Banking & Economy Awareness Live Disqus Quiz (December 14th, 2016)

Hello Folks

Winner cupWinner cup                            Welcome to Daily Disqus Quiz.
We all know the importance of  Economy & Banking Awareness Section in exams and we prepare for it very hard to score more in less time. Reply the questions below and share your info’s after the quiz ends.

We want your full participation.

mot1

#Desists yourself from needless chit chat, anyone found doing so will be blocked. 

Learn Together. Rise Together.
All the best.

time to updateRules:
#No Chit Chat.
#Share your info after the quiz ends.
#Reply your answers below the questions.

  • Ruchi :)

    Welcome Everyone :)

    • We want ur full participation.

      good evening

    • nandini

      gud evening

    • Angel

      Time change??

  • Ruchi :)

    1. In respect of Regional Rural Banks, the share holding pattern is _______?
    a) Central Government 50%, State Government 35%, Sponsoring Bank 15%
    b) Central Government 50%, State Government 15%, Sponsoring Bank 35%
    c) Central Government 15% State Government 35%, Sponsoring Bank 50%
    d) Central Government 35%, State Government 50%, Sponsoring Bank 15%
    e) None of the Above

    • @!<@$h $!nh@

      11

      • Angel

        ???

        • @!<@$h $!nh@

          haan, 1st option naa

          • Angel

            Thik se dekho

          • @!<@$h $!nh@

            Hmmm Ty:))

          • Angel

            ☺☺

    • Eng M Awesome

      aaa

    • sTrike Like a Puma

      50,35,15

      • sTrike Like a Puma

        35- spon ban

    • Angel

      Bbbb

    • Ruchi :)

      Ans- B

    • nandini

      bb

  • Ruchi :)

    2. Which of the followings can be used for Current Account Deficit financing?
    a) FII only
    b) FDI only
    c) ECB only
    d) Both FII and FDI only
    e) All FII, FDI and ECB

    • Angel

      Cccc??

    • Eng M Awesome

      ee tukka

    • sTrike Like a Puma

      ????

    • Ruchi :)

      Ans- E

      • sTrike Like a Puma

        ECB?

        • Angel

          External commercial borrowing s

      • Eng M Awesome

        :)

  • Ruchi :)

    3. A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called ____?
    a) A bank
    b) An insurance company
    c) Bancassurance
    d) Mutual Fund
    e) None of the above

    • Angel

      Ddd

    • nandini

      ddd

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • sTrike Like a Puma

      mutual fund

    • Eng M Awesome

      MF-sebi

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • nandini

    ans of 1st

    • Ruchi :)

      B.

    • @!<@$h $!nh@

      Central Government 50%, State Government 15%, Sponsoring Bank 35%

  • Ruchi :)

    4. Which of the following agreement/accord is related to baking reforms?
    a) Vienna agreement
    b) Basel accord
    c) Nagoya Protocol
    d) Cartagena Protocol
    e) None of these

    • Angel

      Bbbb

    • nandini

      bbb

      • nandini

        kavi samaz ni aata

        • Ruchi :)

          Sir already posted an article on this read it

        • Angel

          Mrunal ka YouTube pr video hai dekh lo smj aa jaega☺

          • nandini

            hmm tq

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • sTrike Like a Puma

      basel

    • i can

      b) Basel accord

    • Eng M Awesome

      bb

    • kumkum ahuja

      bbb

    • Ruchi :)

      Ans- B.

    • STAR NEWS

      bbbbbbb

  • Ruchi :)

    5. KYC means ________ ?
    a) Know Your Customer very well
    b) Know Your exiting Customer very well
    c) Know Your prospective Customer very well
    d) Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities
    e) None of the above

    • M@st@n!

      aaaaa

    • Angel

      Ddd

    • ‘RESCUER OF EVERYBODY’

      aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • sTrike Like a Puma

      Know Your Customer

      • Ruchi :)

        Fullform not asked

        • sTrike Like a Puma

          o_o dnt knw mam:(

    • nandini

      eeeeeeeeeee

    • i can

      Know Your Customer

    • nandini

      aise qn ab kaha aate h

    • Angel

      ???

    • kumkum ahuja

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- D
      Only few people read questions carefully.
      Fullform not asked in the question read it again.

      • nandini

        nice one

  • Ruchi :)

    6. What is ‘STT’?
    a) Standard Transaction Tax
    b) Securities transaction tax
    c) Securities transfer tax
    d) Standard transfer tax
    e) None of these
    Define it also.

    • nandini

      ccc

    • STAR NEWS

      bbbb
      Securities Transaction Tax

    • sTrike Like a Puma

      22222222

    • Angel

      Bbb

    • kumkum ahuja

      bbb

    • Swetha

      securities transation tax

    • Ruchi :)

      Ans- B
      STT is levied on every purchase or sale of securities that are listed on the Indian stock exchanges. This would include shares, derivatives or equity-oriented mutual funds units. The rate of tax that is deducted is determined by the central government, and it varies with different types of transactions and securities. STT is deducted at source by the broker or AMC, at the time of the transaction itself, the net result is that it pushes up the cost of the transaction done.

    • M@st@n!

      Securities Transaction Tax (STT) is a tax payable in India on the value of securities transacted through a recognized stock exchange

    • STAR NEWS

      For Equity Options, the STT has been reduced to 0.05% on the sell side of the premium amount. The rest of the tax structure remains as is. Securities transaction tax is a direct tax.Securities Transaction Tax is levied and collected by the union government of India.

