Banking & Economy Awareness Live Disqus Quiz (December 12th, 2016)

Hello Folks

Winner cupWinner cup                            Welcome to Daily Disqus Quiz.
We all know the importance of  Economy & Banking Awareness Section in exams and we prepare for it very hard to score more in less time. Reply the questions below and share your info’s after the quiz ends.

We want your full participation.

inspirational-quotes-for-college-students-8

#Desists yourself from needless chit chat, anyone found doing so will be blocked. 

Learn Together. Rise Together.
All the best.

time to updateRules:
#No Chit Chat.
#Share your info after the quiz ends.
#Reply your answers below the questions.

  • Ruchi :)

    Good Evening Everyone :)

    • GujjU PoOH_N!T

      geee

    • Muskaan

      Good Evening, Ma’am :)

      • yogesh :))

        good evening mam:)

        • Muskaan

          Good Evening, Yogesh :)

          • yogesh :))

            :)) good night:))

    • yogesh :))

      good evening ji:)

  • GujjU PoOH_N!T

    pehloo gujju

  • Ruchi :)

    1. ‘Swabhiman’, the financial inclusion scheme, comes under the purview of which ministry?
    a) Ministry of Commerce
    b) Ministry of Home Affairs
    c) Ministry of Finance
    d) Ministry of External Affairs
    e) None of these

    • GujjU PoOH_N!T

      bb?

    • Riyanka

      bb

    • yogesh :))

      cc

    • Muskaan

      B.

    • Ravikiran

      ccc

    • H0$$aNnA :)

      Cc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Ministry of Finance

  • Ruchi :)

    2. Which of the following conditions must be fulfilled before a bank is included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act?
    a) It must be a State co-operative bank or a company as defined in the Companies Act, 1956 or an institution notified by the Central Government in this behalf or a corporation or a company incorporated by or under any law in force in any place outside In
    b) It must satisfy the Reserve Bank of India that its affairs are not being conducted in a manner detrimental to the interests of the depositors
    c) It must have a paid-up capital and reserves of an aggregate value of not less than Rs. 5 lakh
    d) Only (a)
    e) All of the above

    • Riyanka

      dd

    • H0$$aNnA :)

      Ee?

    • Muskaan

      D.

    • Ravikiran

      aaa

    • Ruchi :)

      Ans- e) All of the above

  • Ravikiran

    Swabhimaan is a campaign of the Government of India which aims to bring banking services to large rural areas. It was launched by Smt. Sonia Gandhi, the Chairperson of the United Progressive Alliance party in the presence of Shri Pranab Mukherjee, the Union Finance Minister and Shri Namo Narain Meena, the Union Minister of State for Finance on February 10, 2011.

  • Ruchi :)

    3. Which of the following is NOT a type of cheque issued by an individual?
    a) Bearer cheque
    b) Order cheque
    c) Crossed cheque
    d) Savings cheque
    e) None of the above

    • GujjU PoOH_N!T

      44

    • H0$$aNnA :)

      Dd

    • Ravikiran

      ddd

    • priyanka

      dd

    • Ruchi :)

      Try to Define all options also.

    • Riyanka

      44

    • GujjU PoOH_N!T

      order cheque….bank jo cheque leke gya usko paise de deti
      crossed me jiske name pe cheque likha uske account me paise deti

      bearer yad nai

      • priyanka

        bearer is simple…..koi checking ni hoti….bs amount de diya jata h payee ko

    • Ruchi :)

      Ans- d) Savings cheque

  • Ravikiran
    • GujjU PoOH_N!T

      difference kya hai dono me?

      • “MISSION”

        or bearer

      • Ravikiran

        cancel bearer then its order cheque otherwise beare cheque

      • H0$$aNnA :)

        Bearer cancel Kiya Hua h

  • Ruchi :)

    4. Under which of the following type of account is a specified amount deposited every month for a specified period, says, 12, 24, 36 and 60 months?
    a) Fixed Deposit Account
    b) Saving Bank Account
    c) Current account
    d) Recurring Account
    e) None of these

    • Ruchi :)

      Try to define also in simple words

    • GujjU PoOH_N!T

      ddd

    • priyanka

      dd

    • Riyanka

      dd

    • GujjU PoOH_N!T

      fd—specific period k liye money invest krte…
      saving…money deposit interest uska 4%..counting daily basis pe
      current me no interest nd no. of withdraw ki limit nai hoti

      • GujjU PoOH_N!T

        saving me interest paid quaterlly basis pe

    • Ravikiran

      dddd
      min 6 months to 10 years

    • Ruchi :)

