LADOO CHOOR KALIA

          SACH MUCH

          • priyanka

            hehe….hiding seeker

    • Ruchi :)

      Ans- HSBC-Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

  • Ruchi :)

    23. HSBC introduced the ATM concept in India in:
    a) 1988
    b) 1987
    c) 1989
    d) None of These

    • Anushree Ganguly

      ddddd

      • Ruchi :)

        Then when?

        • Anushree Ganguly

          1967?

          • Ruchi :)

            read the questn first what is asked

    • Indrajeet

      Ddd

      • Ruchi :)

        whn?

        • Indrajeet

          1967?

          • Ruchi :)

            1967 in the world.. read the questn it is asked in India

          • Indrajeet

            Oooo!!!

    • priyanka

      a.

    • **Fledge**

      aaa

    • shamiya

      1967 ist one but 1987 india

      • Ruchi :)

        nope read the questn below first and then this one

    • Anushree Ganguly

      aaaaa

    • Ruchi :)

      Ans- b) 1987

    • I + M + POSSIBLE

      CCC not sure

    • imagevocab

      1999

  • Target ippb

    There are several ways to measure inflation. On the basis of population coverage, the inflation indices are developed to understand the levels of inflation for certain sets of population such as consumers, producers, retailers, wholesalers etc. Such indices are called Consumer Price Index (CPI), Producer Price Index (PPI), Wholesale Price Index (WPI) etc. On the basis of items, the inflation indices are developed to understand the levels of inflation for certain sets / baskets of items. Since the prices of some items are more volatile than others like food and fuel, it might give conflicting signals to policymakers as the overall inflation could change because of a selected few goods. Hence, separate indices can be developed separating the volatile items from the main index. This gives rise to concepts of Headline inflation and core inflation whereby, the Headline inflation includes all the items and core inflation usually excludes food and fuel items. There is another variant of core inflation called mean inflation. In this, the components that show the most extreme monthly price changes are excluded

  • Ruchi :)

    24. Which of following is NOT a function of the Reserve Bank of India?
    a) Fiscal Policy Functions
    b) Exchange Control Functions
    c) Issuance, Exchange and destruction of currency notes
    d) Monetary Authority Functions
    e) Supervisory and Control Functions

    • Target ippb

      aaaaaaaaa

    • miss banker….want to be

      Fiscal Policy Functions

    • **Fledge**

      aaaa

    • Indrajeet

      Aaaa

    • shamiya

      Aaa

    • Anushree Ganguly

      aaaaaa

    • I + M + POSSIBLE

      Aaa

    • Akhila.

      aaaaa

    • Ruchi :)

      Ans- a) Fiscal Policy Functions

    • priyanka

      a,

    • Anushree Ganguly

      mam, fiscal policy functions are controlled by the government?

      • Ruchi :)

        yes

        • Anushree Ganguly

          thank you mam

      • priyanka

        yes

        • Anushree Ganguly

          tyhanks

  • Ruchi :)

    Kindly Read the question carefully then Answer it.

    • I + M + POSSIBLE

      Kk mam

  • Ruchi :)

    25. With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country______
    a) Will
    b) Registration
    c) Nomination
    d) Indemnity
    e) Guarantee

    • Akhila.

      ccccc

    • **Fledge**

      cc

    • Indrajeet

      Cccc

    • Target ippb

      cccccc

    • Anushree Ganguly

      ccccc

    • I + M + POSSIBLE

      Cccc

    • priyanka

      a..

    • shamiya

      Cccc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Nomination

  • Ruchi :)

    26. White Label ATM means:
    a) The ATM that does not have any bank logo.
    b) The ATM carries logo of RBI
    c) Both of Above
    d) None of These

    • Indrajeet

      Aaa

    • **Fledge**

      dd

    • miss banker….want to be

      aaaaa

    • I + M + POSSIBLE

      Aaa

    • Anushree Ganguly

      aaa

    • priyanka

      a,

    • Akhila.

      ddd

    • **Fledge**

      aa

    • Accuracy matters

      aa

    • miss banker….want to be

      what is brown label ATM?

