Banking & Economy Awareness Live Disqus Quiz (December 27th, 2016)

Hello Folks

Winner cupWinner cup                            Welcome to Daily Disqus Quiz.
We all know the importance of  Economy & Banking Awareness Section in exams and we prepare for it very hard to score more in less time. Reply the questions below and share your info’s after the quiz ends.

We want your full participation.

mot1

#Desists yourself from needless chit chat, anyone found doing so will be blocked. 

Learn Together. Rise Together.
All the best.

time to updateRules:
#No Chit Chat.
#Share your info after the quiz ends.
#Reply your answers below the questions.

  • Venʞat(Am Bacʞ 2 Hurt)

    #Share your info after the quiz ends……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    HOW CAN I SHARE ANY INFO IN FORM OF LINK WITHOUT UR APPROVAL ????

    • Little boy Jerry

      U hve to become mod

  • Ruchi :)

    Welcome Everyone :)

    • priyanka

      welcome u also

    • GujjU PoOH_N!T

      Thnku…

  • Cameo.. :)

    Good noon #Abhi bro… :) _/_

  • varsha

    mam start kijiye

  • Ruchi :)

    No fresh Comments Please—

    1. Security Printing and Minting Corporation of India, was
    incorporated under the Companies Act, 1956 with its headquarters at
    ______

    A. Mumbai

    B. Kolkata

    C. Bangalore

    D. New Delhi

    • GujjU PoOH_N!T

      B?

    • varsha

      aa

    • Ruchi :)

      Ans- D. New Delhi

    • Juhi Sharma

      mam.wts the time of this quiz?

      • Ruchi :)

        It is conducted today at 2 pm usually evng

        • Juhi Sharma

          ok dear!

  • Ruchi :)

    2. Security Paper Mill(SPM) located at ________

    A. Mumbai

    B. Kolkata

    C. Bangalore

    D. Hoshangabad

    • varsha

      dd

    • priyanka

      dd

    • Spam spam

      Ddd

    • Ruchi :)

      Ans- D. Hoshangabad

  • Ruchi :)

    3. All coins that are minted in kolkata has _______

    A. Dot

    B. Star

    C. Diamond

    D. No mark

    • Spam spam

      D..

    • priyanka

      ??

    • varsha

      ddsddd

    • Sagar :))

      no marks cream

    • Ruchi :)

      D. No mark

  • Ruchi :)

    4. All coins that are minted in Hyderabad has _______

    A. Dot

    B. Star

    C. Diamond

    D. No mark

    • varsha

      ddddddd

      • Ruchi :)

        read it carefully mam

    • Spam spam

      Bb ??

    • Sagar :))

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- Star

  • i can

    maam plz quiz timings 1 bar share kar dijiye

  • Ruchi :)

    5. Under Section 19 of the Reserve Bank of India Act, 1934, the RBI has been prohibited from ________

    A. making loans or advances

    B. drawing or accepting bills payable otherwise than on demand

    C. allowing interest on deposits or current accounts

    D. All of the above

    • Spam spam

      D..??

    • GujjU PoOH_N!T

      Ddd

    • Sagar :))

      dd

    • priyanka

      dd

    • i can

      cc

    • varsha

      ddd

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • Ruchi :)

    6. Under Section 24 of the Reserve Bank of India Act, 1934 the RBI may issue bank notes for the maximum denomination of ________

    A. 5000

    B. 10000

    C. 1000

    D. 500

    • Spam spam

      10000

    • Sagar :))

      bb

    • varsha

      bb

    • GujjU PoOH_N!T

      Bbbb

    • priyanka

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- B. 10000

  • Ruchi :)

    7. Section 18 of Reserve Bank of India Act, 1934 deals with _______

    A. Selling of Government Securities

    B. Issuing & accepting of Promissory notes

    C. Emergency loans to banks

    D. Issuing of Currency notes

    • GujjU PoOH_N!T

      Ddd

    • I + M + POSSIBLE

      dddd

    • Ruchi :)

      Ans- C. Emergency loans to banks

  • Ruchi :)

    8. Under Section 31 of Reserve Bank of India Act, 1934 the Government or central bank involves in the _______

    A. Selling of Government Securities

    B. Issuing & accepting of Promissory notes

    C. Emergency loans to banks

    D. Issuing of Currency notes

    • GujjU PoOH_N!T

      D…

    • Sagar :))

      bb

    • priyanka

      b.