      Ans- d) Recurring Account

    • priyanka

      FD….7 days …to 10years
      saving —-comparable to others……more inerest paid
      current…daily transaction………no interest paid
      recurring…….monthly transaction

  • Ruchi :)

    5. What does ‘Kite Flying’ refers to in the banking terminology?
    a) The practice of depositing and withdrawing frequently in a bank account.
    b) Opening of multiple accounts with different names by any individual
    c) Doing unauthorised business
    d) Permitting drawls against uncleared cheques
    e) None of these

    • @!<@$h $!nh@

      22

    • GujjU PoOH_N!T

      ccccc

    • Ravikiran

      ddd?

    • priyanka

      cc?

    • H0$$aNnA :)

      Dr?

    • Ruchi :)

      Ans- d) Permitting drawls against uncleared cheques

      Kite flying is originally a technical term used for a type of cheque fraud. But, this term has now been extended to credit cards as well.

  • Ruchi :)

    6. Which of the following is an example of cash less purchase?
    (a) ATM Withdrawal
    (b) Credit Cards
    (c) Debit Card
    a) Only a
    b) Only (b)
    c) Only (b) and (c)
    d) All of these

    • H0$$aNnA :)

      Cc

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • Ganesh

      c) Only (b) and (c)

    • GujjU PoOH_N!T

      ccc

    • Ravikiran

      ccc

    • Ruchi :)

      Ans- c) Only (b) and (c)

  • Ruchi :)

    7. The regional Rural Banks are sponsored by
    a) Unit Trust of India
    b) Reserve Bank of India
    c) Life Insurance Corporation of India
    d) NABARD
    e) Any Scheduled Commercial bank

    • Ganesh

      d) NABARD

    • Ravikiran

      dddd

      • Ravikiran

        estd. july 12 1982

    • GujjU PoOH_N!T

      ddddd

    • H0$$aNnA :)

      Dd

    • Riyanka

      dd

    • @!<@$h $!nh@

      55

      • Ravikiran

        that is lead bank ??

        • @!<@$h $!nh@

          they use to sponser bro…

    • Ruchi :)

      ANs- e) Any Scheduled Commercial bank

      The Regional Rural Bank were owned by the Central Government, the State Government and the Sponsor Bank(There were five commercial banks, Punjab National Bank, State Bank of India, Syndicate Bank, United Bank of India and United Commercial Bank, which sponsored the regional rural banks)

      • Ravikiran

        yes sponsore bank percent 35 %

  • Ruchi :)

    8. Deficit financing can (these are also demerits of it)
    a) Cause inflation
    b) Bring rise in fiscal deficit
    c) Bring rise in credit creation in banks
    d) All above
    e) None of the above
    Define it also.

    • H0$$aNnA :)

      Dd?

    • Ravikiran

      ddd

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • Riyanka

      ddd

    • Ravikiran

      Thanks Ruchi :)

    • Ruchi :)

      Ans- D

      The term ‘deficit financing’ is used to denote the direct addition to gross national expenditure through budget deficits, whether the deficits are on revenue or on capital account.

  • Ruchi :)

    9. Central co-operative banks
    a) occupy a crucial importance in the co-operative credit structure
    b) from an important link between the state co-operative bank at the apex and the primary agricultural credit societies at the base
    c) are closer to the primary societies than an apex bank could be
    d) all of the above
    e) none of the above

    • GujjU PoOH_N!T

      dd

    • H0$$aNnA :)

      Dd??

    • Riyanka

      dd

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • Ruchi :)

    10. If the RBI wants to infuse credit in Banking system in our country, which of the followings can be done?
    a) Decreasing CRR
    b) Decreasing SLR
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
    e) Cannot be determined

    • Sidharth Sethy

      C??

    • H0$$aNnA :)

      Cc

    • Riyanka

      cc

    • GujjU PoOH_N!T

      ccccc

    • @!<@$h $!nh@

      33

      • Sidharth Sethy

        bhai dhundtey dhundtey yaha pahonch gaya… 😛

        • @!<@$h $!nh@

          Hahaaa, link to diya tha usne naa

          • Sidharth Sethy

            han…, waha koiie nahi hey…
            to chalya aya..
            BTW..

            ke kya hey.. BM ka ek channel ??