      • **Fledge**

        BROWN label ATM– ATM are those
        Automated Teller Machines where hardware and the lease of the ATM machine is
        owned by a service provider–but cash management and connectivity to banking
        networks is provided by a sponsor bank .

        • miss banker….want to be

          ok……i understood……thank u

      • Accuracy matters

        y kisi company se tie k through h bt rbi not involved dire tly bt hs logo of sponsered bank whereas in white no logo of bank n rbi directly involved

        • priyanka

          TQ

    • Ruchi :)

      Ans- a) The ATM that does not have any bank logo.

  • Ruchi :)

    27. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of________.
    a) Minors
    b) Married women
    c) Senior citizens
    d) Govt. employees
    e) Rural residents

    • Indrajeet

      Ccc

    • I + M + POSSIBLE

      Cccc

    • Anushree Ganguly

      eeeee

    • Akhila.

      cccc

    • Accuracy matters

      cc

    • Purvi

      333

    • miss banker….want to be

      cccccccc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Senior citizens

    • priyanka

      c.

    • **Fledge**

      ccc

  • Ruchi :)

    28. Which among the following is correct about Brown Label ATMs:
    a) These ATMs are owned and maintained by service provider.
    b) Bank whose Brand name is used on ATM takes care of cash management and network
    connectivity.
    c) Both of Above
    d) None of These

    • Anushree Ganguly

      ccccc

    • Akhila.

      bbb

    • priyanka

      c./

    • Indrajeet

      Ccc..

    • I + M + POSSIBLE

      Ccc

    • miss banker….want to be

      ccccccccccccc

    • Accuracy matters

      cc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Both of Above

  • Ruchi :)

    29. Which among the following definitions are correct:
    a) Online ATMS – These ATMs are connected to the bank’s database at all times and provide real
    time transactions online. The withdrawal limits and account balances are constantly monitored
    by the bank.
    b) Offline ATMs – These ATMs are not connected to bank’s database hence they have a
    predefined withdrawal limit fixed and you can withdraw that amount irrespective of the balance
    in your account.
    c) Both of the Above
    d) None of These

    • Indrajeet

      Cccc

    • Anushree Ganguly

      cccc

    • Target ippb

      only a

    • miss banker….want to be

      cccc

    • Akhila.

      aaa

    • Accuracy matters

      cc.

    • I + M + POSSIBLE

      Ccc not sure

      • miss banker….want to be

        i m also……..because database connects with bank……i think

    • priyanka

      aa/

    • Ruchi :)

      Ans- c) Both of the Above

      • miss banker….want to be

        mam…is ATM not connected with bank database in offline?

  • Ruchi :)

    30. Which among the following definitions of ATMs are incorrect:
    a) Onsite ATM – The ATMs installed within a branch premises.
    b) Stand Alone ATM – The ATMs are not connected with any ATM network hence their
    transactions are restricted to the ATM’s branch and link branches only.
    c) Both of Above
    d) None of These

    • Anushree Ganguly

      dddd

    • Indrajeet

      Cccc not sure

    • I + M + POSSIBLE

      Bbb?

    • priyanka

      d.

    • miss banker….want to be

      dd

    • STAR NEWS

      ddd

    • Ruchi :)

      Ans- d) None of These

  • STAR NEWS

    English Quiz Sharp 9:09 Pm

    Agar Sir Nahi lai gai too

    • Indrajeet

      GA Quiz kab hai?

  • Ruchi :)

    Thank You Everyone :)

    • STAR NEWS

      abhi 4, 5 or karoo

      • Ruchi :)

        Kyu

    • Indrajeet

      Thanks a lot, ma’am

    • Anushree Ganguly

      welcome mam and thank you mam for conducting the quiz

    • **Fledge**

      ty mam :)

    • Accuracy matters

      thanks :)

    • Indrajeet

      Ma’am , GA Quiz kara lijiye ek din.

      • Ruchi :)

        Roz krati hu dear :)

        • Indrajeet

          Link?

          • Ruchi :)

            On Fresh Page

          • Indrajeet

            Any specific time?

          • Ruchi :)

            Nope

    • I + M + POSSIBLE

      Thank u mam

    • priyanka

      TQ:)

  • **Fledge**

    Different Types Of ATM Are As Follows:

    1.On site ATM -within the premises of
    bank

    2.Off site ATM – Outside the bank
    premises

    3.Worksite ATM-Is located within the
    premises of an organisation and is generally meant only for the employees of
    the organisation.