    • Ruchi :)

      Ans- B. Issuing & accepting of Promissory notes

  • Ruchi :)

    9. Section 22 of Reserve Bank of India Act, 1934 deals with _______

    A. Selling of Government Securities

    B. Issuing & accepting of Promissory notes

    C. Emergency loans to banks

    D. Exclusive rights to issue of Currency notes

    • Sagar :))

      aa

    • priyanka

      a.

    • Ruchi :)

      Ans- D. Exclusive rights to issue of Currency notes

  • Ruchi :)

    10. Under Section 17 of Reserve Bank of India Act, 1934 the central bank involves in _______

    A. Selling of Government Securities

    B. Issuing & accepting of Promissory notes

    C. Emergency loans to banks

    D. Issuing of Currency notes

    • priyanka

      a..

    • I + M + POSSIBLE

      aaaa

    • varsha

      aaa

    • Spam spam

      Aaa ??

    • Ruchi :)

      Ans- Selling of Government Securities

  • Ruchi :)

    Quick Revision–
    Section 17- Selling of Gov Securities
    Section 18- Emergency loans to banks
    Section 22- Exclusive rights to issue of Currency notes
    Section 31- Issuing & accepting of Promissory notes

    • priyanka

      sec 17

      • Ruchi :)

        hmm

      • priyanka

        siory

  • Ruchi :)

    11. What is Gross Domestic Product(GDP)?

    A. It is the market value of all final goods and services made in the country.

    B. It is the Cost production of all final goods and services made in the country.

    C. It is the Cost services of all final goods and services made in the country.

    D. It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.

    • GujjU PoOH_N!T

      Ddd

    • varsha

      ddd

    • Ruchi :)

      Ans- It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.

  • Ruchi :)

    12. Mixed economy means ______

    A. Co-existence of small and large industries

    B. Co-existence of public and private industries

    C. Co-existence of the rich and poor

    D. Promoting both agriculture and industries in the economy

    • **Fledge**

      bb

    • varsha

      bbb

    • Angel

      Bbb

    • GujjU PoOH_N!T

      D?

    • priyanka

      b/

    • Goutham :|

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- Co-existence of public and private industries

  • Ruchi :)

    13. What is a Green Index?

    A. It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita

    B. It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita

    C. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases

    D. It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.

    • GujjU PoOH_N!T

      Cccc

    • Angel

      Ccc

      • LADOO CHOOR KALIA

        ge

        • Angel

          ☺☺

    • priyanka

      d/

    • varsha

      ccccc

    • **Fledge**

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases

  • Ruchi :)

    14. What is Gross National Product(GNP)?

    A. It is the market value of all final goods and services produced in one year by country’s residents

    B. It is the Cost production of all final goods and services made in the country.

    C. It is the Cost services of all final goods and services made in the country.

    D. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases

    • GujjU PoOH_N!T

      A?

    • priyanka

      a.

    • yogi b ignore karna sikega

      aa

    • Ruchi :)

      Ans- It is the market value of all final goods and services produced in one year by country’s residents

  • Ruchi :)

    15. Rupee coins are the legal tender in India under the provisions of _________

    A. Banking Regulation Act, 1949

    B. Reserve Bank of India Act, 1934

    C. Negotiable Instruments Act, 1881

    D. Indian Coinage Act, 1906

    • GujjU PoOH_N!T

      Dd.

    • yogi b ignore karna sikega

      dd

    • varsha

      cccc

    • LADOO CHOOR KALIA

      dddd

    • priyanka

      d.