  • Ruchi :)

    7. Bureau of Indian Standards (BIS) has its headquarters in
    a) Mumbai
    b) Kolkata
    c) Bhubaneswar
    d) New Delhi
    e) None of these

    • Angel

      Dd

    • sTrike Like a Puma

      delhi

    • nandini

      delhi

    • kumkum ahuja

      dd

    • MOba

      nd

    • STAR NEWS

      ND==== KEJRIWAL,,,,,,,,,,JAJIB JANG

    • sTrike Like a Puma

      Manak Bhawan

    • Swetha

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • Ruchi :)

    8. The regulator for Mutual Funds in India is?
    a) FIMMDA
    b) AMFI
    c) RBI
    d) SEBI
    e) None of the above

    • sTrike Like a Puma

      ddddddddddd

    • Angel

      Ddd

    • MOba

      SEBI

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • M@st@n!

      sebi

    • STAR NEWS

      dddd

    • kumkum ahuja

      ddd
      ye to laddu de diya:P

    • nandini

      ?/

    • Swetha

      SEBI

    • nandini

      sebi also credit agency

    • Ruchi :)

      Ans- D

    • STAR NEWS

      The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established in the year 1992 and given statutory powers on 12 April 1992 through the SEBI Act, 1992.

      Head ==Upendra Kumar Sinha

      headoffice == Mumbai

  • Ruchi :)

    9. If the Statuary Liquidity Ratio (SLR) is increased, what will be the effect on Bank’s credit situation?
    a) It will be reduced
    b) It will be increased
    c) It will remain unaffected
    d) None of these
    e) All of the above

    • Angel

      Aaa

    • @!<@$h $!nh@

      11

    • kumkum ahuja

      aaa

    • M@st@n!

      deccc

    • STAR NEWS

      Aaa

    • Swetha

      AA

    • sTrike Like a Puma

      aaa

      • sTrike Like a Puma

        always get confused with this type of question, kamjor in eco

        • Angel

          Hmmm
          %increase credit decrease

        • nandini

          simple me samjhoo agar rate badhega to bank ko zada paisa sdr me deposit karna hoga toh unke paas kam bachega to kam log ko de paynge toh econoy me kam paisa hoga
          agar bank ke paas 100 rs h
          or hmne pahle sdr man lo 10 % h
          toh bank ke pas 90 bachte h
          but hm sdr 210 hoga toh 80 bachenge so kam hogay

    • nandini

      aaaaaa

    • Angel

      Credit situation mtlb
      Bank strong hoga isse to b hoga
      Nt sure

    • Ruchi :)

      Ans- A

    • STAR NEWS

      Bank kai paisaa aayaa gaa means loan badee giii

    • Lucy Gray Silver Dreams

      Aa

  • Ruchi :)

    10. In terms of Reserve Bank of India (RBI) guidelines, Banks in India must pay a minimum interest on the balances held in Saving bank account at ________?

    a) 4%
    b) 3.50%
    c) 5%
    d) 6%
    e) 7%

    • STAR NEWS

      aaaa

    • Angel

      Aaaa

    • sTrike Like a Puma

      4%

    • @!<@$h $!nh@

      1111

    • Lucy Gray Silver Dreams

      Aaa

    • Swetha

      Aa

    • kumkum ahuja

      aaa.

      • kumkum ahuja

        current a/c=0

    • Ruchi :)

      Ans- A

  • Ruchi :)

    11. Which of the following can be called as ‘National Income’?
    a) Net National Income at factor cost
    b) Gross National Income at factor cost
    c) Net Domestic Product at factor cost
    d) Gross Domestic Product at factor cost
    e) None of these

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • Angel

      Ccc

    • STAR NEWS

      AAA

      the total amount of money earned within a country.

    • Lucy Gray Silver Dreams

      Cc

    • nandini

      ??

    • sTrike Like a Puma

      :(

    • kumkum ahuja

      ccc

    • Ruchi :)

      Ans- A

      • sTrike Like a Puma

        i thought but confused after watching the answers:)

  • Ruchi :)

    12. FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to _________?
    a) Fixed Income Markets
    b) Money Markets
    c) Derivatives Markets
    d) All of the above
    e) None of the above

    • Ruchi :)

      Tell its fullform also

      • nandini

        foreigh inst … money market and deravitives ———————-nai pata

    • nandini

      cc

    • @!<@$h $!nh@

      Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA) 😛

    • STAR NEWS

      Ddddd

      Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India

      FIMMDA

      • nandini

        then all

        • STAR NEWS

          haa

    • Ruchi :)

      Ans- D

      Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA).

    • sTrike Like a Puma

      dd

  • Ruchi :)

    13. Expand FIPP –
    a) Foreign Investment Promotion Brochure
    b) Foreign Investment Production Board
    c) Foreign Investment Promotion Board
    d) Foreign Direct Investment Promotion Board
    e) None of these

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • sTrike Like a Puma

      ccc

    • nandini

      ccc

    • STAR NEWS

      Foreign Investment Promotion Board

      Ccc

    • kumkum ahuja

      ccc…

    • Ruchi :)

      ANs- C

  • TRUMP

    after india Now in Venezuela.
    # Demonetised.

    • Ruchi :)

      Again a big news

    • nandini

      tum kab karoge

      • STAR NEWS

        esko Russia nai mana kiya hai Demonetised. keernai

  • Ruchi :)

    14. By adopting Cheque Truncation System, the banks in India would be required to print security logo on the face of the cheque leaves as _________?
    a) CTS 2012
    b) CTS 2013
    c) CTS 2010
    d) CTS 2009
    e) None of the Above

    • STAR NEWS

      cccc

    • nandini

      dd

    • sTrike Like a Puma

      2012

      • sTrike Like a Puma

        2010, googled

        • nandini

          hehe

        • STAR NEWS

          2010 hai bhai purana news hai too yai

        • Ruchi :)

          Dont google :/

        • nandini

          didnt understood what it is actually

    • Ruchi :)

      Ans- C
      I thought ye to sabko pta hoga :/
      cheque book ko ache se check krna 1 bar.