    4.Cash Dispenser-Allows only cash
    withdrawls,balance enquiry and mini statement requests, cash dispenser(CD)

    5.Mobile ATM- refers to an ATM that
    moves in various areas for the customers. Few priavte banks have introduced ATM
    on wheels.

    6.White Label ATM – Provided by NBFC

    7.Green Label ATM – Provided for
    Agricultural Transaction

    8.Orange Label ATM – Provided for Share
    Transactions

    9.Yellow Label ATM – provided for
    E-commerce

    10.PINK label ATM—women banking

    11.BROWN label ATM– ATM are those
    Automated Teller Machines where hardware and the lease of the ATM machine is
    owned by a service provider–but cash management and connectivity to banking
    networks is provided by a sponsor bank .

    • Accuracy matters

      Ale waah itne colour k 😛

  • Akhila.

    1. NPCI stands for:
    a) National Commission for Payment Information
    b) National Payment Corporation of India
    c) National Payment Commission of India
    d) None of The Above

    ans- b) National Payment Corporation of India

    2. Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
    a) Amanath Co-operative Bank Ltd
    b) Anyonya Co-operative Bank
    c) Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
    d) Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
    e) None of these

    ans-) Anyonya Co-operative Bank

    3. Fiscal Policy deals with the ______and ______decisions of the
    government:
    a) Incomes and Expenditures
    b) Taxation and Expenditures
    c) Trading and Expenditures
    d) None of These

    ans- Taxation and Expenditures

    4. In most modern economies, the government deals with fiscal policy while
    the ________is responsible for monetary policy:
    a) Government
    b) SEBI
    c) Central Bank
    d) None of These

    ans-Central Bank

    5. Co-operative Banks in India are registered under__________.
    i) Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
    ii) Banking Regulation Act, 1949.
    iii) Companies Act, 1956.
    a) Only i)
    b) i) and ii)
    c) ii) and iii)
    d) i), ii) and iii)
    e) None of these

    ans-Only I)

    6. Fiscal Policy is composed of several parts which includes:
    a) Tax Policy and Expenditure Policy
    b) Investment or Disinvestment Strategies
    c) Debt or Surplus Management
    d) All of the Above
    e) None of These

    ans-all

    7. Co-Operative Development Bank was set up by__________.
    a) NABARD
    b) RBI
    c) SBI
    d) Central Government
    e) State Government

    ans-NABARD

    8. Which among the following is incorrect:
    a) The Gross Fiscal Deficit (GFD) of government is the excess of its total expenditure, current
    and capital including loans net of recovery, over revenue receipts (including external grants) and
    non – debt capital receipts
    b) The Net Fiscal Deficit is the Gross Fiscal Deficit reduced by net lending by government
    c) The Gross primary deficit is the GFD less interest payments
    d) Primary Revenue Deficit is the revenue deficit less interest payments
    e) All of the Above
    f) None of These

    ans-none

    9. Co-Operative Bank in India has a________.
    a) Four tier system
    b) Two tier system
    c) Three tier system
    d) Five tier system
    e) Six tier system

    ans-three tier

    10. If budget constraint stands in present value terms, then fiscal policy may be
    considered as____:
    a) Stagnant
    b) Sustainable
    c) Escaped
    d) None of These

    ans-sustainable

    11. Which of the following statements is TRUE about National Federation of State Co-Operative Banks?
    a) Provides research and consultancy inputs to the member banks
    b) Promotes and protects the interests of the member banks
    c) Provides a common forum to the member banks
    d) All of the above
    e) None of these

    ans-all

    12. The State Co-Operative Bank, being the Apex Bank at the State level______.
    a) Provides the link between the RBI and the money market on one hand, and the entire co-operative credit structure on the other
    b) Acts as the custodian of the surplus resources and the reserves of the Central Co-operative Banks and supplements them by attracting sizeable deposits and by obtaining loans from RBI.
    c) Operates as balancing centre for the movement of the resources in the entire state
    d) All of the Above
    e) None of these

    ans-all

    13. What is the purpose of KYC in banking?
    a) It is used for customer identification
    b) It is used for increasing the CRR of banks
    c) It is used against money laundering
    d) It is used by the central bank to control liquidity
    e) Both (A) and (C)

    ans-both (a) and (c)