      • LADOO CHOOR KALIA

        o-o

        • priyanka

          N-N

    • Ruchi :)

      Ans- Indian Coinage Act, 1906

  • Ruchi :)

    16. Currency notes are printed at four printing presses located at _________

    A. Mumbai, Noida, Kolkata and Chennai.

    B. Nashik, Dewas, Mysore and Bengaluru.

    C. Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.

    D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.

    • yogi b ignore karna sikega

      cc

    • GujjU PoOH_N!T

      3.

    • priyanka

      c/

    • LADOO CHOOR KALIA

      cccc

      • priyanka

        nice pic selection

        • LADOO CHOOR KALIA

          ty :)

          • priyanka

            parava ila :))

          • LADOO CHOOR KALIA

            parava :: ila 😛

          • yogi b ignore karna sikega

            welcome

          • priyanka

            o-o

          • yogi b ignore karna sikega

            :))

          • priyanka

            nandri

          • yogi b ignore karna sikega

            :)

          • LADOO CHOOR KALIA

            nandari

          • priyanka

            wrong pronounciation

          • Goutham :|

            choddo JI :p

          • LADOO CHOOR KALIA

            :o-o error finding sikha do

          • priyanka

            ladoo khao khud aa jayegi

          • LADOO CHOOR KALIA

            o-o kihlado 😛

          • priyanka

            tumare pass hi to hai

          • Goutham :|

            guess kiya ye msg ayega :p

          • priyanka

            ok JI :((

          • LADOO CHOOR KALIA

            o-o exam hai na apka pad lo :)

          • priyanka

            hmm…..nandri..:))
            apka??

          • LADOO CHOOR KALIA

            yup nandari ap tamil ho sayad tamil word hai na yeh

          • priyanka

            hmmm

          • LADOO CHOOR KALIA

            are wah :) tamil se south cornor main north se :)

          • priyanka

            :))

          • LADOO CHOOR KALIA

            :)) ta ta study well keep smiling tckr :)

          • priyanka

            same to u:))

          • LADOO CHOOR KALIA

            :)

          • LADOO CHOOR KALIA

            z-z

        • Goutham :|

          lolllzzz
          wrong selection
          name kaliyaa but dp bheem ka
          ufff

          • priyanka

            hahah….right

          • LADOO CHOOR KALIA

            o-o

    • varsha

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.

  • Ruchi :)

    17. Coins are minted at the four mints located at _________

    A. Mumbai, Noida, Kolkata and Chennai.

    B. Nashik, Dewas, Mysore and Bengaluru.

    C. Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.

    D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.

    • GujjU PoOH_N!T

      C

    • yogi b ignore karna sikega

      oh ho to ye c h:)

    • Angel

      Ccc

      • yogi b ignore karna sikega

        kya laye mere liye aj

    • LADOO CHOOR KALIA

      yogi b ignore karna sikega Ruchi :) • a few seconds ago
      oh ho to ye c h:)
      • Reply•Share ›

      • yogi b ignore karna sikega

        bus esse ka intzar tha

        • LADOO CHOOR KALIA

          :)

          • yogi b ignore karna sikega

            :))

          • yogi b ignore karna sikega

            tata :))

          • LADOO CHOOR KALIA

            bata

          • yogi b ignore karna sikega

            sona

          • LADOO CHOOR KALIA

            hira hai sada ke liye

          • yogi b ignore karna sikega

            :))

    • Ruchi :)

      Ans- Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.

  • Ruchi :)

    18. All coins that are minted in Noida has _______

    A. Dot

    B. Star

    C. Diamond

    D. No mark

    • GujjU PoOH_N!T

      C?

    • Goutham :|

      .

    • yogi b ignore karna sikega

      hera

    • priyanka

      c.