      • STAR NEWS

        hmmmm

      • nandini

        jobless

        • M@st@n!

          u r jobless but not checkless :))

      • sTrike Like a Puma

        hmm

  • Ruchi :)

    15. Who regulates chit funds in India?
    a) Government of India
    b) State Governments
    c) Not regulated at all
    d) Concerned Districts
    e) None of these

    • STAR NEWS

      Bbbb

    • karthi :-)

      b?

    • nandini

      ddd

    • STAR NEWS

      Chit funds in India are governed by the Chit Funds Act, 1982.

      Under this Act, the chit fund businesses can be registered and regulated only by the respective State Governments.
      Regulator of chit funds is the Registrar of Chits appointed by respective state governments under Section 61 of Chit Funds Act.

      • sTrike Like a Puma

        smthing happen in wb once

    • BL

      bb

    • sTrike Like a Puma

      2222

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Prashant

    Gud evening everyone.

    • STAR NEWS

      Hawww Hi Sir U here :))

      • Prashant

        :))

        • STAR NEWS

          How R U Sir

          U Cleared Na PO Exam :))

          • Prashant

            yes

          • STAR NEWS

            Cong :)))

            Me badluck : ((

          • Prashant

            dont worry prepare for clerks and rrb .

          • STAR NEWS

            :))

    • Eng M Awesome

      hehehehe

    • BL

      Very GE…!!!

      • Prashant

        GE :))

        • BL

          Welcome on BM

    • Ruchi :)

      Good Evening Prashant :)

    • Army.

      hain really?

      • Ruchi :)

        Mujhe b doubt hai full 😛

        • Shortcute

          • Ruchi :)

            Hey bhagwan :/

          • **Fledge**

            ye nhi sudhrega

          • yogesh :))

            :) hehe winkey ka fan:)

          • nandini

            tume to dara dia dp se

          • yogesh :))

            hehhe:)

          • sTrike Like a Puma

            yogi bhai pic change kar dia?

          • yogesh :))

            hanji:))

        • Army.

          hehe..yes..mujhe bhi

    • yogesh :))

      hahah fake account

  • nandini

    for nidi who does

    • nandini

      nidhi

  • nandini

    anti social element

  • Army.

    hey happy bday..

  • karthi :-)

    i missed it :(can get the compiled question or is this ques available in pdf ? if not pls try to do weekly it would be more useful

    • yogesh :))

      yes at last compile quiz

      • karthi :-)

        also try to do weekly pdf it will be helpful for revision purpose!

        • yogesh :))

          ok we will try:) on behalf of winky

          • karthi :-)

            Thankyou

  • Ruchi :)

    16. A Co-Operative Bank operating in different States is regulated by _______?
    a) State Co-Operative Societies Act
    b) Banking Regulation Act
    c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
    d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)
    e) None of the above

    • nandini

      ddd

    • Rd

      DDD

    • sTrike Like a Puma

      222?

    • BL

      bb?

    • STAR NEWS

      Bbb

    • yogesh :))

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- C

      • sTrike Like a Puma

        mam koi pdf hai, please send me after this quizzz:)

  • Prashant

    OK bye friends
    all the best and study hard.

    • STAR NEWS

      :))

    • @!<@$h $!nh@

      ????

  • Ruchi :)

    17. You might have heard about PMI data. What is PMI?
    a) Prudential Managers Index
    b) Purchasing Managers Indian
    c) Purchasing Managers Index
    d) Prudential Managers Indian
    e) None of these

    • Rd

      Ccc

    • yogesh :))

      ccc

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • Anushree Ganguly

      aaaaa

    • nandini

      ccc??

    • STAR NEWS

      cccc

    • BL

      Cc

    • sTrike Like a Puma

      33333

    • Ruchi :)

      Ans- C

  • Anushree Ganguly

    good evening to all

    • @!<@$h $!nh@

      good evening

  • karthi :-)

    English Quiz?

  • Ruchi :)

    18. Hypothecation is applicable in the case of _____?
    a) Movable goods
    b) Immovable property
    c) Book debts
    d) Corporate guarantee
    e) None of the above

    • Rd

      Bbh

    • BL

      bb

    • STAR NEWS

      OMG No Idea

    • yogesh :))

      bbbb

    • varsha

      bbbbbbbb

    • nandini

      aaa

    • Ruchi :)

      Ans- A

    • Anushree Ganguly

      ddddd

  • STAR NEWS

    You cannot reply to a post that is not active.

  • Ruchi :)

    19. How Commercial banks can regulate money supply?
    a) Printing of one rupee notes
    b) Augmentation of savings and time deposits
    c) Provision of high denomination notes
    d) Creation of demand deposits
    e) None of the above

    • STAR NEWS

      BB

    • sTrike Like a Puma

      Augmentation of savings and time deposits

    • Rd

      Bbb

    • nandini

      bbbb

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • Ruchi :)

      ANs- D

  • Ruchi :)

    20. Credit is a
    a) Stock concept
    b) Flow concept
    c) A stock-flow concept
    d) A holding concept
    e) None of these

    • sTrike Like a Puma

      cccccccc

    • abhi

      dd

    • nandini

      ??