    14. Fiscal Sustainability is essential to:
    a) Motivate both public and private sector to grow
    b) Allows governments to be autonomous to witness excellent economic growth in the long run.
    c) Consider both revenue collections and potential variation in expenditure patterns so that
    demand may be fulfilled in the long run.
    d) All of the Above
    e) None of These

    ans-all

    15. Which of the following is not a member of the World Bank Group?
    a) International Bank of Reconstruction and Development
    b) International Development Association
    c) Bank of International Settlement
    d) International Finance Corporation
    e) None of these

    ans-Bank of International Settlement

    16. DTC stands for:
    a) Direct Tax Code
    b) Direct Tax Control
    c) Direct Tax Centre
    d) None of These

    ans-direct tax code

    17. Pledge means?
    a) advance against goods
    b) open working capital limits
    c) bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise
    d) all of the above
    e) none of these

    ans-bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise

    18. Inflation refers to a fall in the value of money. Which of the following is the key measure of inflation in india?
    a) Consumer price in index
    b) Wholesale price index
    c) Personal consumption expenditures price index
    d) GDP Deflator
    e) All of the above

    ans-wholesale price index

    19. Inventor of ATM was:
    a) Ian Luther Steward
    b) David Block
    c) John Adrian Shepherd Barron (A Britisher)
    d) None of These

    ans-John Adrian Shepherd Barron (A Britisher)

    20. Inventor John Shepherd Barron installed the worlds’s first automatic cash
    dispenser at a ______near London:
    a) London Bank Branch
    b) Barclays Bank Branch
    c) Royal Grand Federal Bank Branch
    d) None of These

    ans-Barclays bank branch

    21. ATM machine was invented in the year _____:
    a) 1967
    b) 1968
    c) 1969
    d) None of These

    ans-1967

    22. _____was the first bank to Introduce the ATM concept in India:
    a) HSBC
    b) SBI
    c) Standard Chartered Bank
    d) None of These

    Ans- HSBC-Hongkong and Shanghai Banking Corporation

    23. HSBC introduced the ATM concept in India in:
    a) 1988
    b) 1987
    c) 1989
    d) None of These

    ans-1987

    24. Which of following is NOT a function of the Reserve Bank of India?
    a) Fiscal Policy Functions
    b) Exchange Control Functions
    c) Issuance, Exchange and destruction of currency notes
    d) Monetary Authority Functions
    e) Supervisory and Control Functions

    ans-Fiscal Policy Functions

    25. With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country______
    a) Will
    b) Registration
    c) Nomination
    d) Indemnity
    e) Guarantee

    ans-Nomination

    26. White Label ATM means:
    a) The ATM that does not have any bank logo.
    b) The ATM carries logo of RBI
    c) Both of Above
    d) None of These

    ans-The ATM that does not have any bank logo

    27. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of________.
    a) Minors
    b) Married women
    c) Senior citizens
    d) Govt. employees
    e) Rural residents

    ans-Senior citizens

    28. Which among the following is correct about Brown Label ATMs:
    a) These ATMs are owned and maintained by service provider.
    b) Bank whose Brand name is used on ATM takes care of cash management and network
    connectivity.
    c) Both of Above
    d) None of These

    ans-Both of Above

    29. Which among the following definitions are correct:
    a) Online ATMS – These ATMs are connected to the bank’s database at all times and provide real
    time transactions online. The withdrawal limits and account balances are constantly monitored
    by the bank.
    b) Offline ATMs – These ATMs are not connected to bank’s database hence they have a
    predefined withdrawal limit fixed and you can withdraw that amount irrespective of the balance
    in your account.
    c) Both of the Above
    d) None of These

    ans- both od the above

    30. Which among the following definitions of ATMs are incorrect:
    a) Onsite ATM – The ATMs installed within a branch premises.
    b) Stand Alone ATM – The ATMs are not connected with any ATM network hence their
    transactions are restricted to the ATM’s branch and link branches only.
    c) Both of Above
    d) None of These

    ans-None of these

    • Ruchi :)

      Thanks Akhila :)

      • Akhila.