    • **Fledge**

      noida- dot
      hyd- split daimond
      mum- daimond
      kol- no mark

      • Goutham :|

        me crt 😀

      • yogi b ignore karna sikega

        woow

    • Ruchi :)

      Ans- Dot

  • Ruchi :)

    19. All coins that are minted in Mumbai has _______

    A. Dot

    B. Star

    C. Diamond

    D. No mark

    • GujjU PoOH_N!T

      Only one remaining

    • priyanka

      a.

      • priyanka

        c.

        • LADOO CHOOR KALIA

          ek bolo kisi ko copy bhi karna hota hai

          • yogi b ignore karna sikega

            muje :)

          • yogi b ignore karna sikega

            Goutham 😐 LADOO CHOOR KALIA • a few seconds ago
            lyk u

          • LADOO CHOOR KALIA

            :)

          • priyanka

            ek hi bacha tha bs C

          • LADOO CHOOR KALIA

            otey :)

    • Ruchi :)

      Ans- Diamond

  • Ruchi :)

    Quick Revision-
    All coins that are minted in Mumbai — Diamond
    All coins that are minted in Noida- Dot
    All coins that are minted in Kolkata- No mark
    All coins that are minted in Hyderabad- Star

  • priyanka

    quick revision also

    • Ruchi :)

      hmm

    • GujjU PoOH_N!T

      Ruchi is faster den u

  • Ruchi :)

    20. Infrastructure Finance Company(IFC) has a minimum Net Owned Funds of _______

    A. 100 Crore

    B. 150 Crore

    C. 250 Crore

    D. 300 Crore

    • GujjU PoOH_N!T

      190

      • GujjU PoOH_N!T

        100

        • Goutham :|

          means tum pakka mobile use karrahe ho

          • GujjU PoOH_N!T

            Yoo

      • Ruchi :)

        Ye optn me nhi hai :p

        • GujjU PoOH_N!T

          Sone ka tym hai mera abhi…samja kro

          • Ruchi :)

            fir ankhe khol k so jao

          • GujjU PoOH_N!T

            Kisne mod banaya tumko..:pp

    • priyanka

      a/

    • varsha

      aaaaaaaaaaaaa

    • Ruchi :)

      Ans- 300 Crore

  • Ruchi :)

    21. Mortgage Guarantee Company(MGC) has a minimum Net Owned Funds of _______

    A. 100 Crore

    B. 150 Crore

    C. 250 Crore

    D. 300 Crore

    • GujjU PoOH_N!T

      A?

    • florence

      ??

    • priyanka

      ??

    • Ruchi :)

      Ans- 100 crore

  • Abhishek

    CWE RRB V – Online Mains Exam Score Card Will be Out Today

    http://www.bankingmantras.com/cwe-rrb-v-online-mains-exam-score-card-will-be-out-today/

    • Ruchi :)

      Ye kaunsa paper tha ?

      • Abhishek

        CWE – RRB – V – Officers (Scale-I)- Online Main Exam

        • Ruchi :)

          Ok scale 1 what abt scale 2 sir?

          • Abhishek

            Scale 1

    • Ruchi :)

      OMG ye mene dia tha :(

      • LADOO CHOOR KALIA

        atb mam

    • LADOO CHOOR KALIA

      ty sir

  • Ruchi :)

    22. In Notice Money Market,the tenor of the transactions is from ________

    A. 2-7 days

    B. 2-14 days

    C. 2-21 days

    D. 2-28 days

    • florence

      2-14

    • priyanka

      b.

    • varsha

      ddd

    • Ruchi :)

      Ans- B. 2-14 days

  • Ruchi :)

    23. In Term money market,the tenor of the transactions is from ________

    A. 15 days to One year

    B. 10 days to two years

    C. 13 days to three years

    D. 12 days to four years

    • florence

      15-1

    • priyanka

      a.

    • Ruchi :)

      Ans- 15 days to One year

  • Ruchi :)

    24. Commercial Papers can be issued for maturities between a minimum of 7 days and a maximum up to _______ from the date of issue.