          • @!<@$h $!nh@

            bankingmantras….this is for banking

          • Sidharth Sethy

            oh ok…

    • Ruchi :)

      Ans- C

  • Syndicate Bank Released Notification for PGDBF Programme Through MANIPAL UNIVERSITY & NITTE UNIVERSITY

    http://www.bankingmantras.com/syndicate-bank-released-notification-for-pgdbf-programme-through-manipal-university-nitte-university/

  • Ruchi :)

    11. If the rupees depreciate, what is the effect on the exporters?
    a) They are unaffected
    b) They are in loss
    c) They are in profit
    d) They get credit crunch
    e) None of these
    Definition of Rupee Depreciation?

    • GujjU PoOH_N!T

      bb

    • H0$$aNnA :)

      Ccc

    • Sidharth Sethy

      D??

    • @!<@$h $!nh@

      33

    • Ruchi :)

      Ans- C

      Rupee depreciation means that the rupee has become less valuable with respect to US dollar and other countries can buy more from Indian markets by spending the same amount of dollars, which in turn means that our exports are more lucrative to foreign countries.

  • Ruchi :)

    12. When the Government of India cannot raise enough financial resources through taxation, it finances its expenditure through various means like borrowing from market, running down its balances with RBI etc. This can be exactly called as
    a) Fiscal Deficit Financing
    b) Deficit Financing
    c) Capital Infusion
    d) Restructuring
    e) None of these
    Try to define also.

    • H0$$aNnA :)

      Aa

    • GujjU PoOH_N!T

      bb?

    • Sidharth Sethy

      A??

    • @!<@$h $!nh@

      44?

    • H0$$aNnA :)

      ??

    • Muskaan

      D.

    • Ruchi :)

      Ans- D

      Financial restructuring is often a last resort, but invariably the most effective one. The environment in which a business must grow is an unpredictable terrain. Rises and dips in markets, sudden technological breakthroughs, and a finicky consumer base can all render a company’s original business model obsolete.

      Capital restructuring is a corporate operation that involves changing the mixture of debt and equity in a company’s capital structure. It is performed in order to optimize profitability or in response to a crisis like bankruptcy, hostile takeover bid, or changing market conditions.

  • Ruchi :)

    13. Under the Banking Regulation Act, 1949, which of the following is not qualified to be called as banks in the co-operative sector?
    a) Urban Co-operative banks
    b) State Co-operative banks
    c) Primary Agricultural Credit Societies
    d) Central Co-operative Banks
    e) None of the above

    • Learner

      dd

    • @!<@$h $!nh@

      33?

    • Sidharth Sethy

      ??

    • GujjU PoOH_N!T

      44

    • Muskaan

      3.

    • Ruchi :)

      Ans- c) Primary Agricultural Credit Societies

  • Ruchi :)

    14. Buying and selling of eligible securities by RBI in the money market can be termed as
    a) Open Economy Operations
    b) Open Market Operations
    c) Credit Control Measures
    d) Credit Creation Measures
    e) None of these

    • Learner

      bb

    • Muskaan

      B.

    • H0$$aNnA :)

      Bb

    • GujjU PoOH_N!T

      22

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Ruchi :)

    15. Expand MAT related to tax?
    a) Minimum Additional Tax
    b) Maximum Alternative Tax
    c) Maximum Additional Tax
    d) Minimum Alternative Tax
    e) None of these
    Define it.

    • H0$$aNnA :)

      Dd

      • H0$$aNnA :)

        A direct tax ..?

    • Learner

      dd

    • GujjU PoOH_N!T

      44444444

    • Muskaan

      D.

    • Ruchi :)

      Ans- D

      Minimum Alternate Tax (MAT) came into existence in 1996 with the intention of making companies pay at least some tax. That is because some were paying little or no tax, as they were enjoying tax exemptions, but at the same time were making profits and even paying plentiful dividends to the shareholders.

  • Ruchi :)

    16. Local Area Banks
    a) are licensed under the Banking Regulation Act, 1956
    b) 2)are eligible for inclusion in the Second Schedule to the Reserve bank of India Act, 1934
    c) Have minimum paid up capital of Rs. 5 crore with promoters’ contribution being at least Rs. 2 crore
    d) all of the above
    e) none of the above

    • Learner

      aa

    • Muskaan

      D..

    • Riyanka

      aa

    • H0$$aNnA :)

      Dd

    • Ruchi :)

      Ans- D

    • H0$$aNnA :)

      Ans?