        Thanks to u for the questions :)

    • Accuracy matters

      ty :)

      • Akhila.

        :)

  • agent 47

    Few believed he said what / he said he did on / the field truthfully / after the match was over.

    • STAR NEWS

      A Few

    • Anushree Ganguly

      NE

    • I + M + POSSIBLE

      A few

    • Akhila.

      what he said

    • Anushree Ganguly

      correct answer?

      • agent 47

        NE

        • Anushree Ganguly

          okay

  • agent 47

    Few believed he said what / he said he did on / the field truthfully / after the match was over/N.E

    • Anushree Ganguly

      answer?

      • agent 47

        APKA ANS

        • Anushree Ganguly

          NE

    • varsha

      On

    • varsha

      Ans

  • agent 47

    KOI HAI ????

    • I + M + POSSIBLE

      Yes

  • Ruchi :)

    English Live Quiz for IBPS, IPPB and RRB PO & Clerk 2016 – December 29th, 2016

    http://www.bankingmantras.com/english-live-quiz-for-ibps-ippb-and-rrb-po-clerk-2016-december-29th-2016/

    • **Fledge**

      jab 1st phase of nationalisation tha- what was the basic capital?
      50cr or 100cr???

      • Ruchi :)

        50 crore

        • **Fledge**

          ty

  • Abhishek

    English Live Quiz for IBPS, IPPB and RRB PO & Clerk 2016 – December 29th, 2016

    http://www.bankingmantras.com/english-live-quiz-for-ibps-ippb-and-rrb-po-clerk-2016-december-29th-2016/

  • agent 47

    a)/ A week after a fire broke out b)/ in the Deonar dumping c)/ ground in Mumbai, fire in d)/ smaller pockets continue to blaze. e)/ No error

    • Anushree Ganguly

      NE

    • varsha

      Ne

    • Anushree Ganguly

      answer?

    • agent 47

      3. : Replace “fire” with “fires”

    • Ruchi :)

      Why are you conducting quiz here. Sir is conducting on fresh page please join it

      • agent 47

        SORRY MAM MAINE SOCHA SIR KI TABIYAT KHARAAB HAI

  • Little boy Jerry

    Seven persons – A, B, C, D, E, F and G – are selling books in an order. A sells more books than G and D but less than E. C sells more books than F. D is not the third lowest person in the order. G or D is not the lowest person in the order. B is the second lowest person in the order. E does not sell the highest number of books. The Third lowest person sells 26 books and E sells 50 books.

    • Smiley

      Then?

      • Little boy Jerry

        Which of the following statement is/are true?
        (a)Only two persons sell books more than D.
        (b) D sells 24 books.
        (c) Only four persons sell books more than G.
        (d) None are true.
        (e) Only E sell books less than C.

        • Smiley

          C,

          • Little boy Jerry

            how to calculate no. of books ?

          • Smiley

            We know only two.
            D sells more than G. G =26
            So, D must be >26

          • Little boy Jerry

            post ur full solution

          • Smiley

            C–E(50)–A –D–G(26)–B–F

    • shamiya

      C
      E. 50
      A
      D
      G. 26
      B
      F

      • Little boy Jerry

        Who sells third highest number of books?
        (a) D
        (b) E
        (c) A
        (d) None of these
        (e) B

        • @ngh@

          Ccccc

          • Little boy Jerry

            If G and F are together sell 34 books. Then how many possible books are sold by B?
            (a) 7
            (b) 17
            (c) 26
            (d) 35
            (e) None of these.

          • @ngh@

            17

          • @ngh@

            Over?