    A. Two years

    B. Three years

    C. Four years

    D. One year

    • florence

      one

    • varsha

      ddddddddddd

    • priyanka

      d/

    • Ruchi :)

      Ans- D. One year

  • Ruchi :)

    25. Bank rate policy, open market operations, variable reserve
    requirements employed by RBI as measures of Credit Control are
    __________

    A. Quantitative methods

    B. Qualitative methods

    C. Both (A) and (B)

    D. None of the Above

    • Ritesh

      aa

    • florence

      both

    • @!<@$h $!nh@

      11

    • priyanka

      c/

    • florence

      oops
      A

      • florence

        thanks ruchi mam bye
        MILK time

    • I + M + POSSIBLE

      aaa

    • **Fledge**

      b?

    • varsha

      aaaa

    • Ruchi :)

      Ans- A. Quantitative methods

  • Ruchi :)

    26. Which of the following insurance companies has launched a series of Youtube videos for insurance reminders to its customers?

    A) Coverfox Insurance Broking Pvt. Ltd.

    B) Max Life Insurance Co. Ltd.

    C) Shriram Life Insurance Co. Ltd.

    D) IDBI Federal Life Insurance Co. Ltd.

    E) None of these

    • Blissful :)

      aa

    • priyanka

      ??

    • Ruchi :)

      Ans- A) Coverfox Insurance Broking Pvt. Ltd.

    • priyanka

      answer??

  • i can

    maam ,m going for lunch. please share the quiz time also after the quiz. thank u

    • Ruchi :)

      Today it is scheduled at 2 PM usually 7 or 8 in the evening.

      • i can

        ok maam thanks.

  • Ruchi :)

    27. Which of the following has/have received ‘certificate of
    registration’ from insurance regulator IRDAI to commence insurance
    business in the country?

    A) Sahayog Microfinance Ltd

    B) Aditya Birla group

    C) Edelweiss Financial Services

    D) Both A and B

    E) Both B and C

    • Ruchi :)

      Ans- B and C

  • Ruchi :)

    28. Which of the following has approved $500 million loan for bridge over Ganga River in Bihar?

    A) World Bank

    B) Asian Development Bank

    C) International Monetary Fund

    D) European Development Bank

    E) None of these

    • gomathy priya

      bbb

    • A G (THE great )

      bb

    • priyanka

      a.

    • STAR NEWS

      bbb

    • Ruchi :)

      Ans- Asian Development Bank

  • Ruchi :)

    29. The safest form of Crossed Cheque is _____

    A. Double Crossing

    B. General Crossing

    C. Special Crossing

    D. Account payee crossing

    E. None of the Above

    • priyanka

      a.

    • STAR NEWS

      Aaa

    • gomathy priya

      aaa

    • Ruchi :)

      Ans- Account payee crossing

  • Ruchi :)

    30. The words ‘not negotiable’ can be added to _______

    A. Double Crossing

    B. General Crossing

    C. Special Crossing

    D. Both (B) and (C)

    E. Both (A) and (B)

    • gomathy priya

      dd?

    • Ruchi :)

      Ans- Both (B) and (C)

  • Ruchi :)

    Should I continue the quiz. its 3 PM?

  • STAR NEWS

    1) A Mahabalipuram Temple there are some magical bells which tolls 18 times in a day simultaneously. But every bells tolls at a different interval of time, but not in fraction of minutes. The maximum number of bells in the temple can be ?

    Explain

    • LADOO CHOOR KALIA

      ge mam :)

  • Ruchi :)

    Thank You Everyone :)

    • gomathy priya

      tq

    • **Fledge**

      thanku ruchi
      atb:)

      • Ruchi :)

        arey mera to clr ho chuka hai… haan scores imp hai .. lets c

    • priyanka

      thnx:))

    • K.K

      Tq

  • K.K

    Akash?