    • Anushree Ganguly

      aaaa

    • sTrike Like a Puma

      stock concept

    • BL

      bb

    • Ruchi :)

      Ans- C

      • sTrike Like a Puma

        ohh than im correct at first

    • @!<@$h $!nh@

      33

  • Prashant

    hello sir
    hows life going on.

    • ANSHU

      error plz
      1) While most major economies set aside (a)/ about 3 per cent of their GDP (b)/ in research and development, India (c)/ spend less than 1 per cent on this.(d) /No error(e)

      • K.K

        D?

        • ANSHU

          whats the error

      • Prashant

        3rd

      • !!angry bird !!

        d????

    • gujju chokro

      Shortcut??

    • Optimistic

      U r mode on BA ???
      Prashant Pandey Ji .. right ??

  • STAR NEWS

    @Ruchilonare:disqus Question EEtna lait kyuu Aa raha hai ajj

    • Ruchi :)

      f5

  • Ruchi :)

    21. The term “HNI” used in banking parlance means _____?
    a) Highly Negative Individual
    b) High Networth Individual
    c) High Networked Individual
    d) High Nuisance Individual
    e) None of the Above

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • nandini

      bbbb

    • sTrike Like a Puma

      bbbb

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Ruchi :)

    22. Who compiles Economic Survey report in India?
    a) RBI
    b) Ministry of Finance
    c) SEBI
    d) IRDA
    e) (a) and (b) combined

    • sTrike Like a Puma

      finance

    • nandini

      bb

    • Anushree Ganguly

      bbbbbbb

      • sTrike Like a Puma

        u economics student?

        • Anushree Ganguly

          why?

          • sTrike Like a Puma

            just asked:(

          • Anushree Ganguly

            no tell me?

          • sTrike Like a Puma

            lots of doubts in eco:(

          • Anushree Ganguly

            ha ha ha

          • priyanka

            jb bhi RBI ko liquidity (money) market se kam krni ho to RBI rate % badha dega…..ab jo to pulic loan kam legi…..jisse market me liquidity kam ho jayegi………
            thik iska ulta ……..jb liquidity badhani ho to R% kam kr degi jisse market me paisa(liquidity) badhega

          • priyanka

            ye concept bht se question me apply hoga……credit …increase /decrease…..etc

    • Rd

      Bbbb

    • gujju chokro

      B…finance ministry under department of economy affair

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Ruchi :)

    23. A customer is required to maintain adequate balances in his/her accounts in order to use his ____ card in the merchant establishments?
    a) Smart Card
    b) Credit Card
    c) Add-on Credit card
    d) Debit Card
    e) None of the above

    • Rd

      Debit card

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • nandini

      debit

    • sTrike Like a Puma

      dddd

    • BL

      dd

    • Ruchi :)

      ANs- D

  • Army.

    mera bhi tha kuch din pahle..on 10th..wase exam kaisa gya..attempt pta h mujhe baki batao..

  • Ruchi :)

    24. Economic planning is an essential feature of
    a) Dual economy
    b) Mixed economy
    c) Social economy
    d) Capitalist economy
    e) None of these

    • Rd

      BBB

      • nandini

        nicl exam on 17 or 18

        • Rd

          17. U r writing?

          • nandini

            yes fearing about pre wether it will be of ibps po level

          • Rd

            Same here. May b po level but cut off will be high. Do u know how many shifts for pre? I think its one day game.

          • nandini

            dont know

    • sTrike Like a Puma

      bbbbbbbbbb

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • nandini

      bbb

    • @!<@$h $!nh@

      2222

    • BL

      Mixed

    • Swetha

      bb

    • sTrike Like a Puma

      india is a mixed eco

    • Ruchi :)

      Ans- C

      • Anushree Ganguly

        How mam?

  • Ruchi :)

    25. Who covered the Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters under the credit guarantee scheme?
    a) DICGC
    b) ECGC
    c) DRI
    d) GIC
    e) None of the above

    • @!<@$h $!nh@

      11

    • nandini

      bbb

    • BL

      ECGC

    • Anushree Ganguly

      bbbbbbbbb

    • Rd

      BBB.

    • Eng M Awesome

      bb1982

    • sTrike Like a Puma

      :(

    • Swetha

      bbb

    • sTrike Like a Puma

      Export Credit Guarantee Corporation of India Limited (ECGC)

      • sTrike Like a Puma

        mumbai

    • Ruchi :)

      ANs- B

  • Army.

    153 na?? nd still saying nt so good:P..200 krne the?

  • A G (THE great )

    eng quz ?

  • Ruchi :)

    26. SEBI is a
    a) Constitutional body
    b) Statutory body
    c) Advisory body
    d) Non-statutory body
    e) None of these

    • Anushree Ganguly

      bbbb

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • A G (THE great )

      bbb

    • alka singh

      bbb

    • BL

      Statutory

    • Rd

      Statutory

    • Swetha

      bbbb

    • varsha

      dddddddddd

    • nandini

      bbbb

    • sTrike Like a Puma

      Statutory body

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Divaker the victor ludorum

    #ruchi answer karo

    • Ruchi :)

      10 PM

      • Divaker the victor ludorum

        Ok

  • Ruchi :)

    27. What is the “USP” in a Savings Bank account of a Bank over another Bank?
    a) Higher rate of interest
    b) Low risk transaction
    c) Banking channels and branches
    d) Easy to operate
    e) None of the Above

    • sTrike Like a Puma

      Banking channels and branches

    • Anushree Ganguly

      bbbbbbb

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • BL

      ??

    • nandini

      ddd

    • Ruchi :)

      Ans- A

  • nandini

    statury body means

    • sTrike Like a Puma

      A statutory authority is a body set up by law which is authorized to enforce legislation on behalf of the relevant country or state.