          • Little boy Jerry

            yes

          • shamiya

            Yr pravasi bhartiya diwas se related info post karna plzz

          • @ngh@

            Kya chaiye usme exactly apko

          • shamiya

            Thanx:))

          • @ngh@

            Wlc

          • shamiya

            The name of the person for youth pravasi bhartiya diwas… From Republic of Suriname
            And themes of both

          • @ngh@

            Youth bhartiy pravashi diwas 7 Jan hai na

          • shamiya

            Republic of Suriname wale ka naam nd themes of both days

          • Little boy Jerry

            António Costa Prime Minister of the Republic of Portugal

          • Little boy Jerry

            7-9 jan

          • @ngh@

            Theme-Redefined Engagement With Indian Diaspora Karnataka will host the 15th edition of Pravasi Bharatiya Divas (PBS) 2017 in Bengaluru for 3 days from January 7, 2017. The theme of 2017 PBS is “Redefined Engagement With Indian Diaspora”. The PBS convention is held on January 9th each year to commemorate the return of Mahatma Gandhi from South Africa in 1915. It is celebrated to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of the country.

        • shamiya

          (c) A

          • Little boy Jerry

            If G and F are together sell 34 books. Then how many possible books are sold by B?
            (a) 7
            (b) 17
            (c) 26
            (d) 35
            (e) None of these

          • shamiya

            17

  • Vision

    Hello Guys Enjoy With Vocabs………..
    Today(30-12-16) Hindu Editorial Vocabs……..
    ……………………Peace on track in Colombia……………..

    Ratify=> अनुसमर्थन करना
    Ratify=>to approve and sanction formally : confirm .
    Painstakingly=> कड़ी मेहनत से
    Painstakingly=>the action of taking pains : diligent care and effort.
    Insurgent=> राजद्रोही
    Insurgent=>a person who fights against an established government or authority.
    In October, a referendum to ratify a painstakingly negotiated peace deal it had signed with the long-time insurgent organisation, the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), was narrowly defeated.
    ……………

    Piecemeal=> थोडा थोडा करके
    Piecemeal=>one piece at a time : gradually.
    Notch=> स्तर
    Notch=>to achieve or get (something).
    A more piecemeal, less ambitious and sequenced process since then has helped Bogota notch its first significant victory in effecting the peace deal with the rebels.
    …………………..

    Unanimous=> सर्वसम्मत
    Unanimous=>being of one mind : agreeing.
    Amnesty=> राज क्षमा
    Amnesty=>a decision that a group of people will not be punished or that a group of prisoners will be allowed to go free.
    Immunity=> प्रतिरक्षा
    Immunity=>special protection from what is required for most people by law.
    Prosecution=> अभियोग
    Prosecution=> the act of carrying on a legal action against a person accused of a crime in court.
    Accord=> सहमति
    Accord=>to bring into agreement : reconcile.
    Now, Colombia’s Congress has unanimously approved an amnesty law granting immunity to FARC fighters from prosecution for committing minor crimes, clearing a major hurdle in effecting the revised peace accord.
    ……………..

    Tribunal=> न्यायाधिकरण
    Tribunal=>something that decides or determines.
    Those accused of major crimes will be tried by a special tribunal.
    Intransigence=> हठ, कट्टरता
    Intransigence=> the quality or state of being intransigent.
    The main difficulty in passing this measure was the intransigence of the leading opposition, the right-wing Centro Democratico led by former President Alvaro Uribe, who had led a vigorous campaign first against talks between the government and the rebels, later during the referendum and also when a revised accord was eventually signed and ratified by Congress on December 1.
    Abstain=> बचना/से दूर रहना
    Abstain=>to choose not to do or have something.
    The party abstained during voting both during the ratification and when the amnesty law was introduced.
    …………….

    Stick=> फँसना
    Stick=>to become fixed in place by means of a pointed end.
    The law helps overcome a key sticking point for those who voted “No” in the October referendum and who felt that the government was being too lenient with those among the FARC commanders accused of severe crimes.
    Ballast=> रोड़ा
    Ballast=>gravel or broken stone laid in a foundation for a railroad or used in making concrete.
    Without doubt, the Nobel Peace Prize given to Colombian President Juan Manuel Santos gave him the necessary ballast and international support to carry out these steps.
    …………………..