    • shamiya

      3 se ek minute pehle….
      Timing

      • K.K

        Pure 3 the..aaj tak se mila rkhi h gdhi :p

    • @!<@$h $!nh@

      Haan bro, wait

      • K.K

        Okay bro..nd diswus link b de dio

        • @!<@$h $!nh@

          wahan check krna

  • STAR NEWS

    1) A Mahabalipuram Temple there are some magical bells which tolls 18 times in a day simultaneously. But every bells tolls at a different interval of time, but not in fraction of minutes. The maximum number of bells in the temple can be ?

    Explain Plzzzzz??

  • @!<@$h $!nh@

    Come to new page

  • Godzilla return

    1. Security Printing and Minting Corporation of India, was
    incorporated under the Companies Act, 1956 with its headquarters at
    ______
    A. Mumbai
    B. Kolkata
    C. Bangalore
    D. New Delhi
    Ans D. New Delhi

    2. Security Paper Mill(SPM) located at ________
    A. Mumbai
    B. Kolkata
    C. Bangalore
    D. Hoshangabad
    Ans D. Hoshangabad

    3. All coins that are minted in kolkata has _______
    A. Dot
    B. Star
    C. Diamond
    D. No mark
    Ans D. No mark

    4. All coins that are minted in Hyderabad has _______
    A. Dot
    B. Star
    C. Diamond
    D. No mark
    Ans B. Star

    5. Under Section 19 of the Reserve Bank of India Act, 1934, the RBI has been prohibited from ________
    A. making loans or advances
    B. drawing or accepting bills payable otherwise than on demand
    C. allowing interest on deposits or current accounts
    D. All of the above
    Ans D. All of the above

    6. Under Section 24 of the Reserve Bank of India Act, 1934 the RBI may issue bank notes for the maximum denomination of ________
    A. 5000
    B. 10000
    C. 1000
    D. 500
    Ans B. 10000

    7. Section 18 of Reserve Bank of India Act, 1934 deals with _______
    A. Selling of Government Securities
    B. Issuing & accepting of Promissory notes
    C. Emergency loans to banks
    D. Issuing of Currency notes
    Ans C. Emergency loans to banks

    8. Under Section 31 of Reserve Bank of India Act, 1934 the Government or central bank involves in the _______
    A. Selling of Government Securities
    B. Issuing & accepting of Promissory notes
    C. Emergency loans to banks
    D. Issuing of Currency notes
    Ans B. Issuing & accepting of Promissory notes

    9. Section 22 of Reserve Bank of India Act, 1934 deals with _______
    A. Selling of Government Securities
    B. Issuing & accepting of Promissory notes
    C. Emergency loans to banks
    D. Exclusive rights to issue of Currency notes
    ans D. Exclusive rights to issue of Currency notes

    10. Under Section 17 of Reserve Bank of India Act, 1934 the central bank involves in _______
    A. Selling of Government Securities
    B. Issuing & accepting of Promissory notes
    C. Emergency loans to banks
    D. Issuing of Currency notes
    Ans A. Selling of Government Securities

    Quick Revision–
    Section 17- Selling of Gov Securities
    Section 18- Emergency loans to banks
    Section 22- Exclusive rights to issue of Currency notes
    Section 31- Issuing & accepting of Promissory notes

    1 1. What is Gross Domestic Product(GDP)?
    A. It is the market value of all final goods and services made in the country.
    B. It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
    C. It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
    D. It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
    Ans D. It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.

    12. Mixed economy means ______
    A. Co-existence of small and large industries
    B. Co-existence of public and private industries
    C. Co-existence of the rich and poor
    D. Promoting both agriculture and industries in the economy
    Ans B. Co-existence of public and private industries

    13. What is a Green Index?
    A. It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita
    B. It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita
    C. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
    D. It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.
    Ans C. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases

    14. What is Gross National Product(GNP)?
    A. It is the market value of all final goods and services produced in one year by country’s residents
    B. It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
    C. It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
    D. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
    Ans A. It is the market value of all final goods and services produced in one year by country’s residents

    15. Rupee coins are the legal tender in India under the provisions of _________
    A. Banking Regulation Act, 1949
    B. Reserve Bank of India Act, 1934
    C. Negotiable Instruments Act, 1881
    D. Indian Coinage Act, 1906
    Ans D. Indian Coinage Act, 1906

    16. Currency notes are printed at four printing presses located at _________
    A. Mumbai, Noida, Kolkata and Chennai.
    B. Nashik, Dewas, Mysore and Bengaluru.
    C. Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.
    D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.
    Ans D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.