      • “MISSION”

        normal words me bole to ?

  • Ruchi :)

    28. Which of the following remains at the top of organizational structure of RBI?
    a) Governor
    b) Executive directors
    c) Central board of directors
    d) Chief general manager
    e) Principal chief general manager

    • Anushree Ganguly

      ccc

    • @ngh@

      Aaa

    • alka singh

      ccc

    • Rd

      Aaa

    • BL

      Aa

    • sTrike Like a Puma

      aa

    • Swetha

      aa

    • varsha

      aaaaaaaaaa

    • nandini

      aaa

    • sTrike Like a Puma

      CBI

      • sTrike Like a Puma

        Ccccccccc

      • nandini

        ??

        • sTrike Like a Puma

          cbd directors

    • Ruchi :)

      Ans- C

  • Army.

    hmm mere bhi wo sabke glat hote..wo puzzle bna tha box wala..usne itne tym kahye mere..lg rha tha bn jayega..or still nhi bn rha tha..uske karan whole exam khrab ho gya

  • Ruchi :)

    29. One rupee notes and coins are issued by
    a) Reserve bank of India
    b) State Bank of India on behalf of Government of India
    c) RBI
    d) Finance Minister of Central government of India
    e) None of the above

    • sTrike Like a Puma

      dddddddd goi

    • Anushree Ganguly

      aaaa

    • Rd

      Dddd

    • alka singh

      ddd

    • @ngh@

      Dddd

    • BL

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- D

    • varsha

      ddddddddddddd

    • Swetha

      dd

  • Ruchi :)

    30. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements employed by Reserve Bank as measures of credit control viz.
    a) quantitative methods
    b) qualitative methods
    c) both of the above
    d) all of the above
    e) none of the above

    • sTrike Like a Puma

      ddddddddd

    • Anushree Ganguly

      aaaaaa

    • nandini

      aaaa

    • varsha

      bbbbbbb

    • alka singh

      asaa

    • Ruchi :)

      Ans- A

  • BL

    sir ye comment ko feature kr do to thik rehega

  • Ruchi :)

    Compiled Banking & Economy Quiz– 14th Dec 2016

    1. In respect of Regional Rural Banks, the share holding pattern is _______?
    a) Central Government 50%, State Government 35%, Sponsoring Bank 15%
    b) Central Government 50%, State Government 15%, Sponsoring Bank 35%
    c) Central Government 15% State Government 35%, Sponsoring Bank 50%
    d) Central Government 35%, State Government 50%, Sponsoring Bank 15%
    e) None of the Above
    Ans- B

    2. Which of the followings can be used for Current Account Deficit financing?
    a) FII only
    b) FDI only
    c) ECB only
    d) Both FII and FDI only
    e) All FII, FDI and ECB
    Ans- E

    3.A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called ____?
    a) A bank
    b) An insurance company
    c) Bancassurance
    d) Mutual Fund
    e) None of the above
    Ans- D

    4. Which of the following agreement/accord is related to baking reforms?
    a) Vienna agreement
    b) Basel accord
    c) Nagoya Protocol
    d) Cartagena Protocol
    e) None of these
    Ans- B

    5. KYC means ________ ?
    a) Know Your Customer very well
    b) Know Your exiting Customer very well
    c) Know Your prospective Customer very well
    d) Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities
    e) None of the above
    Ans- D

    6. What is ‘STT’?
    a) Standard Transaction Tax
    b) Securities transaction tax
    c) Securities transfer tax
    d) Standard transfer tax
    e) None of these
    Ans- B
    STT is levied on every purchase or sale of securities that are listed on the Indian stock exchanges. This would include shares, derivatives or equity-oriented mutual funds units. The rate of tax that is deducted is determined by the central government, and it varies with different types of transactions and securities. STT is deducted at source by the broker or AMC, at the time of the transaction itself, the net result is that it pushes up the cost of the transaction done.

    7. Bureau of Indian Standards (BIS) has its headquarters in
    a) Mumbai
    b) Kolkata
    c) Bhubaneswar
    d) New Delhi
    e) None of these
    Ans- D

    8. The regulator for Mutual Funds in India is?
    a) FIMMDA
    b) AMFI
    c) RBI
    d) SEBI
    e) None of the above
    Ans- D

    9. If the Statuary Liquidity Ratio (SLR) is increased, what will be the effect on Bank’s credit situation?
    a) It will be reduced
    b) It will be increased
    c) It will remain unaffected
    d) None of these
    e) All of the above
    Ans- A

    10. In terms of Reserve Bank of India (RBI) guidelines, Banks in India must pay a minimum interest on the balances held in Saving bank account at ________?

    a) 4%
    b) 3.50%
    c) 5%
    d) 6%
    e) 7%
    Ans- A

    11. Which of the following can be called as ‘National Income’?
    a) Net National Income at factor cost
    b) Gross National Income at factor cost
    c) Net Domestic Product at factor cost
    d) Gross Domestic Product at factor cost
    e) None of these
    Ans- A

    12. FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to _________?
    a) Fixed Income Markets
    b) Money Markets
    c) Derivatives Markets
    d) All of the above
    e) None of the above
    Ans- D

    13. Expand FIPP –
    a) Foreign Investment Promotion Brochure
    b) Foreign Investment Production Board
    c) Foreign Investment Promotion Board
    d) Foreign Direct Investment Promotion Board
    e) None of these
    Ans- C

    14. By adopting Cheque Truncation System, the banks in India would be required to print security logo on the face of the cheque leaves as _________?
    a) CTS 2012
    b) CTS 2013
    c) CTS 2010
    d) CTS 2009
    e) None of the Above
    Ans- C