    Contest=> प्रतियोगिता
    Contest=> a struggle for superiority or victory : competition.
    There is still some distance to go before FARC converts itself into a political party to participate in the contested polity.
    Culminate=> समाप्त होना, पराकाष्ठा पर पहुँचना
    Culminate=>to reach the end or the final result of something.
    If things go as per the government’s plan, the rebels should become civilians by May 2017, culminating in the end of a process that began with negotiations four years ago.
    ……………

    ………………………………Sasikala rising…………………………………….
    Elevation=> उत्कर्ष
    Elevation=> the height of a place.
    Entreaty=> विनती
    Entreaty=> a serious request for something.
    Her elevation from party worker to party head has followed days of demands and entreaties from senior AIADMK leaders that she take up the job.
    ………………

    Cult=> सनक
    Cult=>a small group of very devoted supporters or fans.
    She was the closest friend of Jayalalithaa, something that means a lot in the personality cult-based structure of the AIADMK.
    Fractious=> चिड़चिड़ा, उद्दंड
    Fractious=>full of anger and disagreement.
    Faction=> गुट
    Faction=>a group within a larger group that has different ideas and opinions than the rest of the group.
    As importantly, any other choice would have divided the party into fractious factions.
    ……………

    Contender=> प्रतियोगी, मुकाबला करने वाला
    Contender=> a person who is in competition with others.
    Chief Minister O. Panneerselvam, the only other possible contender, himself backed Ms. Sasikala.
    Prominent=> महत्वपूर्ण
    Prominent=> important and well-known.
    Rely=> विश्वास करना
    Rely=>to depend with confidence : place faith.
    As did most other party leaders, including prominent ministers, who rely on their caste bases for popular support.
    ………………..

    Enthuse=>उत्साहित
    Enthuse=>to say (something) with enthusiasm.
    Rank and file=> सामान्य
    Rank and file=> the general membership of a union.
    However, it is doubtful whether the AIADMK rank and file is really enthused by the choice — a fact that will have a bearing on the future of the party.
    Orchestrate=> योजना बनाना
    Orchestrate=>to organize or plan (something that is complicated).
    Over the last two decades, her influence over the party and State politics has been carefully and almost wholly orchestrated from the backroom.
    ………………

    Undermine=> कमज़ोर कर देना
    Undermine=> to weaken or ruin by degrees.
    Ascent=>आरोहण
    Ascent=>the act of rising or mounting upward : climb.
    A possible risk is that the authority of Mr. Panneerselvam as Chief Minister could be undermined by the ascent of Ms. Sasikala.
    Take over=> कब्ज़ा कर लेना
    Take over=>to assume control or possession .
    Already several ministers have, both privately and publicly, urged her to take over as Chief Minister.
    …………….

    Disproportionate=> असंगत
    Disproportionate=>having or showing a difference that is not fair, reasonable, or expected : too large or too small in relation to something.
    Acquittal=> रिहाई
    Acquittal=>a setting free from the charge of an offense by verdict, sentence, or other legal process.
    Conviction=> दृढ़ विश्वास
    Conviction=>a strong belief or opinion.
    Trial=> सुनवाई
    Trial=> used or tried out in a test or experiment.
    However, as an accused in the disproportionate assets case against Jayalalithaa, Ms. Sasikala is awaiting a judgment in the Supreme Court in an appeal against her acquittal by the Karnataka High Court after a conviction by the trial court.
    ………………..

    Premise=> प्रतिज्ञा
    Premise=> a statement or idea that is accepted as being true and that is used as the basis of an argument.
    Following searches in the residential and office premises of Chief Secretary P. Rama Mohana Rao by Income Tax and Enforcement Directorate authorities, questions have been raised about the involvement of higher-ups in the AIADMK in corruption.
    Reinforce=> समर्थन करना
    Reinforce=>to encourage or give support to (an idea, behavior, feeling, etc.).
    This has been reinforced by the fact that some top leaders have been close to mining baron Sekhar Reddy, who has been arrested for possession of huge amounts of cash in new currency notes.
    …………….

    Fragile=> नाज़ुक
    Fragile=>easily broken or destroyed .
    In a twist of fate, she has emerged as the most powerful person in Tamil Nadu. But this has occurred in a fragile political environment.
    Restraint=> संयम
    Restraint=>a control over the expression of one’s emotions or thoughts.
    Ms. Sasikala and the party need to act with patience and restraint, not self-serving haste.
    ………………………

    • Ocen

      Ty kaveri:P:))))))))

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.