  • Ruchi :)

    17. Which agency in India provides refinance of export credit?
    a) SIDBI
    b) NABARD
    c) RBI
    d) EXIM Bank
    e) ECGC

    • @!<@$h $!nh@

      44

    • SiMy

      dd

    • H0$$aNnA :)

      Ddd

    • Learner

      dd/ee

    • GujjU PoOH_N!T

      444444444

    • Muskaan

      d)

    • Riyanka

      dd

    • Sidharth Sethy

      ..

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • Ruchi :)

    18. The primary function of a central co-operative bank is to
    a) mobilize the resources in the district for financing its members to the maximum extent possible
    b) to channelise the flow of funds from the co-operative banks
    c) both of the above
    d) None of the above

    • SiMy

      cc

    • Muskaan

      C.

    • H0$$aNnA :)

      Cc

    • GujjU PoOH_N!T

      333

    • Ruchi :)

      Ans- C

      • Learner

        district level p to primary cooperative banks finance krte h na??

    • Learner

      bb

  • Ruchi :)

    19. What is Reserve Money (RM)?
    a) Currency in circulation with the public
    b) Deposits of some people with RBI
    c) Cash reserves of the banks
    d) Total of the above three options
    e) None of the above

    • SiMy

      ddd

    • Learner

      cc

    • Muskaan

      C..

    • GujjU PoOH_N!T

      cccc

    • @!<@$h $!nh@

      33?

    • shamiya

      Ccccc

    • H0$$aNnA :)

      C c c

    • Riyanka

      cc

    • Ruchi :)

      Ans- D

  • Ruchi :)

    20. Which of the following is the first Universal Bank established in India?
    a) IDBI Bank Ltd.
    b) ICICI Bank ltd.
    c) Reserve bank of India
    d) NABARD
    e) HDFC Bank Ltd.

    • GujjU PoOH_N!T

      222222

    • Muskaan

      B..

    • Riyanka

      bb

    • H0$$aNnA :)

      Bb

    • Ruchi :)

      Ans- B

  • Ruchi :)

    21. What is the objective of introduction of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?
    a) To contain volatility in the overnight inter-bank rates
    b) To contain volatility in MIBOR
    c) To contain volatility in LIBOR
    d) To match with standard Tier 1 capital Ratio
    e) None of these
    Define it

    • GujjU PoOH_N!T

      11111

    • H0$$aNnA :)

      Aa

    • Muskaan

      A.

    • SiMy

      aa

    • Learner

      aa

    • Riyanka

      aa

    • Ruchi :)

      Ans- A

      Marginal Standing Facility is a new Liquidity Adjustment Facility (LAF) window created by Reserve Bank of India in its credit policy of May 2011. MSF is the rate at which the banks are able to borrow overnight funds from RBI against the approved government securities.

  • Ruchi :)

    22. The term ‘Merchant Banking’ connotes
    a) Services rendered by banks for merchants and traders capital requirements to merchants covered under DICGC Guarantee Scheme
    b) Telegraphic transfers effected by merchants
    c) catering to the needs of corporate customers raising finance
    d) All of the above
    e) none of the above

    • GujjU PoOH_N!T

      4?

    • H0$$aNnA :)

      Dd:

    • Muskaan

      D ?

    • Learner

      cc

    • Ruchi :)

      Ans- c) catering to the needs of corporate customers raising finance

  • Ruchi :)

    23. The promoters of Local Area Banks may comprise
    a) individuals
    b) corporate entities
    c) trusts and societies
    d) accepts deposits from public
    e) all of the above

    • Learner

      bb

    • Muskaan

      B?

    • Ruchi :)

      Ans- E

  • Ruchi :)

    24. RTGS enables___________.
    a) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank
    b) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another branch within the same bank
    c) Immediate transfer of money from customer of another country
    d) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI
    e) None of these

    • GujjU PoOH_N!T

      11111

    • Muskaan

      A..

    • Ruchi :)

      Ans- A

    • Learner

      aa

  • Ruchi :)

    25. Travellers Cheque is__________.
    a) A supplementary credit card
    b) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as capital
    c) A certificate issued by a bank or finance institution in lieu of cash
    d) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as a bond
    e) A prepaid instrument issued by a bank or financial institutions which can be substitute of cash

    • GujjU PoOH_N!T

      33?