    15. Who regulates chit funds in India?
    a) Government of India
    b) State Governments
    c) Not regulated at all
    d) Concerned Districts
    e) None of these
    Ans- B

    16. A Co-Operative Bank operating in different States is regulated by _______?
    a) State Co-Operative Societies Act
    b) Banking Regulation Act
    c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
    d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)
    e) None of the above
    Ans- C

    17. You might have heard about PMI data. What is PMI?
    a) Prudential Managers Index
    b) Purchasing Managers Indian
    c) Purchasing Managers Index
    d) Prudential Managers Indian
    e) None of these
    Ans- C

    18. Hypothecation is applicable in the case of _____?
    a) Movable goods
    b) Immovable property
    c) Book debts
    d) Corporate guarantee
    e) None of the above
    Ans- A

    19. How Commercial banks can regulate money supply?
    a) Printing of one rupee notes
    b) Augmentation of savings and time deposits
    c) Provision of high denomination notes
    d) Creation of demand deposits
    e) None of the above
    Ans- D

    20. Credit is a
    a) Stock concept
    b) Flow concept
    c) A stock-flow concept
    d) A holding concept
    e) None of these
    Ans- C

    21. The term “HNI” used in banking parlance means _____?
    a) Highly Negative Individual
    b) High Networth Individual
    c) High Networked Individual
    d) High Nuisance Individual
    e) None of the Above
    Ans- B

    22. Who compiles Economic Survey report in India?
    a) RBI
    b) Ministry of Finance
    c) SEBI
    d) IRDA
    e) (a) and (b) combined
    Ans- B

    23. A customer is required to maintain adequate balances in his/her accounts in order to use his ____ card in the merchant establishments?
    a) Smart Card
    b) Credit Card
    c) Add-on Credit card
    d) Debit Card
    e) None of the above
    Ans- D

    24. Economic planning is an essential feature of
    a) Dual economy
    b) Mixed economy
    c) Social economy
    d) Capitalist economy
    e) None of these
    Ans- C

    25. Who covered the Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters under the credit guarantee scheme?
    a) DICGC
    b) ECGC
    c) DRI
    d) GIC
    e) None of the above
    Ans- B

    26. SEBI is a
    a) Constitutional body
    b) Statutory body
    c) Advisory body
    d) Non-statutory body
    e) None of these
    Ans- B

    27. Which of the following remains at the top of organizational structure of RBI?
    a) Governor
    b) Executive directors
    c) Central board of directors
    d) Chief general manager
    e) Principal chief general manager
    Ans- C

    28.What is the “USP” in a Savings Bank account of a Bank over another Bank?
    a) Higher rate of interest
    b) Low risk transaction
    c) Banking channels and branches
    d) Easy to operate
    e) None of the Above
    Ans- A

    29. One rupee notes and coins are issued by
    a) Reserve bank of India
    b) State Bank of India on behalf of Government of India
    c) RBI
    d) Finance Minister of Central government of India
    e) None of the above
    ANs- D

    30. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements employed by Reserve Bank as measures of credit control viz.
    a) quantitative methods
    b) qualitative methods
    c) both of the above
    d) all of the above
    e) none of the above
    Ans- A

    Thanks !

    • sTrike Like a Puma

      Thanks mam:)

    • nandini

      tnx

    • BL

      Thanks

    • @!<@$h $!nh@

      Thnx ma’m

      • @ngh@

        Ge :)

        • @!<@$h $!nh@

          Very gudevng…

    • @ngh@

      Thank you :)

    • Not defined

      thnx Mam

    • Anushree Ganguly

      Thank you mam…….

    • Juhi Sharma

      Mam,when is the time scheduled for banking quiz? I asked yesterday too!!

      • Ruchi :)

        Its 7 or 8 PM

        • Juhi Sharma

          Ok ,Thanks!

        • Juhi Sharma

          wt hapnd dear?

          • Ruchi :)

            kuch nhi yaar headache

          • Juhi Sharma

            exam kaise hua?

          • Ruchi :)

            thik tha yaar.. ye maths na rula deta.. upar se simplictn aur appr nhi aya :/

          • Juhi Sharma

            ohh….:/

          • Juhi Sharma

            telegram kaise join kana h yr?

          • Ruchi :)

            mob pe load kr aur — https://telegram.me/vinkygk
            ye search kr

          • Juhi Sharma

            thnx …behena..:)

          • Juhi Sharma

            *karna

          • Ruchi :)

            mera rrb po scale 2 clr ho gaya :)

  • Prasanna ~ Balenciaga

    for ques 20th
    Ex: if a person carrying bags into a gowdon then flow model representation is “How many bags he will carry by the end of the day”.
    and stock model representation is “how many bags he has carried at that particular point of time”

    stock – wealth at that point of time
    flow – wealth over a period of time

    ex: monthly income , fixed deposits , Gdp – flow
    ex: Bop – stock

    vry gud quality questions ruchi .. tq vry much :)

    • Ruchi :)

      Thanks Prasanna :)

    • advik____11

      very well explained bro

      • @ngh@

        Kuch smj me nhi aya :(

        • @ngh@

          *kuch

        • !!angry bird !!

          same mam :(

          • @ngh@

            Dekho ye advik sir hmpe has rhe hai :)

          • advik____11

            main has nhi rha mam ap glat le rhe ho meri bt ko

          • @ngh@

            Hahaha kitna seriously lete ho sir chill up ke bands bhi na :p

          • !!angry bird !!