    17. Coins are minted at the four mints located at _________
    A. Mumbai, Noida, Kolkata and Chennai.
    B. Nashik, Dewas, Mysore and Bengaluru.
    C. Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.
    D. Nashik, Dewas, Mysore and Salboni.
    Ans C. Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad

    18. All coins that are minted in Noida has _______
    A. Dot
    B. Star
    C. Diamond
    D. No mark
    Ans A. Dot
    noida- dot
    hyd- split daimond
    mum- daimond
    kol- no mark

    19. All coins that are minted in Mumbai has _______
    A. Dot
    B. Star
    C. Diamond
    D. No mark
    Ans C. Diamond
    20. Infrastructure Finance Company(IFC) has a minimum Net Owned Funds of _______
    A. 100 Crore
    B. 150 Crore
    C. 250 Crore
    D. 300 Crore
    Ans D. 300 Crore

    21. Mortgage Guarantee Company(MGC) has a minimum Net Owned Funds of _______
    A. 100 Crore
    B. 150 Crore
    C. 250 Crore
    D. 300 Crore
    Ans A. 100 Crore
    22. In Notice Money Market,the tenor of the transactions is from ________
    A. 2-7 days
    B. 2-14 days
    C. 2-21 days
    D. 2-28 days
    Ans B. 2-14 days
    23. In Term money market,the tenor of the transactions is from ________
    A. 15 days to One year
    B. 10 days to two years
    C. 13 days to three years
    D. 12 days to four years
    Ans A. 15 days to One year
    24. Commercial Papers can be issued for maturities between a minimum of 7 days and a maximum up to _______ from the date of issue.
    A. Two years
    B. Three years
    C. Four years
    D. One year
    Ans D. One year

    25. Bank rate policy, open market operations, variable reserve
    requirements employed by RBI as measures of Credit Control are
    __________
    A. Quantitative methods
    B. Qualitative methods
    C. Both (A) and (B)
    D. None of the Above

    26. Which of the following insurance companies has launched a series of Youtube videos for insurance reminders to its customers?
    A) Coverfox Insurance Broking Pvt. Ltd.
    B) Max Life Insurance Co. Ltd.
    C) Shriram Life Insurance Co. Ltd.
    D) IDBI Federal Life Insurance Co. Ltd.
    E) None of these
    Ans A) Coverfox Insurance Broking Pvt. Ltd.
    27. Which of the following has/have received ‘certificate of
    registration’ from insurance regulator IRDAI to commence insurance
    business in the country?
    A) Sahayog Microfinance Ltd
    B) Aditya Birla group
    C) Edelweiss Financial Services
    D) Both A and B
    E) Both B and C
    Ans E) Both B and C

    28. Which of the following has approved $500 million loan for bridge over Ganga River in Bihar?
    A) World Bank
    B) Asian Development Bank
    C) International Monetary Fund
    D) European Development Bank
    E) None of these
    Ans B) Asian Development Bank

    29. The safest form of Crossed Cheque is _____
    A. Double Crossing
    B. General Crossing
    C. Special Crossing
    D. Account payee crossing
    E. None of the Above
    Ans D. Account payee crossing
    30. The words ‘not negotiable’ can be added to _______
    A. Double Crossing
    B. General Crossing
    C. Special Crossing
    D. Both (B) and (C)
    E. Both (A) and (B)

    Ans D. Both (B) and (C)

    • !!!RRB!!!

      Ty bhai

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.