    • Learner

      ee

    • Ruchi :)

      Ans- E

  • Ruchi :)

    Compiled Banking & Economy Quiz— 12th Dec 2016

    1. ‘Swabhiman’, the financial inclusion scheme, comes under the purview of which ministry?
    a) Ministry of Commerce
    b) Ministry of Home Affairs
    c) Ministry of Finance
    d) Ministry of External Affairs
    e) None of these
    Ans- C

    Swabhimaan is a campaign of the Government of India which aims to bring banking services to large rural areas. It was launched by Smt. Sonia Gandhi, the Chairperson of the United Progressive Alliance party in the presence of Shri Pranab Mukherjee, the Union Finance Minister and Shri Namo Narain Meena, the Union Minister of State for Finance on February 10, 2011.

    2. Which of the following conditions must be fulfilled before a bank is included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act?
    a) It must be a State co-operative bank or a company as defined in the Companies Act, 1956 or an institution notified by the Central Government in this behalf or a corporation or a company incorporated by or under any law in force in any place outside In
    b) It must satisfy the Reserve Bank of India that its affairs are not being conducted in a manner detrimental to the interests of the depositors
    c) It must have a paid-up capital and reserves of an aggregate value of not less than Rs. 5 lakh
    d) Only (a)
    e) All of the above
    Ans- E

    3. Which of the following is NOT a type of cheque issued by an individual?
    a) Bearer cheque
    b) Order cheque
    c) Crossed cheque
    d) Savings cheque
    e) None of the above
    Ans- D

    4. Under which of the following type of account is a specified amount deposited every month for a specified period, says, 12, 24, 36 and 60 months?
    a) Fixed Deposit Account
    b) Saving Bank Account
    c) Current account
    d) Recurring Account
    e) None of these
    Ans- D

    5. What does ‘Kite Flying’ refers to in the banking terminology?
    a) The practice of depositing and withdrawing frequently in a bank account.
    b) Opening of multiple accounts with different names by any individual
    c) Doing unauthorised business
    d) Permitting drawls against uncleared cheques
    e) None of these
    Ans- D
    Kite flying is originally a technical term used for a type of cheque fraud. But, this term has now been extended to credit cards as well.

    6. Which of the following is an example of cash less purchase?
    (a) ATM Withdrawal
    (b) Credit Cards
    (c) Debit Card
    a) Only a
    b) Only (b)
    c) Only (b) and (c)
    d) All of these
    Ans- C

    7. The regional Rural Banks are sponsored by
    a) Unit Trust of India
    b) Reserve Bank of India
    c) Life Insurance Corporation of India
    d) NABARD
    e) Any Scheduled Commercial bank
    Ans- E

    The Regional Rural Bank were owned by the Central Government, the State Government and the Sponsor Bank(There were five commercial banks, Punjab National Bank, State Bank of India, Syndicate Bank, United Bank of India and United Commercial Bank, which sponsored the regional rural banks)

    8. Deficit financing can (these are also demerits of it)
    a) Cause inflation
    b) Bring rise in fiscal deficit
    c) Bring rise in credit creation in banks
    d) All above
    e) None of the above
    ANs- D

    The term ‘deficit financing’ is used to denote the direct addition to gross national expenditure through budget deficits, whether the deficits are on revenue or on capital account.

    9. Central co-operative banks
    a) occupy a crucial importance in the co-operative credit structure
    b) from an important link between the state co-operative bank at the apex and the primary agricultural credit societies at the base
    c) are closer to the primary societies than an apex bank could be
    d) all of the above
    e) none of the above
    Ans- D

    10. If the RBI wants to infuse credit in Banking system in our country, which of the followings can be done?
    a) Decreasing CRR
    b) Decreasing SLR
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
    e) Cannot be determined
    Ans- C

    11. If the rupees depreciate, what is the effect on the exporters?
    a) They are unaffected
    b) They are in loss
    c) They are in profit
    d) They get credit crunch
    e) None of these
    Ans- C

    Rupee depreciation means that the rupee has become less valuable with respect to US dollar and other countries can buy more from Indian markets by spending the same amount of dollars, which in turn means that our exports are more lucrative to foreign countries.

    12. When the Government of India cannot raise enough financial resources through taxation, it finances its expenditure through various means like borrowing from market, running down its balances with RBI etc. This can be exactly called as
    a) Fiscal Deficit Financing
    b) Deficit Financing
    c) Capital Infusion
    d) Restructuring
    e) None of these
    Ans- D

    Financial restructuring is often a last resort, but invariably the most effective one. The environment in which a business must grow is an unpredictable terrain. Rises and dips in markets, sudden technological breakthroughs, and a finicky consumer base can all render a company’s original business model obsolete.

    Capital restructuring is a corporate operation that involves changing the mixture of debt and equity in a company’s capital structure. It is performed in order to optimize profitability or in response to a crisis like bankruptcy, hostile takeover bid, or changing market conditions.