            :(( nai pata to sis to sir ko kaho batadey hami :(

          • @ngh@

            :)

          • !!angry bird !!

            :)

          • @ngh@

            Got it dear ek bar acchese padho difference bet flow and stock

        • advik____11

          kya mam ap bhi

          • @ngh@

            What nhi smj me aya this rpy not expecting from ur side sir

          • advik____11

            naraj kyo ho rhe ho mam mujhe lga ap aise hi bol rhe ho
            isliye maine aisa kha

          • @ngh@

            M just kidding sir

      • !!angry bird !!

        nai aaya kuch samj sir :(

        • advik____11

          mam ap bhi

          • !!angry bird !!

            :(( ji sir mai bhi

          • advik____11

            :)

    • Ruchi :)

      @halfglasswater:disqus — please help Nandini

  • nandini

    koi batao nihdi kiske under aata h

    • nandini

      sorry nidhi

    • Prasanna ~ Balenciaga

      nidhi is an scheme for startups – nd money for startups can be given by msme – so it comes under sidbi credit monitoring cell :)

  • MOba

    which should apply ?
    a) syndicate pgdbf
    b)indian bank
    c)both
    d)none

    • sTrike Like a Puma

      cccc

    • Ruchi :)

      I read Why should apply 😀

      • MOba

        :))

      • abhi

        next GA Quiz timings?

        • Ruchi :)

          Mrng 6.30 AM
          U wer not present today?

          • abhi

            na :p

          • Ruchi :)

            Thn sote rho 😛

          • abhi

            nai kl to……pakka vala attend krunga

          • sTrike Like a Puma

            mam change time to 7:00am, please

          • Ruchi :)

            Na

          • abhi

            bt mene sara revise kr liya apka quiz

      • MOba

        got 600 only from my mom :(

        • Ruchi :)

          Ops

        • nandini

          me not getting any

          • MOba

            :))

    • nandini

      aa ———————–more vacany in case u r general

      • Not defined

        how many?

        • nandini

          200 for gen
          169 for gen indian + pre will be there

          • MOba

            descriptive too

          • abhi

            interview n GD as well

      • !!angry bird !!

        sachiiii

        • nandini

          muchi

          • !!angry bird !!

            :)) aaya h kya iska mam

    • 1930’s Kid

      ddd for me

      • MOba

        :))you will get ibps po naa

        • 1930’s Kid

          O_O
          lollzzzz assalu radu bro, intha tondaraga antha pedda job ivvadu naku

          • MOba

            you just kid naa ha ha :))

          • 1930’s Kid

            Yo bro nizame adi :)

          • Goutham, Whether you’re a good reader or not. This is really the very very last time I am sparing you. There will be no next time and then you like it not I will make sure you never come back. Respect the rules and get respect champ. Take care of this language thing.

          • 1930’s Kid

            can i remind u one thing sir? :))

      • !!angry bird !!

        gogu ???

        • 1930’s Kid

          O_O
          JI SS

          • !!angry bird !!

            ge ji :) O_0

  • Not defined

    #sorry to interupt
    eng quiz k tym change hua h kya?

    • Ruchi :)

      Yes for few days its 10 PM

      • Not defined

        ty )

      • abhi

        a few

      • nandini

        bolo naa nidhi kiske under aata h

        • Ministry of corporate affairs, Government of India

          • nandini

            hmm ok thank u

  • BL

    @Ruchilonare:disqus

    • Ruchi :)

      Yes

      • BL

        Eng quiz vale comment ko feature kr do
        then no will ask quiz time

        • Ruchi :)

          Already featured

          • BL

            haa
            sir se b kha maine
            to unhone kr diya

  • ANSHU

    1) While most major economies set aside (a)/ about 3 per cent of their GDP (b)/ in research and development, India (c)/ spend less than 1 per cent on this.(d) /No error(e)…what is the error

    • Be Kind :)))

      spent

      • !!angry bird !!

        same

        • Be Kind :)))

          :))

  • abhi

    The one who went to tour on Wednesday
    immediately after the one who owns Hyundai.

    somebody plz tell me the meaning of dis line…..confuse ho rha hun

    • @!<@$h $!nh@

      hyundai waala tuesday

      • abhi

        mtlb 1 ka gap

        • @!<@$h $!nh@

          gap nhi naa, just baad….immediately aftr hai naa

          • abhi

            hn hn aa gyi smj thnx bro……is question me days b shuffle h na to confuse ho gya

          • @!<@$h $!nh@

            hmm, its okkk…

    • Be Kind :)))

      hyundai on tuesday

  • Banking Mantras wishes a very Happy Birthday to the birthday girl @disqus_g20pwCvD10:disqus

    We wish you get all good results in coming days. :)

    Keep Rising and Shining.

    • Ruchi :)

      @disqus_g20pwCvD10:disqus — Happy Birthday Dear :) God Bless you :)

      • sTrike Like a Puma

        Ruchi mam gn:)

        • Ruchi :)

          Gn :)

  • nandini

    micromax ——————–nothing is like anything – what does it means

    • nandini

      just found on my brothers new phone

      • its means everything in micromax is special. its not like just anything.

        • Son of Asha :))

          I’M not able to login telegram with my mail id.. it is asking for mob no…

          • i can

            tele pe BM ka koi group hai kya?

          • Ruchi :)

            Yes

          • i can

            kaise add hote hain? abhi install kiya

          • Ruchi :)

            https://telegram.me/vinkygk
            search this link :)

          • i can

            thank u :)

          • karthi :-)

            compiled quizes?

          • Ruchi :)

            given dear.. scroll down :)

          • karthi :-)

            sry!

          • Son of Asha :))

            yes

          • then give it sagar.

        • nandini

          hmm ye matlab tha thnx

  • Good night:)

    • 1930’s Kid

      GN……….. Sir :)

    • sTrike Like a Puma

      gn sirji:)

    • @!<@$h $!nh@

      Sir ye try ball waala gudnyt hai naa, final nhi naa?? ;p

      • Ruchi :)

        Sahi pakde hai 😛

        • sTrike Like a Puma

          Bhabi Ji Ghar Par Hai! :)))))))))

        • @!<@$h $!nh@

          haan ;p

        • Jassi

          ga quiz krwado :p

          • Ruchi :)

            Nhi subh hogi

      • 1930’s Kid

        :p
        like i do naa

        • @!<@$h $!nh@

          yes bro…

      • if 3 baje tak tmhare quiz mai comment na aaye to samjhna final wala

        • @!<@$h $!nh@

          mere comment??

          • f5

          • @!<@$h $!nh@

            Okk sir, just kidding…..dnt mind it

          • i never mind anything:P

          • 1930’s Kid

            :))

    • Nani

      Gn,,,sir :))

      • 1930’s Kid

        Gn… bro :))

  • !!angry bird !!

    hello sir :)

  • will power

    60, 48, 38, 28, 24, 20, 18

    wrong no.???

    • Be Kind :)))

      28

    • @ngh@

      28?

    • @!<@$h $!nh@

      28

    • will power

      logic ?

      • advik____11

        -12
        -10
        -8
        -6
        -4
        -2

        • will power

          ty:)

    • advik____11

      30-28

  • Nani

    Good night Bm :))

    • @!<@$h $!nh@

      gudnyt bro…

    • Rosy

      GN :)

  • Om

    hmm.

  • will power

    Good Night BM

  • Ruchi :)

    Btaya b nhi 😛

  • ~~~Swadha Tiwari~~~

    Happy Birthday

  • Ruchi :)

    😀 mene dhyan hinhi dia :p

  • ~~~Swadha Tiwari~~~

    :)

  • Ruchi :)

    Good Night Everyone :)
    See you at 6.30 AM

    • Be Kind :)))

      gud ni8

    • @!<@$h $!nh@

      Gudnyt ma’m, wil definitely try to join…

      • Ruchi :)

        why try?

        • @!<@$h $!nh@

          bharosa nhi, uth paunga ya nhi…
          aaj to raat me soya hi nhi tha, isliye join kr paaya

          • Ruchi :)

            ok

    • ~~~Swadha Tiwari~~~

      Good Night

    • Angel

      Yy soo early??

    • Vikash

      Rukh ja tu

      • Ruchi :)

        nhi

        • Vikash

          Phir so gai kya??

          • Ruchi :)

            haan

  • Divaker the victor ludorum

    Kisi be compile nhi Kiya aaj ?

    • @!<@$h $!nh@

      Kiya to hai ruchi ne bro…

    • Ruchi :)

      After 10 will feature it

  • Ruchi :)

    Haan we gonna celebrate your bday :p

  • Ruchi :)

    😀

    • Angel

      ????

  • Army.

    mera to BM hi kaam nhi kr rha..inbox se baat krna pde rha..na hi BM khul rha..tumhara chal rha?

  • Learner

    happy bday dear…god blessss u….

  • Vikash

    Over quiz of English??

    • @!<@$h $!nh@

      At 10

      • Vikash

        Yes!!!

      • Vikash

        But yesterday to nhi Hua tha

        • @!<@$h $!nh@

          hua tha naa

          • Vikash

            Main nhi tha

    • ~~~Swadha Tiwari~~~

      English Quiz by AMIT sir is Scheduled at 10 pm tonight.

      • Vikash

        Ty dear

        • ~~~Swadha Tiwari~~~

          wlcm sir

  • Angel

    Koi plss new schedule bta skta hai quiz ka??

    • Consistent Now….

      latest timing is at 10pm..

      • Angel

        Subh 6bje??

        • Consistent Now….

          iska nhi pta.. english at 10pm… i know

  • !!Harsh Gangwar!!

    happy bday dear:))

  • Angel

    Btao na

    • Vikash

      Sorry don’t know

  • @!<@$h $!nh@

    @@disqus_l0VXEsUmJJ:disqus

    • @ngh@

      Yes akash

      • @!<@$h $!nh@

        Gudevng, hwz ur preparation going??

        • @ngh@

          Ge chal rhi hai bhut kuch read krna bki hai computer to start nhi nhi kiya abhi tk

          • @!<@$h $!nh@

            Okk okktk, dnt tk much pressure….prepare well
            thodi der me notification check krna, mai kuch videos ke link dunga

          • @ngh@

            Sure sir thnx

          • @!<@$h $!nh@

            ji ma’m

          • @ngh@

            Sry akash :)

          • @!<@$h $!nh@

            hahaa, yess now correct

          • @ngh@

            Quiz knse month ki hai aj

          • @!<@$h $!nh@

            eng hogi avi to

          • @ngh@

            Yes after that?

          • @!<@$h $!nh@

            Sept, agar log honge to

  • !!Harsh Gangwar!!

    bday party kahan hai,,?
    but gift job k baad milega..:)

  • English Live Quiz for IBPS, IPPB and RRB PO & Clerk 2016 – December 14th, 2016

    http://www.bankingmantras.com/english-live-quiz-for-ibps-ippb-and-rrb-po-clerk-2016-december-14th-2016/

  • Learner

    :)))) enjoy ur day

  • **Fledge**

    many many happy returns of the day
    stay happy, stay blessed :))

    • Abhilasha

      Thankuu

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.