    13. Under the Banking Regulation Act, 1949, which of the following is not qualified to be called as banks in the co-operative sector?
    a) Urban Co-operative banks
    b) State Co-operative banks
    c) Primary Agricultural Credit Societies
    d) Central Co-operative Banks
    e) None of the above
    Ans- c) Primary Agricultural Credit Societies

    14. Buying and selling of eligible securities by RBI in the money market can be termed as
    a) Open Economy Operations
    b) Open Market Operations
    c) Credit Control Measures
    d) Credit Creation Measures
    e) None of these
    Ans- b) Open Market Operations

    15. Expand MAT related to tax?
    a) Minimum Additional Tax
    b) Maximum Alternative Tax
    c) Maximum Additional Tax
    d) Minimum Alternative Tax
    e) None of these
    Ans- D

    Minimum Alternate Tax (MAT) came into existence in 1996 with the intention of making companies pay at least some tax. That is because some were paying little or no tax, as they were enjoying tax exemptions, but at the same time were making profits and even paying plentiful dividends to the shareholders.

    16. Local Area Banks
    a) are licensed under the Banking Regulation Act, 1956
    b) 2)are eligible for inclusion in the Second Schedule to the Reserve bank of India Act, 1934
    c) Have minimum paid up capital of Rs. 5 crore with promoters’ contribution being at least Rs. 2 crore
    d) all of the above
    e) none of the above
    Ans- D

    17. Which agency in India provides refinance of export credit?
    a) SIDBI
    b) NABARD
    c) RBI
    d) EXIM Bank
    e) ECGC
    Ans- D

    18. The primary function of a central co-operative bank is to
    a) mobilize the resources in the district for financing its members to the maximum extent possible
    b) to channelise the flow of funds from the co-operative banks
    c) both of the above
    d) None of the above
    Ans- C

    19. What is Reserve Money (RM)?
    a) Currency in circulation with the public
    b) Deposits of some people with RBI
    c) Cash reserves of the banks
    d) Total of the above three options
    e) None of the above
    Ans- D

    20. Which of the following is the first Universal Bank established in India?
    a) IDBI Bank Ltd.
    b) ICICI Bank ltd.
    c) Reserve bank of India
    d) NABARD
    e) HDFC Bank Ltd.
    Ans- B

    21. What is the objective of introduction of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?
    a) To contain volatility in the overnight inter-bank rates
    b) To contain volatility in MIBOR
    c) To contain volatility in LIBOR
    d) To match with standard Tier 1 capital Ratio
    e) None of these
    Ans- A

    Marginal Standing Facility is a new Liquidity Adjustment Facility (LAF) window created by Reserve Bank of India in its credit policy of May 2011. MSF is the rate at which the banks are able to borrow overnight funds from RBI against the approved government securities.

    22. The term ‘Merchant Banking’ connotes
    a) Services rendered by banks for merchants and traders capital requirements to merchants covered under DICGC Guarantee Scheme
    b) Telegraphic transfers effected by merchants
    c) catering to the needs of corporate customers raising finance
    d) All of the above
    e) none of the above
    Ans- C

    23. The promoters of Local Area Banks may comprise
    a) individuals
    b) corporate entities
    c) trusts and societies
    d) accepts deposits from public
    e) all of the above
    Ans- E

    24. RTGS enables___________.
    a) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank
    b) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another branch within the same bank
    c) Immediate transfer of money from customer of another country
    d) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI
    e) None of these
    Ans- A

    25. Travellers Cheque is__________.
    a) A supplementary credit card
    b) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as capital
    c) A certificate issued by a bank or finance institution in lieu of cash
    d) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as a bond
    e) A prepaid instrument issued by a bank or financial institutions which can be substitute of cash
    Ans- E

    Thank !

    • Muskaan

      Thank you, Ma’am :)

      • Ruchi :)

        what happn?

        • Muskaan

          Nothing Ma’am , edited the comment.
          Galti se used vo wala emoticon 😛

    • GujjU PoOH_N!T

      THNK YOU MAM JI

    • Learner

      thankuu

    • Available

      Thank u mam..:)

  • Ruchi :)

    Hope We have learned or revised some definitions related to Banking & Economy.
    Thanks you everyone :)

    • Goutham :|

      ___/___^___/___
      Salute to ur Contribution/Help :)
      ty

      • Ruchi :)

        Welcome and Thanks _/_ :)

BankingMantras © 2016. All Rights Reserved.